sobota, 16 listopada 2013

Chleb z chrupiącą skórką (bez wyrabiania ciasta)


Prosty przepis na pyszny chleb, który zawsze się udaje. Ma chrupiącą, grubą skórkę, a w środku jest wilgotny.
Przepis znaleziony na stronie Kwestia Smaku, a pochodzi z książki My bread, The revolutionary no-work, no knead method, Jima Laheya.



Chleb z chrupiącą skórką (bez wyrabiania ciasta)

  • 400 g mąki pszennej lub orkiszowej (najlepiej chlebowej, ale może być też uniwersalna lub tortowa
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 15 g świeżych drożdży lub 3/4 łyżeczki suchych drożdży instant
  • 100 g sera* (w oryginale 200 g)
  • 300 g chłodnej wody
*Jeden gatunek sera lub pomieszane różne gatunki, u mnie parmezan i gouda. Można część sera lub cały ser zastąpić posiekanymi suszonymi pomidorami lub oliwkami. 

Chleb pieczemy w żaroodpornym naczyniu z pokrywą np. garnku żeliwnym emaliowanym lub szklanym naczyniu żaroodpornym.


Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, cukier oraz starty na tarce ser, ewentualnie inne dodatki. Wodę wymieszać z drożdżami i wlać do miski z mąką, wymieszać łyżką przez około 30 sekund. Ciasto powinno być klejące. Przykryć talerzem lub folią, odstawić do wyrośnięcia na około 14 godzin, a najlepiej na noc, w temperaturze pokojowej.

Na drugi dzień stolnicę oprószyć mąką i wyłożyć ciasto z miski. Oprószonymi mąką dłońmi złożyć boki ciasta do środka tworząc kulę.

Czystą ściereczkę kuchenną oprószyć mąką, położyć na nią ciasto, łączeniem do dołu. Przykryć ciasto wystającymi bokami ściereczki i zostawić w ciepłym miejscu na 1 - 2 godziny, ciasto powinno podwoić objętość.

Na pół godziny przed końcem wyrastania ciasta nastawić piekarnik na 250 stopni C, na dolnej kratce w 1/3 części piekarnika wstawić naczynie, w którym będziemy piec chleb (garnek żeliwny lub inne żaroodporne naczynie).

Ostrożnie wyjąć gorące naczynie z piekarnika i zdjąć pokrywę. Umieścić ciasto w garnku łączeniem do góry. Naczynie przykryć i piec chleb przez 30 minut. Następnie zdjąć pokrywę i piec dalej, przez około 15 - 30 minut, aż chleb będzie ładnie zrumieniony. Gdy chleb zacznie się za bardzo rumienić przykryć go folią aluminiową.

Wyjąć naczynie z chlebem z piekarnika. Kiedy chleb nie co przestygnie podważyć go nożem i wyjąć. Kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu.
To tylko teoria, w praktyce wygląda to tak, że zawsze kroimy chleb jeszcze ciepły, smarujemy masłem i z radością obserwujemy jak masło roztapia się na kromce :)





34 komentarze:

  1. Wygląda niesamowicie! Chyba wreszcie odważę się zrobić chleb :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis,na pewno go wypróbuję bo chleb wyglada bosko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. A jak pominę ser to wyjdzie? Poza tym ekstra Ci wyszedł!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrobię orkiszowy! mam tylko pytanie bo piszesz że zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze 30 minut, a potem że po wyjęciu z pieca zdejmujemy pokrywę, nie jestem pewna czy piec go z pokrywą do końca czy bez? dzięki

      Usuń
    2. Bez sera też robiłam, robiłam też mieszany - z mąką orkiszową i pszenną. Z tą pokrywą na końcu to pomyłka, myślałam o folii (jeśli ją nakładamy :). Już poprawiłam :)

      Usuń
  4. piekę podobny chlebek, uwielbiam go bo wymaga niewiele pracy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda cudownie ;) z pewnością wypróbuję..

    OdpowiedzUsuń
  6. Też niedawno piekłam z tego przepisu, jest pyszny! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. przydałby mi się taki bochen na jutro na śniadanie! wygląda idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. I zapewne skórka taka chrupiąca...:-) Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda wspaniale :) Ta chrupiąca skórka, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny przepis, bez wysiłku wyrabiania. Super. Chętnie spróbuję. I ta chrupiąca skórka.....

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda w pełni profesjonalnie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Doskonały! I ta skórka - pycha!

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam taki ciepły chlebek z masłem. Coś pysznego!

    OdpowiedzUsuń
  14. Prosty w obsłudze chleb :) Wygląda bosko, a chrupiącą skórkę uwielbiam.
    Marta / Co dziś zjem na śniadanie

    OdpowiedzUsuń
  15. Przepiękny! Tylko ten ser... bo my nie możemy. Czym by go zastąpić... może ziemniakami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można ser pominąć i nic nie dodawać :) Z ziemniakami nie próbowałam, robiłam natomiast z suszonymi pomidorami i zupełnie bez dodatków - wszystkie były pyszne :)

      Usuń
    2. to dobrze ze ser można pominąć, robię!

      Usuń
  16. O rany ale pyszny chlebek:) Już czuję zapach podczas pieczenia jaki się unosił.

    OdpowiedzUsuń
  17. o super kolejny chelebek do robienia.

    OdpowiedzUsuń
  18. Superowy! Robilam juz taki podobny ale bez sera :) Az bym zjadla kromeczke...:)

    OdpowiedzUsuń
  19. co tu dużo pisać, piękny! taki swojski, domowy! u siebie czuję jego zapach:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Piękne zdjęcia a chlebuś mmm pycha!! chociaż nie piekę pieczywa, będę musiała wypróbować.
    Taki chlebuś na świątecznym stole !!, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  21. cudowny bochenek! i ten pełen dziur miękisz... cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam chrupiący chleb, tak rwać go palcami wtedy smakuje jeszcze lepiej:)

    OdpowiedzUsuń
  23. widziałam już u wielu osób, ciągle się do niego zbieram:P

    OdpowiedzUsuń
  24. Piękny! Wygląda jak chleb na zakwasie! Zabieram przepis do wypróbowania mimo, że do tej pory piekłam zazwyczaj chleb na zakwasie .

    OdpowiedzUsuń
  25. Piękny bochen Ci wyszedł, przepiękny :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!