środa, 2 października 2013

Tarta ze śliwkami i bezą




Jeśli miałabym wybrać najlepsze ciasto, które upiekłam w ostatnim czasie, to byłaby to właśnie ta tarta.
Połączenie kruchego ciasta, kwaśnych śliwek i słodkiej bezy to jest coś, co łakomczuchy lubią najbardziej :)
Sezon na śliwki wciąż trwa, więc zachęcam do pieczenia!






Tarta ze śliwkami i bezą

Ciasto

  • 200 g mąki 
  • 100 g masła 
  • 50 g cukru pudru 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 jajko

Nadzienie 

  • 600 g śliwek 
  • 1 łyżka słodkiego kakao (np. Puchatek)

Beza

  • 3 białka 
  • 160 g drobnego cukru do wypieków 
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej



Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i siekamy na małe kawałeczki. Dodajemy jajko i cukier puder, wyrabiamy ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki, aby się odrobinę schłodziło.

W tym czasie śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki lub jeśli są większe na ósemki.

Formę na tartę o średnicy ok. 24 cm smarujemy masłem, wykładamy schłodzonym ciastem.
Na tartę wykładamy śliwki i posypujemy słodkim kakao.
Tartę pieczemy w 180 ºC przez 20 minut.

W czasie pieczenia ciasta ubijamy na sztywno pianę z białek, pod koniec ubijania dodajemy cukier po jednej łyżce (cały czas ubijając), a następnie mąkę ziemniaczaną i ubijamy białka jeszcze przez 2 - 3 minuty.
Wykładamy białka na podpieczonej tarcie i pieczemy jeszcze około 25 minut, aż beza lekko się zarumieni.

Kroimy po całkowitym przestudzeniu.

Smacznego :)




46 komentarzy:

  1. Co tarty mają w sobie, że tak smakują? Nie wiem, ale je lubię. Wspaniale Ci wyszła ta bezowa góra :)

    OdpowiedzUsuń
  2. śliczna, wypróbuję Twój przepis :) jutro :)

    OdpowiedzUsuń
  3. chyba jutro wypróbuję bo wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyszło pięknie! beza jest mega apetyczna:)

    OdpowiedzUsuń
  5. robiłam kilka dni temu podobną i jest fenomenalna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ pysznie wygląda! Mniam, śliwki i beza - super!

    OdpowiedzUsuń
  7. dla mnie bez bezy, a tak to kocham wszelkie tarty, szczególnie te słodko-kwaśne:D

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam kruche ciasta i sliwki - w polaczeniu z beza nie znalam ale musi byc pyszne. wyprobuje, tylko troche sie boje czy ta beza mi wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
  9. upiekłaś podobne do mojego, ale bez kruszonki u góry.. No i Twoje prezentuje się o mega lepiej, jest takie fotogeniczne :)
    Ahh.. uwielbiam smak śliwek połączony z kruchym :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Krucho, kwaśno, słodko to jest to, co i ja lubię najbardziej:) Bardzo fajny placek i wydaje się, że w moim zasięgu;)

    OdpowiedzUsuń
  11. słodki początek dnia mi zafundowałaś i jaki pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  12. Pycha aż trudno się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  13. fenomenalne zdjecia:) można zjeść monitor:D

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękna, po prostu piękna :) !

    Ojjj zazdroszczę wyjazdu, życzę udanego pobytu w górach :*

    OdpowiedzUsuń
  15. Pysznie sie prezentuje ta tarta!:) Kurcze Ivcia, ze ja wczoraj tu do Ciebie nie zajrzalam! Mialam miche sliwek i szukalam natchnienia na ciasto...i wyszlo na to, ze zrobilam zwyklego ucieranca...:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Tarta wygląda naprawdę bosko. Ślinka mi cieknie jak patrzę na Twoje zdjęcia :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Oj pyszna musi być :) I taka z bezą :) Mmm

    OdpowiedzUsuń
  18. Ale chrupnęłabym tę warstwę bezową;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja to zobaczyłam, to moje ślinianki oszalały! To wygląda jak marzenie! albo raczej ...plan do zealizowania:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Alez piękne zdjęcia i tarta równie piękna:) !!!

    OdpowiedzUsuń
  21. Mistrzostwo, dla mnie pychotą jest ta Twoja tarta z białym serem i jagodami!

    OdpowiedzUsuń
  22. Superowe i apetyczne zdjęcia :-)

    OdpowiedzUsuń
  23. Perfekcyjna beza :) od samego patrzenia ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
  24. jakże ja kocham te Twoje wypieki ! mmmmnam :)

    OdpowiedzUsuń
  25. pięknie się prezentuje i wierzę, że jest przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Trochę daleko do Kielc, ale jakże chętnie wpadłabym na choć malutki kawałek tarty!
    ...pięknie i apetycznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  27. pyszna ta tarta, a ja uwielbiam i śliwki i tarty - szkoda, że tak daleko do Kielc, bo wpadłabym na kawałek ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń
  28. Pysznie wyglada! Jutro z samego rana biore sie za pieczenie ;) Powiedz mi prosze tylko jaka srednica blaszki na taka ilosc skladnikow jaka podalas?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Formę na tartę mam standardową, jaka dokładnie średnica to napiszę Ci dziś wieczorem jak ją zmierzę :) Pozdrawiam

      Usuń
    2. Średnica 24 cm, pozdrawiam i miłego wypieku :)

      Usuń
  29. owoce układasz na spodzie wystudzonym czy ciepłym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak w przepisie, tartę podpiekam razem z owocami cyt.: " Formę na tartę o średnicy ok. 24 cm smarujemy masłem, wykładamy schłodzonym ciastem. Na tartę wykładamy śliwki i posypujemy słodkim kakao. Tartę pieczemy w 180 ºC przez 20 minut" i dopiero potem białka :)

      Usuń
  30. Chyba niedługo upiekę taką tartę :) Śliwki i beza to idealne połączenie!

    Pozdrawiam,
    kuchcikOla

    OdpowiedzUsuń
  31. Jaka temperatura do bezy i czy preferujesz jakieś konkretne ustawienie piekarnika? Góra dół, żeby beza taka piękna biała i chrupiąca wyszła? Robię zgodnie z przepisem, ale moja beza jest ostro zrumieniona i nadal wilgotna.
    Jestem początkująca.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekę w 180 stopniach góra-dół i właściwie tyle.. Jeśli zobaczysz że beza za bardzo rumieni się z wierzchu, możesz zmienić ustawienie piekarnika na pieczenie od dołu. Beza powinna być z wierzchu chrupiąca, a w środku jest miękka. Nie zmniejszaj ilości cukru, białka muszą być porządnie ubite, ale uważaj aby ich "nie przebić" przez dodawaniem cukru (wtedy piana się rozwarstwi). Powodzenia w pieczeniu, w końcu się uda!

      Usuń
  32. wlaśnie upiekłam....na pewno pycha,piekłam kruche ze śliwką, a do bialek dodalam 2 budynie waniliowe-wyszło wspaniałe pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  33. Kochana, chcę się upewnić - w przepisie jest 160 g cukru? Bo nie dodałaś jednostki miary :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, gram cukru, już poprawiam :)

      Usuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!