niedziela, 1 września 2013

Domowe mini hamburgery i rozwiązanie konkursu



Jeśli hamburgery to tylko domowe!
A najlepiej takie w wersji mini. W sam raz na dwa, trzy kęsy.


Domowe mini hamburgery
  • 500 g mielonego mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego 
  • 1 łyżka musztardy (najlepiej Dijon) 
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire 
  • sól, pieprz, kolendra, chilli
  • sałata
  • pomidory
  • ogórek 
  • cebula czerwona
  • ser żółty w plastrach
  • patyczki do szaszłyków  (krótkie) 
  • olej lub oliwa

Bułeczki hamburgerowe
przepis z Kwestii Smaku z moimi zmianami 

Z podanych proporcji wychodzi około 30 bułeczek o średnicy 6-7 cm.
• 9 g suchych drożdży instant
• 425 g lekko ciepłego mleka
• 794 g mąki pszennej
• 2 łyżeczki  soli
• 5 i 1/2 łyżki cukru
• 6 łyżek oleju roślinnego
• 1 jajko

ponadto
• oliwa z oliwek i roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek
• sezam do posypania



Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i 1/2 łyżki cukru. Odstawiamy na 5 minut. 
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier, masło lub olej oraz jajko. Mieszamy łyżką, wlewamy mleko z drożdżami. Mieszamy przez 2 minuty łyżką. 
Wyrabiamy  na stolnicy, aż ciasto będzie miękkie, gładkie i plastyczne. Formujemy kulę z ciasta, wkładamy do natłuszczonej olejem lub oliwą miski, przykrywamy dokładnie folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na całą noc (maksymalnie na 4 dni).
W dniu pieczenia wyjmujemy ciasto z lodówki. Odrywamy kawałki ciasta o wadze około 45 gram. Każdy kawałek ciasta ugniatamy w dłoniach przez około pół minuty, aż się ociepli, będzie gładki i miękki. Formujemy kulki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odstępach od siebie (bułki jeszcze urosną). Smarujemy oliwą lub olejem aby nie obeschły i przykrywamy folią spożywczą, Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. 
Pieczemy w piekarnika nagrzanym do 205 stopni przez około 14 minut, aż się zarumienią.

Sałatkę myjemy, suszymy. 
Pomidora, ogórka i cebulę kroimy na plasterki. 
Mięso mielone doprawiamy sosem Worcestershire, musztardą, kolendrą, chilli, solą i pieprzem. Ugniatamy chwilę z odrobiną zimnej wody, a następnie formujemy płaskie kotlety. Smażymy na oleju lub oliwie do zarumienienia. Bułeczki przecinamy na pół i podgrzewamy chwilę na rozgrzanej patelni grillowej.
Na płaskiej części bułki kładziemy kolejno sałatę, kotlet, polewamy ketchupem, dalej kładziemy ser, pomidor, cebulę i ogórek. Kładziemy wierzch bułki, dociskamy i przekłuwamy patyczkiem do szaszłyków. 
Od razu podajemy.

Smacznego :) 



Dziękuję wszystkim za udział w konkursie!
Przyznaję, że czytając Wasze historyjki miałam niezły ubaw :)
Trzeba przyznać,  że w kuchni dzieją się niesamowite rzeczy.

Poniżej lista biorących udział w konkursie, według kolejności umieszczania komentarza/wysłania maila.

1. Karmel 24 sierpnia 2013 20:25
2. Książkozaur 24 sierpnia 2013 20:41
3. Paulina Urbańczyk 24 sierpnia 2013 22:29
4. Marzena 25 sierpnia 2013 00:58
5. Ola 25 sierpnia 2013 07:55
6. Osia 26 sierpnia 2013 11:14
7. asia388 <asia388@op.pl>26 sierpnia 2013 12:19
8. k w 26 sierpnia 2013 13:11
9. Martyna 28 sierpnia 2013 22:29
10. Marzena Strawa 29 sierpnia 2013 17:08
11. agf 30 sierpnia 2013 14:09
12. Wiewióra 30 sierpnia 2013 14:13
13. ALICJA MAŚLARZ 30 sierpnia 2013 18:23
14. Nemi 30 sierpnia 2013 19:41
15. Ewa fryzzio@gmail.com 31 sierpnia 23:27




Maszyna losująca wybrała 5.
Ola, książka wędruje do Ciebie. Gratuluję!
Proszę podaj mi adres do wysyłki w mailu.

27 komentarzy:

  1. bravo mm jak smakowicie wyglądają ;P

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze uwielbiałam te malutkie burgery, Twoje wyglądają niesamowicie.

    OdpowiedzUsuń
  3. A byłam tak blisko:-)
    A hamburgery domowe najlepsze:-) Też ostatnio raczyłam swoich:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, może następnym razem się uda :)

      Usuń
  4. Bardzo apetyczne:) Świetny był ten konkurs, Oli gratuluję wygranej:) Też się pośmiałam czytając komentarze dziewczyn:]

    OdpowiedzUsuń
  5. cieszę się z wygranej, podaję e-mail: daleka_droga@gazeta.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Książka już wysłana, miłej (smacznej) lektury!

      Usuń
  6. nie mogę bowiem znaleźć Twojego maila

    OdpowiedzUsuń
  7. Są urocze :) !

    Ps. Gratuluję wygranej :)

    OdpowiedzUsuń
  8. domowe burgery rządzą i są o wiele zdrowsze, a wersja mini bardzo fajna - nie grozi to wypadkiem umorusania bułki sosem:P
    Ps. gotowanie za głosowanie już trwa!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. nie ma jak domowe burgerki mniam

    OdpowiedzUsuń
  10. No przepiękne! Nic dodać, nic ująć, tylko zjeść!

    OdpowiedzUsuń
  11. woooo ale pyszne :) mogę jednego zamówić ? :)

    OdpowiedzUsuń
  12. świetnie to wyglada idealne na jakies imprezki ze znajomymi :)

    zapraszam

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale maleńkie i śliczne pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Hamburgery chyba jeszcze nigdy nie wyglądały tak apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Obłędnie wyglądają te Twoje hamburgery! Czekolada może dla mnie nie istnieć, ale koło fast-foodów ciężko jest mi przejść obojętnie:P

    OdpowiedzUsuń
  16. domowe najlepsze, a jakie zdrowe! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. No i to są prawdziwe hamburgery :)Wyglądają baaardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Fajne takie małe, przynajmniej z czystym sumieniem mozna zjeść dwa:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Świetne te mini hamburgery, cudnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  20. ;) jak cudownie tutaj znowu zajrzeć! Zbliża mi się urodzinowe przyjęcie! I proszę jaki świetny pomysł :) Super!

    OdpowiedzUsuń
  21. ale boskie! takie fajne mini! zauroczyłam się ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!