Jeśli miałabym wybrać najlepsze ciasto, które upiekłam w ostatnim czasie, to byłaby to właśnie ta tarta.
Połączenie kruchego ciasta, kwaśnych śliwek i słodkiej bezy to jest coś, co łakomczuchy lubią najbardziej :)
Sezon na śliwki wciąż trwa, więc zachęcam do pieczenia!
Tarta ze śliwkami i bezą
Ciasto
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
Nadzienie
- 600 g śliwek
- 1 łyżka słodkiego kakao (np. Puchatek)
Beza
- 3 białka
- 160 g drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
W tym czasie śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki lub jeśli są większe na ósemki.
Formę na tartę o średnicy ok. 24 cm smarujemy masłem, wykładamy schłodzonym ciastem.
Na tartę wykładamy śliwki i posypujemy słodkim kakao.
Wykładamy białka na podpieczonej tarcie i pieczemy jeszcze około 25 minut, aż beza lekko się zarumieni.
Kroimy po całkowitym przestudzeniu.
Smacznego :)
Co tarty mają w sobie, że tak smakują? Nie wiem, ale je lubię. Wspaniale Ci wyszła ta bezowa góra :)
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi smaku. :)
OdpowiedzUsuńśliczna, wypróbuję Twój przepis :) jutro :)
OdpowiedzUsuńchyba jutro wypróbuję bo wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńwyszło pięknie! beza jest mega apetyczna:)
OdpowiedzUsuńrobiłam kilka dni temu podobną i jest fenomenalna :)
OdpowiedzUsuńAleż pysznie wygląda! Mniam, śliwki i beza - super!
OdpowiedzUsuńdla mnie bez bezy, a tak to kocham wszelkie tarty, szczególnie te słodko-kwaśne:D
OdpowiedzUsuńUwielbiam kruche ciasta i sliwki - w polaczeniu z beza nie znalam ale musi byc pyszne. wyprobuje, tylko troche sie boje czy ta beza mi wyjdzie.
OdpowiedzUsuńSmakowite cudo!
OdpowiedzUsuńupiekłaś podobne do mojego, ale bez kruszonki u góry.. No i Twoje prezentuje się o mega lepiej, jest takie fotogeniczne :)
OdpowiedzUsuńAhh.. uwielbiam smak śliwek połączony z kruchym :)
Krucho, kwaśno, słodko to jest to, co i ja lubię najbardziej:) Bardzo fajny placek i wydaje się, że w moim zasięgu;)
OdpowiedzUsuńsłodki początek dnia mi zafundowałaś i jaki pyszny!
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńładnie beza wyszła!
OdpowiedzUsuńPycha aż trudno się oprzeć :)
OdpowiedzUsuńfenomenalne zdjecia:) można zjeść monitor:D
OdpowiedzUsuńPiękna, po prostu piękna :) !
OdpowiedzUsuńOjjj zazdroszczę wyjazdu, życzę udanego pobytu w górach :*
Pysznie sie prezentuje ta tarta!:) Kurcze Ivcia, ze ja wczoraj tu do Ciebie nie zajrzalam! Mialam miche sliwek i szukalam natchnienia na ciasto...i wyszlo na to, ze zrobilam zwyklego ucieranca...:)
OdpowiedzUsuńMmmm... :)
OdpowiedzUsuńTarta wygląda naprawdę bosko. Ślinka mi cieknie jak patrzę na Twoje zdjęcia :-)
OdpowiedzUsuńOj pyszna musi być :) I taka z bezą :) Mmm
OdpowiedzUsuńAle chrupnęłabym tę warstwę bezową;)
OdpowiedzUsuńJa to zobaczyłam, to moje ślinianki oszalały! To wygląda jak marzenie! albo raczej ...plan do zealizowania:)
OdpowiedzUsuńAlez piękne zdjęcia i tarta równie piękna:) !!!
OdpowiedzUsuńMistrzostwo, dla mnie pychotą jest ta Twoja tarta z białym serem i jagodami!
OdpowiedzUsuńSuperowe i apetyczne zdjęcia :-)
OdpowiedzUsuńPyszna i piękna!
OdpowiedzUsuńPerfekcyjna beza :) od samego patrzenia ślinka cieknie
OdpowiedzUsuńjakże ja kocham te Twoje wypieki ! mmmmnam :)
OdpowiedzUsuńwygląda rasowo:)
OdpowiedzUsuńpięknie się prezentuje i wierzę, że jest przepyszna :)
OdpowiedzUsuńKuchnia na wysokim poziomie!:)
OdpowiedzUsuńTrochę daleko do Kielc, ale jakże chętnie wpadłabym na choć malutki kawałek tarty!
OdpowiedzUsuń...pięknie i apetycznie wygląda:)
pyszna ta tarta, a ja uwielbiam i śliwki i tarty - szkoda, że tak daleko do Kielc, bo wpadłabym na kawałek ciasta :-)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglada! Jutro z samego rana biore sie za pieczenie ;) Powiedz mi prosze tylko jaka srednica blaszki na taka ilosc skladnikow jaka podalas?
OdpowiedzUsuńFormę na tartę mam standardową, jaka dokładnie średnica to napiszę Ci dziś wieczorem jak ją zmierzę :) Pozdrawiam
UsuńŚrednica 24 cm, pozdrawiam i miłego wypieku :)
Usuńowoce układasz na spodzie wystudzonym czy ciepłym?
OdpowiedzUsuńTak jak w przepisie, tartę podpiekam razem z owocami cyt.: " Formę na tartę o średnicy ok. 24 cm smarujemy masłem, wykładamy schłodzonym ciastem. Na tartę wykładamy śliwki i posypujemy słodkim kakao. Tartę pieczemy w 180 ºC przez 20 minut" i dopiero potem białka :)
UsuńChyba niedługo upiekę taką tartę :) Śliwki i beza to idealne połączenie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
kuchcikOla
Jaka temperatura do bezy i czy preferujesz jakieś konkretne ustawienie piekarnika? Góra dół, żeby beza taka piękna biała i chrupiąca wyszła? Robię zgodnie z przepisem, ale moja beza jest ostro zrumieniona i nadal wilgotna.
OdpowiedzUsuńJestem początkująca.
Piekę w 180 stopniach góra-dół i właściwie tyle.. Jeśli zobaczysz że beza za bardzo rumieni się z wierzchu, możesz zmienić ustawienie piekarnika na pieczenie od dołu. Beza powinna być z wierzchu chrupiąca, a w środku jest miękka. Nie zmniejszaj ilości cukru, białka muszą być porządnie ubite, ale uważaj aby ich "nie przebić" przez dodawaniem cukru (wtedy piana się rozwarstwi). Powodzenia w pieczeniu, w końcu się uda!
Usuńwlaśnie upiekłam....na pewno pycha,piekłam kruche ze śliwką, a do bialek dodalam 2 budynie waniliowe-wyszło wspaniałe pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKochana, chcę się upewnić - w przepisie jest 160 g cukru? Bo nie dodałaś jednostki miary :)
OdpowiedzUsuńTak, gram cukru, już poprawiam :)
UsuńWygląda smakowicie właśnie zamierzam ją zrobić😀
OdpowiedzUsuń