piątek, 11 października 2013

Tarta z gruszkami i gorgonzolą



Apetyczne i niezawodne połączenie wyrazistego smaku sera gorgonzoli i delikatnej słodyczy gruszek.
Tarta smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno, a poza tym jest niezwykle prosta i szybka w wykonaniu - polecam!



Tarta z gruszkami i gorgonzolą

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego 
  • 3 średnio twarde gruszki 
  • 150 g sera gorgonzola
  • 100 ml śmietany 18%
  • 2 jajka 
  • sól, pieprz
Formę na tartę o średnicy ok. 24 cm posmarować masłem i wyłożyć ciastem francuskim, nadmiar ciasta obciąć nożem.
Gruszki umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Na cieście ułożyć spiralnie plasterki gruszek i posypać pokrojoną w kostkę gorgonzolą. Śmietanę roztrzepać z jajkami, doprawić solą i pieprzem i wylać na ciasto z gruszkami i serem. Piec w 180ºC przez około 30-35 minut, aż masa zastygnie a tarta się zarumieni.

Smacznego :)




26 komentarzy:

  1. Połączenie klasyczne i idealne ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Tarta z gruchami i pleśniakiem chodzi za mną już jakiś czas... Śliczna, zrobię taką :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie połączenia. Twoja tarta wygląda przepysznie, a że mam gorgonzolę w lodówce to tylko skoczę jutro po ciasto i gruszki :))

    OdpowiedzUsuń
  4. klasyczne połączenie w najlepszym wydaniu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. dlaczego tak cudnie pieczecie i gotujecie...a ja jeść nie moge ;( Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. kusi mnie taka tarta oj kusi:) zabrałabym kawałeczek;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię takie nietuzinkowe połaczenia w kuchni ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow, super! Właśnie od jakiegoś czasu zastanawiam się nad wykorzystaniem gruszki i gorgonzoli. Twoja opcja brzmi super. Tym bardziej w tarcie :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak zawsze u Ciebie bardzo trafiony przepis i pieknie zrobione zdjęcia:))

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja się jakoś nie mogę przekonać do tego połączenia... Głównie dlatego, że nie przepadam za gorgonzolą... Co nie zmienia fakty, że wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Doskonałe zestawienie! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Jejku, jak mnie tutaj długo nie było.. A u Ciebie moja droga jak zwykle pysznie podane ;-) Jak mówisz, że szybko się robi tą tartę i jest smaczna, to zabieram przepis ze sobą ;-)

    OdpowiedzUsuń
  13. rewelacja, uwielbiam połączenie sera pleśniowego i gruszek, ale stosuję tylko w sałatkach przyznam szczerze
    świetna tarta !

    OdpowiedzUsuń
  14. pysznościowe połączenie! mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam to połączenie, ale w tarcie jeszcze go nie próbowałam. Czas najwyższy to zmienić :-) Dzięki za inspirację :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Musi być pyszna, bo wygląda smakowicie !:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jak zwykle coś pysznego :) Super połączenie a zdjęcie zwala z nóg :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Zrobię! Gorgo + gruszka to połączenie bezbłędne, a mi się chce ostatnio tart, że hej!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!