czwartek, 31 października 2013

Tort czekoladowo-wiśniowy




Obiecałam sobie, że następny wpis na blogu nie będzie słodki.
I co robię? Proponuje wam tort czekoladowo-wiśniowy :)
Na usprawiedliwienie powiem, że tort wyszedł przepyszny, nie jest zbyt słodki, o idealnie wyważonym smaku.
Mocno czekoladowy smak przełamany jest kwaśną wiśnią i podkręcony nasączeniem z wiśniówki.







Tort czekoladowo-wiśniowy


Biszkopt kakaowy
z przepisu Wielkie żarcie
  • 8 jaj
  • 150 g mąki
  • 150 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 budyń czekoladowy
  • 2 łyżki kakao
  • kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli
Oddzielić białka od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę. Nadal ubijając dodać cukier i cukier waniliowy. Do piany z białek dodawać po jednym żółtku i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub łopatką.

Mąkę, proszek do pieczenia, budyń i kakao przesiać. Dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Dno tortownicy o średnicy ok. 22 cm wysmarować margaryną lub masłem i posypać mąką. Nie smarować brzegów tortownicy.

Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem czy biszkopt jest upieczony. Od razu po wyjęciu z piekarnika biszkopt upuścić na ziemię z około 30 cm wysokości, tak aby upadł płasko na podłogę. To sprawi, że biszkopt nie opadnie i bez problemów przekroimy go na 3 placki.


Krem ganache
  • 600 ml kremówki (30% lub 36%)
  • 600 g czekolady gorzkiej lub deserowej

Czekoladę posiekać na drobne kawałki i włożyć do naczynia.

Śmietankę przelać do rondelka, podgrzewać na małym ogniu doprowadzając do wrzenia. Czekoladę zalać gorącą śmietanką i zostawić w spokoju na kilka minut. Kiedy czekolada zmięknie, wymieszać na gładką masę. Wystudzoną masę schłodzić w lodówce, a następnie ubić mikserem na puszystą masę. Jeśli będzie zbyt rzadka można ją jeszcze schłodzić.

Nasączenie
  • 100 ml wiśniówki lub likieru wiśniowego (w wersji dla dzieci pominąć i użyć tylko soku z wiśni)
  • 100 ml soku z wiśni
Dodatkowo
  • wiśnie ( poza sezonem można użyć wiśni mrożonych lub z kompotu) 
  • słoik konfitury wiśniowej (ok.450 g)

Biszkopt przekroić na 3 blaty. Każdy blat nasączyć, posmarować konfiturą, ułożyć wiśnie i pokryć kremem ganache. Wierzch i boki tortu również smarujemy kremem i dowolnie dekorujemy.
Swój tort udekorowałam startą gorzką czekoladą i białą czekoladą.

Schładzamy w lodówce przez minimum 3 godziny.

Smacznego!



38 komentarzy:

  1. uwielbiam połączenie wiśni i czekolady! duet idealny

    OdpowiedzUsuń
  2. Tort wygląda wyśmienicie! Jaki rozmiar tortownicy został użyty do upieczenia biszkoptu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 22 cm, już dopisuję do posta :) Robiłam ten biszkop z tortownicą 24 i też był ok, tyle, że bardziej płaski :)

      Usuń
  3. Takiej słodyczy nigdy zbyt wiele :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki tort mogłabym jeść na śniadanie, obiad i kolację :) Przepyszne połączenie czekolady z wiśniami! Piękny, równy tort, którego nie powstydziłby się najlepszy cukiernik!

    OdpowiedzUsuń
  5. ile ja bym dała za kawałek tego cuda! ach, jak mi się chce tego tortu ;)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczny!
    I taki elegancki.
    Marzę...

    OdpowiedzUsuń
  7. ale bym taki zjadła mniam mniam:D:D

    OdpowiedzUsuń
  8. trzeba przyznac, że przepięknie wykonany!

    OdpowiedzUsuń
  9. Połączenie wiśni i czekolady, to jest to co lubię najbardziej. A tort zrobiłaś cudny i na pewno smaczny :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Jesteś cudowna, że robisz takie cudowne słodkości, to coś dla mnie! :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam czekoladę i wiśnie- przepis biorę w ciemno!! no może z lekką swoja innowacją, ale połączenie bardzo mi odpowiada:) pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  12. nie masz serca takie pyszności serwujesz wieczorem :)wygląda rewelacyjnie

    OdpowiedzUsuń
  13. Ooo rany ale tort, jak z najlepszej cukierni:) Zjadałbym choć kawałeczek...

    OdpowiedzUsuń
  14. No i już wiem jaki tort będzie na urodziny małżonka mojego. Zaśliniłam klawiaturę :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wiśnie i czekolada, genialne połączenie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie jestem wielką fanka tortów ale ten wzięłabym w ciemno! Wiśnia, czekolada, wygląda tak elegancko i wytwornie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Musiał być boski! Dla mnie taki tort to ideał :)

    OdpowiedzUsuń
  18. ojej..... ten tort wszedł na listę moich ciążowych zachcianek! matko, jak on obłędnie wygląda:), piękny!

    OdpowiedzUsuń
  19. genialnie wygląda!:) a jak nie jest zbyt słodki to tym bardziej do mnie trafia:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Klasyczne połączenia, piękne zdjęcia i świetna dekoracja. Super. :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Z wiśniami dawno nie jadła. Niebo :).... Chyba zamówie taki torcik na swoje wesele :), bo nie potrafię sobie odmówić czekoladowych słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ależ wspaniały! Częstuję się.

    OdpowiedzUsuń
  23. Nie lubię tortów, także to nie dla mnie. Ale wygląda apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Nie jestem fanką tortów, ale ten skradł mi już serce;-)) Wygląda fenomenalnie, jak z najlepszej cukierni:-)

    OdpowiedzUsuń
  25. o słodki .... ! obłędny tort! i te zdjęcia... przepadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Miałam okazję próbowania tego toru :) I musze wam powiedzieć że jest przepyszny !! Doskonałe połączenie smaków ! a do tego wygląd zachwycający, ale to żadna nowość w Ivki wypiekach:) PYCHA !!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Pewnie do dziś nie pozostał nawet okruszek z tego super pięknego tortu, ale dobrze, że choć pozostał na zdjęciach, gratuluję, super Ci wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  28. mmmmamusiu nawet tu poczułam ten czekoladowy smak...

    OdpowiedzUsuń
  29. Uch, jaki cudak czekoladowy! Serwuj nam nadal takie słodkie wpisy;)

    OdpowiedzUsuń
  30. Bardzo pysznie wyglada i napewno taki jest ; biore sie do roboty :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!