Apetyczne i niezawodne połączenie wyrazistego smaku sera gorgonzoli i delikatnej słodyczy gruszek.
Tarta smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno, a poza tym jest niezwykle prosta i szybka w wykonaniu - polecam!
Tarta z gruszkami i gorgonzolą
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 3 średnio twarde gruszki
- 150 g sera gorgonzola
- 100 ml śmietany 18%
- 2 jajka
- sól, pieprz
Gruszki umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Na cieście ułożyć spiralnie plasterki gruszek i posypać pokrojoną w kostkę gorgonzolą. Śmietanę roztrzepać z jajkami, doprawić solą i pieprzem i wylać na ciasto z gruszkami i serem. Piec w 180ºC przez około 30-35 minut, aż masa zastygnie a tarta się zarumieni.
Smacznego :)
Połączenie klasyczne i idealne ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńTarta z gruchami i pleśniakiem chodzi za mną już jakiś czas... Śliczna, zrobię taką :)
OdpowiedzUsuńLubię takie połączenia. Twoja tarta wygląda przepysznie, a że mam gorgonzolę w lodówce to tylko skoczę jutro po ciasto i gruszki :))
OdpowiedzUsuńklasyczne połączenie w najlepszym wydaniu:)
OdpowiedzUsuńPyszne połączenie smakowe!
OdpowiedzUsuńdlaczego tak cudnie pieczecie i gotujecie...a ja jeść nie moge ;( Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńkusi mnie taka tarta oj kusi:) zabrałabym kawałeczek;)
OdpowiedzUsuńLubię takie nietuzinkowe połaczenia w kuchni ;)
OdpowiedzUsuńswietne zestawienie smakowe!
OdpowiedzUsuńWow, super! Właśnie od jakiegoś czasu zastanawiam się nad wykorzystaniem gruszki i gorgonzoli. Twoja opcja brzmi super. Tym bardziej w tarcie :D
OdpowiedzUsuńJak zawsze u Ciebie bardzo trafiony przepis i pieknie zrobione zdjęcia:))
OdpowiedzUsuńJa się jakoś nie mogę przekonać do tego połączenia... Głównie dlatego, że nie przepadam za gorgonzolą... Co nie zmienia fakty, że wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńNiebo w gębie. Pychota!
OdpowiedzUsuńNiebo w gębie. Pychota!
OdpowiedzUsuńDoskonałe zestawienie! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAbsolutnie coś pysznego! :)
OdpowiedzUsuńJejku, jak mnie tutaj długo nie było.. A u Ciebie moja droga jak zwykle pysznie podane ;-) Jak mówisz, że szybko się robi tą tartę i jest smaczna, to zabieram przepis ze sobą ;-)
OdpowiedzUsuńrewelacja, uwielbiam połączenie sera pleśniowego i gruszek, ale stosuję tylko w sałatkach przyznam szczerze
OdpowiedzUsuńświetna tarta !
pysznościowe połączenie! mniam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to połączenie, ale w tarcie jeszcze go nie próbowałam. Czas najwyższy to zmienić :-) Dzięki za inspirację :-)
OdpowiedzUsuńRozpusta, słodka rozpusta:)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszna, bo wygląda smakowicie !:)
OdpowiedzUsuńJak zwykle coś pysznego :) Super połączenie a zdjęcie zwala z nóg :)
OdpowiedzUsuńZrobię! Gorgo + gruszka to połączenie bezbłędne, a mi się chce ostatnio tart, że hej!!
OdpowiedzUsuńŚwietna tarta:)
OdpowiedzUsuń迷你地區貨倉價錢表葵芳儲存倉idc託管協議伺服器主機屋免費儲存筲箕灣倉雲主機設計平面
OdpowiedzUsuń