czwartek, 26 września 2013

Tort tęczowy (rainbow cake)




Tort tęczowy piekłam już kilka razy na urodziny córki, ale do tej pory nie udało mi się go sfotografować.
Pomyślałam, że jedynym sposobem jest upieczenie tego tortu bez okazji :)
Przepis pochodzi z Moich Wypieków.
W porównaniu z oryginałem zwiększyłam ilość kremu do przełożenia tortu i zmieniłam proporcje śmietany do mascarpone.
Tort cieszy przede wszystkim oczy i to nie tylko dzieci :)
Ma też całkiem przyjemny smak, a to za sprawą połączenia kwaśnego smaku blatów z delikatną słodyczą kremu.







Tort tęczowy (na biszkopcie) 

Składniki na 2 kolorowe blaty biszkoptowe o średnicy 20 - 22 cm:

  •  3 duże jajka
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 75 g mąki pszennej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • barwniki spożywcze, w żelu paście lub w proszku (użyłam barwinków firmy Wilton) 
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąki mieszamy i przesiewamy.
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy po jednej łyżce cukru, cały czas ubijając. Dodajemy po jednych żółtku, nadal ubijając masę.
Do powstałej masy wsypujemy przesiane mąki. Delikatnie mieszamy szpatułką, do połączenia się składników.
Ciasto dzielmy na pół, do każdej części dodajemy odrobinę barwnika. Ja robię to w ten sposób, że do miski przekładam jedną łyżką ciasta, dodaje barwnik i intensywnie mieszam. Powstałą mieszaninę dodaję do reszty ciasta i delikatnie mieszam.
Dno dwóch tortownic o średnicy 20-22 cm wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Odcinamy nadmiar papieru. Delikatnie przekładamy do nich ciasto. Wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy w temperaturze 160º C przez 20 - 22 minuty, do tzw. suchego patyczka.
Gorące biszkopty wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy na podłogę z wysokości około 60 cm na podłogę.
Zostawiamy do przestudzenia.
Boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.
W taki sam sposób pieczemy 4 pozostałe kolorowe blaty.


Krem z bitej śmietany i mascarpone:

  • 800-1200 ml śmietany kremówki (30 lub 36%) w zależności od tego jak grubą warstwę przełożenia chcecie mieć w torcie. 
  • 250 g serka mascarpone
  • kilka łyżek cukru pudru, do smaku
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 śmietan-fixy

Składniki na krem powinny być schłodzone. Schładzam również miskę, w której będę ubijać śmietanę i mieszadła miksera.
Śmietanę ubijamy mikserem, pod koniec ubijania dodajemy po trochu cukier puder wymieszany ze śmietan fixem, a następnie skórkę z cytryny. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy.

Cytrynowy poncz:
  • sok wyciśnięty z 1 - 2 cytryn
  • woda
Sok z cytryn przelewamy do szklanki i dopełnić wodą do otrzymania 1/2 szklanki ponczu.
Kolejne blaty ciasta nasączamy cytrynowym ponczem i przekładamy kremem. Wierzch i boki tortu również smarujemy kremem i dowolnie dekorujemy. Schładzamy w lodówce przez minimum 3 godziny.

Smacznego :-)



31 komentarzy:

  1. Chyba już wiem jaki tort upieke na urodziny męża, dzięki za inspirację.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale akcja! Widywałam zdjęcia takie tortu, ale myślałam, że to photoshop ;D poważnie! A okazuje się, że nie! Niesamowite... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. torty pieczone Z OKAZJI BRAKU OKAZJI ... ot tak dla samej przyjemności ... tak by celebrować chwile - to właśnie lubię :):):)
    Twój tort tęczowy wygląda cudownie !

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale super tort! Widziałam kiedyś taki na pinterest teraz mam przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wygląda, mniam,mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. piękny, przypomina o lecie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mój właśnie się chłodzi. Mam nadzieję, że wyszedł równie piękny co Twój. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. również się do niego przymierzam i ciągle znajdę coś innego by zrobić. Super wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  9. robiłam! mój pierwszy prawdziwy tort! udał się i smakował wszystkim prócz Córci ;) pewnie go kiedyś powtórzę bo ja nie mogłam go spróbować :(

    OdpowiedzUsuń
  10. Też się przymierzam do zrobienia go :)

    OdpowiedzUsuń
  11. red velvet już zrobiłam. teraz czas na rainbow cake :]

    OdpowiedzUsuń
  12. Napracowałaś się ale efekt jest rewelacyjny, tort wygląda bombowo! :))

    OdpowiedzUsuń
  13. cudowny! zawsze mnie zachwyca ten torcik!

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie przepadam za tortami, ale ten wygląda naprawdę kusząco.

    OdpowiedzUsuń
  15. jest przepiękny! robi ogromne wrażenie

    OdpowiedzUsuń
  16. Ten tort zawsze wygląda niesamowicie - muszę w końcu go zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda pieknie, te kolory są takie żywe i wesołe,że szkoda zjeść takie cudo:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Eksplozja kolorów na talerzyku! Piękny!;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pracochłonny, ale warto sie natrudzić . Efekt końcowy cudny:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Kolorowość totalna :-D Uwielbiam takie tęczowe torty, choć roboty z nim jest strasznie dużo :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Mam ochotę go upiec, niedługo dobra okazja:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Podziwiam Cię. Jest dopracowany w każdym szczególe...ale musiałaś się napracować...Wygląda pięknie! :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Cudny ale i pracochłonny :) Jednak efekt wart zachodu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!