niedziela, 10 listopada 2013

Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną



Pierogów chyba nikomu nie trzeba zachwalać, a każdy ma swoje ulubione.
Moje są właśnie takie, z mięsem mielonym i kapustą kiszoną.
Coś wspaniałego :)



Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną 


Ciasto

  • 500 g mąki pszennej 
  • 1 jajko 
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 łyżeczka oleju
  • szczypta soli

Farsz

  • 500 g gotowanego mięsa wieprzowego tłustego (łopatka, karczek), można też wykorzystać różnego rodzaju mięso z rosołu - kurczaka, wieprzowinę, wołowinę. 
  • 400 g kapusty kiszonej
  • 2 małe cebule
  • sól, pieprz 

Farsz
Mięso ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Jeśli mamy ugotowane od razu przystępujemy do mielenia. Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa (sitko o średnich oczkach). Cebulę drobno posiekać i usmażyć na oliwie bądź oleju.

Kapustę gotować do miękkości, Drobno posiekać lub zmielić w maszynce (sitko o dużych oczkach). Składniki farszu wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ciasto
Na stolnicę przesiać mąkę. W środku kopczyka zrobić dołek. Do mąki stopniowo wlewać gorącą wodę, wymieszać i chwilę odczekać, aby mąka nieco przestygła. Następnie dodać jajko, olej i szczyptę soli. Wyrobić elastyczne i gładkie ciasto. Jeśli mamy mikser z odpowiednią końcówką do wyrabiania ciast typu drożdżowego (hak), możemy ciasto wyrobić przy pomocy miksera.

Pierogi
Połowę ciasta włożyć do miski i przykryć wilgotną ściereczką (dzięki temu ciasto nie wyschnie, zachowa elastyczność i miękkość) a drugą połowę rozwałkować na cienki placek, o grubości około 1,5-2 mm, podsypując w razie potrzeby stolnicę mąką. Szklanką bądź okrągła foremką wykrawać krążki. Na środek każdego nakładać łyżeczkę farszu, po czym skleić brzegi pieroga. Jeśli ciasto słabo się klei, można posmarować brzegi wodą.

Pierogi gotować we wrzącej, osolonej wodzie, przez około 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Podawać okraszone podsmażoną posiekaną cebulką lub skwarkami z boczku.
Pyszne są też usmażone na patelni po ugotowaniu.


W związku z pojawiającymi się pytaniami nakręciłam krótki filmik instruktażowy pt. Jak lepić falbankę na pierogach :)


video




32 komentarze:

  1. To połączenie dwóch pysznych smaków pierogów w jednym, muszą być fenomenalne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pierogi:))) A Twoje są jak malowane!!!! Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepieknie wygladaja twoje pierogi:)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam ruskie i tylko na wigilię z kapustą i grzybami ;)
    ale smakowicie wyglądają Twoje pierogi ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. jakie ładne! ale narobiłaś mi smaku:))

    OdpowiedzUsuń
  6. jakie śliczne mają brzegi! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudny blog <3
    agrestaco6.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Pierogi to coś dla mnie.
    Pięknie ulepione!

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj, jak dawno nie jadłam pierogów z takim farszem. Aż mi się zachciało zjeść takie :) A do tego ta koronkowa plecionka na nich :)) Piękne. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne te pierogi falbanka rewelacyjna:) Tak sobie myślę za przykładem innych grup blogerek musimy zorganizować wspólne robienie pierogów:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię wszystkie pierogi, ale moje nie mają takiej pięknej falbaneczki:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie jestem fanką pierogów, ale tym bym nie odmówiła ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. U Ciebie takie 2w1. Moje ulubione z kapustą, a mojego męża z mięsem :) U nas ta wersja by się sprawdziła!
    Pięknie je wylepiłaś- są idealne!

    OdpowiedzUsuń
  14. mięsa i kapusty nie łączyłam, zawsze albo jedno albo drugie:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Dla mnie jeśli pierogi to tylko na słodko ale nie moge przejść obojętnie obok Twoich tak pieknie! zwinietych.

    OdpowiedzUsuń
  16. Oj za mięsnym farszem nie przepadam, ale piękne Ci wyszły!

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam pierogi, a Twoje są jeszcze do tego takie ładne :) Jak Ty je tak ślicznie posklejałaś?

    OdpowiedzUsuń
  18. Podziwiam piękne brzegi Twoich pierożków:) Moje są takie zwykłe przy nich:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ależ koronkowe te Twoje pierozki, nader misterne i apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  20. Iwonko, ale cudnie wyklejone:-) Ja robię zazwyczaj z mięsa i słodkiej kapusty. Jednak chyba nie ma pierogów, które by mi nie smakowały;-) Pozdrawiam cieplutko:-)

    OdpowiedzUsuń
  21. O rany ale cudne rękodzieło , przepięknie sklejone aż szkoda jeść:)

    OdpowiedzUsuń
  22. One są po prostu perfekcyjne:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Perfekcyjnie zlepiłaś brzegi pierogów !

    OdpowiedzUsuń
  24. Takiej kombinacji farszu jeszcze nie jadłam. Falbanka idealnie zrobiona, wygląda jak sklepowy makaron świderki :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Właśnie zrobiłam i zamrożę synowi do akademika :D Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Wyglądają idealnie, na pewno skorzystam z przepisu i DZIĘKUJĘ za ten filmik instruktażowy, w końcu wiem jak zrobić falbankę ;) Ślę pozdrpwiwnia

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!