niedziela, 8 września 2013

Tarta ze śliwkami i kruszonką


Jeśli nie lubicie ciast bardzo kruchych, to idealny przepis dla Was. 
Kompromis miedzy ciastem miękkim a kruchym. 
Dodatkową zaletą jest to, że ciasto bezstresowo się wyrabia - jest elastyczne i miękkie.


Tarta ze śliwkami i kruszonką 

Ciasto
  • 200 g mąki 
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko

Nadzienie 
  • 600-650 g śliwek 
  • powidła śliwkowe
  • cynamon
Kruszonka
  • 50 g mąki
  • 25 g masła
  • 15 g cukru




Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i siekamy na małe kawałeczki. Dodajemy jajko i cukier puder, wyrabiamy ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki, aby się odrobinę schłodziło.

W tym czasie śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki lub jeśli są większe na ósemki.

Formę na tartę o średnicy ok. 24 cm smarujemy masłem, wykładamy schłodzonym ciastem.
Tartę smarujemy powidłami śliwkowymi, a następnie wykładamy śliwkami. Posypujemy cynamonem.

Na stolicę wysypujemy wszystkie składniki kruszonki, siekamy, a następnie rozcieramy palcami do czasu otrzymania kruszonki. Posypujemy nią wierzch tarty.

Tartę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut, aż się zarumieni. 

Smacznego :)



29 komentarzy:

  1. Prosta i pyszna, uwielbiam śliwki ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. kocham tarty, śliwki i kruszonkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. tarta + śliwki = połączenie doskonałe :)

    pozdrawiam,
    Magda

    http://magdaodkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. pycha! wygląda smakowicie i chętnie zjadłabym kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychota! Jakie apetyczne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam tarty, a te piękne zdjęcia tylko bardziej zachęcają ;)

    catchysue.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. oj kusisz kusisz!:) tarty to moja słabość, a w tym roku tylko crumble ze śliwkami robiłam, trzeba to stanowczo zmienić:P

    OdpowiedzUsuń
  8. Kolejny prosty i fajny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oh kocham wszystko co ze sliwkami! Porywam kawalek!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Gdyby nie fakt, że przez ostanie 2 dni zjadłam sama całą szarlotkę≤ to już bym robiła :D
    Marta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?

    OdpowiedzUsuń
  11. sezon śliwkowy w pełni, u mnie wczoraj drożdżówka ze sliwkami ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. idealna:) ze śliwkami najlepsza:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Widzę, że obie z Pestką lecicie w tarty, i to w pyszniutkie tarty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie zauważyłam, tarty śliwkowe górą :)

      Usuń
  14. Mam śliwki i jak tylko przetrwają do jutra to na pewno upiekę to ciasto:)
    pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  15. idealne połączenie :) aż trudno sobie takiego cuda odmówić :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ależ apetyczna!;) Piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  17. takie tarty kojarzą mi się z jesienią :)

    OdpowiedzUsuń
  18. uwielbiam tarty i śliwki - to ciasto wygląda obłędnie i pewnie skorzystam z przepisu, jednak z małymi modyfikacjami, pozdrawiam słonecznie, Ella

    OdpowiedzUsuń
  19. Tak, zdecydowanie wrzesień można pokochać chociażby za te śliwki i takie apetyczne tarty ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. podkradłam i czekam na efekt :) podoba mi się tutaj :) a tarta pysznie pachnie! mam nadzieję, że moje dwie lewe ręce dały radę! :) pozdrawiam i zostaję! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. super przepis, pyszna tarta. szybka i prosta w przygotowaniu! polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że tarta Ci smakowała! Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  22. Właśnie zrobiłam - oczywiście wsypywałam wszystko "na oko" i tak wyszła przepyszna :) Moje 1 ciasto!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! To dla mnie ogromna radość kiedy smakują Wam moje wypieki :)

      Usuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!