Muszę to napisać (choć może zabrzmi to nieskromnie:) - to najlepsza zupa dyniowa jaką jadłam!
Sama w sobie zupa dyniowa jest bardzo pyszna, a jeśli do tego dodamy mleczko kokosowe, imbir, curry i krewetki to mamy prawdziwą eksplozję smaku.
Mogłabym ją jeść i jeść, bez końca :)
Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym i krewetkami
- 2 szklanki puree z dyni
- 2 szklanki rosołu
- 250 ml mleczka kokosowego
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- przyprawy: curry, imbir, chilli, sól, pieprz
- oliwa lub olej
dodatkowo
- krewetki, najlepiej tygrysie, w ilości 3-4 sztuki na osobę, bądź też koktajlowe (tych potrzeba dużo więcej, ok. jednej garść na osobę)
- płatki kokosowe (naprawdę warto, podkręcają smak zupy!)
Cebulę, 2 ząbki czosnku i paprykę chilli drobno posiekać i podsmażyć na oliwie lub oleju.
W garnku podgrzać rosół, dodać purre z dyni i chwilę razem gotować. Następnie dodać podsmażoną cebulę, czosnek i chilii. Doprawić solą, pieprzem, imbirem i curry i gotować jeszcze ok. 10 minut. Na koniec wlać mleczko kokosowe i pogrzać zupę.
Krewetki wymieszać z chilli, solą i posiekanym ząbkiem czosnku i podsmażyć przez kilka minut na oliwie lub oleju.
Płatki kokosowe uprażyć na suchej patelni na złoty kolor.
Zupę podawać z porcją krewetek, posypaną płatkami kokosowymi.
Smacznego!
Skusiłabym się na miseczkę :)
OdpowiedzUsuńZ chęcią zjadłabym taką zupkę :)
OdpowiedzUsuńo jakie apetyczne krewetki a w takim połączeniu to prawdziwy obłęd :)
OdpowiedzUsuńKrewetek nie lubię, ale samą zupkę chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńCiekawa kombinacja dyni z kokosem!
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna:)
OdpowiedzUsuńJak są oprócz dyni krewetki to znaczy dla mnie.
OdpowiedzUsuńPyszna!
Kokos z dynią to świetne połączenie, uwielbiam, chętnie zjadłaby taką zupkę :)
OdpowiedzUsuńDoskonała, bardzo by mi smakowała!
OdpowiedzUsuńZ chęcią bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńWyglada bardzo zachecajaco:) Z krewetkami jeszcze nie probowalam.
OdpowiedzUsuńnietuzinkowy pomysł na zupę z dyni! ja też zawsze z curry ale jeszcze nigdy z mlekiem kokosowym
OdpowiedzUsuńO, taką michę to bym z przyjemnością spałaszowała :)
OdpowiedzUsuńKrewetek nie jem. Ale zupa tak pięknie się prezentuje, że znajdzie wielu amatorów :)
OdpowiedzUsuńo rany, rany! wspaniała:)
OdpowiedzUsuńBardzo kusząca i ta wkładka z krewetek, mmm...:-)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna, gotuję podobną w wersji wegetariańskie, pycha :-)
OdpowiedzUsuńciekawe połączenie, nie dodawałam nigdy do dyniowej zupy krewetek
OdpowiedzUsuńLubię takie eksperymenty.
OdpowiedzUsuńOdkąd w tym roku zasmakowałam w dyni, nie mogę się bez niej w kuchni obejść i wciąż szukam nowych sposobów na jej przygotowanie. Twoja propozycja wydaje się bardzo intrygująca, na pewno skorzystam!
OdpowiedzUsuńGenialna zupa! Pierwszą czuje się słodycz kokosa, jeszcze nosem, później rozlewa się w ustach delikatny posmak dyni, a na koniec, gdy się już przełknie, zostaje przyjemnie pikantne szczypanie chilli. A jak rozgrzewa... No bajka po prostu! Cieszę się, że została jeszcze na dzisiejszy obiad...
UsuńDzięki za ten przepis:D
Cieszę się, że smakowała! Jadłam ją przez trzy dni (reszta domowników nie była zainteresowana :) i mi się nie znudziła. Na pewno zrobię ją jeszcze raz!
UsuńKrewetek nie jem, ale zupkę bardzo chętnie:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko:)
Pyszny dodatek krewetki, mniam.
OdpowiedzUsuńJaka smakowita, piękny kolorek :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam połączenie mleczka kokosowego i krewetek! W kremie dyniowym jeszcze go nie próbowałam, ale pomysl bardzo mi się podoba! :)
OdpowiedzUsuńTo coś w sam raz dla mojej córci, jak jej podam ten przepis to mogę się założyć, że na pewno ją zrobi :-)
OdpowiedzUsuńprzyznaję się bez bicia, że dla mnie krewetki w zupie dyniowej to niezłe ryzyko :D
OdpowiedzUsuńświetny dodatek w postaci krewetek!:)
OdpowiedzUsuńRobiłam - polecam!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że zupa smakowała :)
Usuń