poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Sernik jagodowy


Jest pyszny, aksamitny i rozpływa się w ustach.
Do tego ma piękny kolor.
Potrzeba Wam jeszcze większej zachęty?
Mam nadzieje, że sezon na jagody wciąż trwa i zdążycie go upiec.
Jagody można zastąpić borówką amerykańską, ale to już nie będzie ten sam kolor.


Sernik jagodowy 


Spód
  • 200 g kruchych czekoladowych ciasteczek (użyłam takich)
  • 50 g masła
Masa serowa
  • 1 kg sera w wiaderku
  • 5 jajek
  • 300 g jagód (lub borówek amerykańskich) 
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 315 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub pasty z ziaren wanilii
Polewa
  • 250 g gęstej śmietany 18%
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub pasty z ziaren wanilii


Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. 

Tortownicę z odpinaną obręczą o średnicy 25 cm smarujemy masłem, dno wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Odcinamy nadmiar papieru.

Masło roztapiamy i zostawiamy do przestudzenia. Ciastka dokładnie rozdrabniamy tłuczkiem lub w malakserze. Dodajemy roztopione masło i wszystko dokładnie mieszamy. Masą wykładamy dno tortownicy, dokładnie uklepujemy i wstawiamy do lodówki. 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C . 
Aby uniknąć pęknięć sernika, na najniższy poziom piekarnika kładziemy naczynie żaroodporne wypełnione wodą. 

Jagody myjemy i miksujemy na gładką masę.

Do dużej miski wkładamy ser i jagody,  zmiksujemy mikserem na małych obrotach, do połączenia się składników. Dodajemy cukier, mąkę, ekstrakt z wanilii i dalej miksujemy. Następnie dodajemy po jednym jajku, za każdym razem miksując tylko do połączenia się składników, na najmniejszych obrotach miksera. Masę wylewamy na dno tortownicy.  Wyrównujemy powierzchnię.


Sernik pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut, a następnie przez 90 minut w temperaturze 120 stopni. Wyjmujemy z piekarnika, polewamy przygotowaną śmietaną z cukrem i wstawiamy z powrotem na ostatnie 15 minut.

Sernik schładzamy całą noc w lodówce.

Smacznego :)







33 komentarze:

  1. Wspaniały!
    I zdjęcia bardzo zachęcające.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda MEGA apetycznie! :)
    Ciasto ląduje na mojej liście "do zrobienia" :)

    pozdrawiam,
    Paula z MamajBags

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda ślicznie, chętnie bym zjadła.

    OdpowiedzUsuń
  4. Rany jaki piekny kolor! Odrazu mnie tutaj przyciagnal do Ciebie!!!:) Ja mam tylko amerykanska borowke i masz racje to juz nie bedzie ten kolor buuu....... Piekny sernik!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. u mnie też teraz w domu jagodowy:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale bajeczny ten serniczek:)

    OdpowiedzUsuń
  7. cudo! nie jadłam jeszcze jagodowego, ale jestem zachwycona jego wyglądem!

    OdpowiedzUsuń
  8. Faktycznie kolor ma niesamowity:-) Zjadłoby się kawałeczek:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Moje drogie muszę Wam się pochwalić ze miałam zaszczyt próbować tego sernika :)
    Jeszcze lepiej smakuje niż wygląda a wygląda jak wszyscy widzimy :) POLECAM !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, Karolcia, chcesz żebym się zawstydziała :)

      Usuń
  10. Piękny, wręcz idealny sernik! Niestety, z jego wykonaniem będę musiała poczekać do przyszłego sezonu jagodowego :(

    OdpowiedzUsuń
  11. Takiego sernika jeszcze nie jadłam. Musi być przepyszny.

    OdpowiedzUsuń
  12. Powiem krótko- boski!
    zapraszam do wzięcia udziału w konkursie,szczegóły na moim blogu :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie trzeba większej zachęty - poproszę kawałeczek! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. boski!:) jagody uwielbiam, ale do sernika jeszcze ich nie dodawałam. Najbardziej kusi ten kolorek:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mnie bardziej zachęcać nie trzeba
    i mam nadzieję, że sezon na jagody jeszcze trwa,
    bo jakoś nie miałam jeszcze okazji...:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Co tu dużo gadać - boski! Zdjęcia też :)

    OdpowiedzUsuń
  17. robiłam go, jest absolutnie znakomity!
    piękny ma u Ciebie kolor

    OdpowiedzUsuń
  18. Przepiękna piękność :) Może kolor wyobrażałam sobie bardziej intensywnie, ale to pewnie kwestia zdjęć i światła. Taki sernik kusi mnie od kilku lat, ale zawsze, zanim przypomnę sobie przepis, wyjadam wszystkie jagody...

    OdpowiedzUsuń
  19. Oszalałam zupełnie:) żałuję, że zajrzałam tu dopiero teraz, gdyż nie miałam zupełnie czasu na blogowanie. No co za finezja! Pozdrawiam geniuszu!:)

    OdpowiedzUsuń
  20. świetny kolorek, w ogóle pycha wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  21. jagodowego sernika jeszcze nie robiłem więc zabieram przepis do moich zasobów na wypróbowanie - dziękuje :)

    OdpowiedzUsuń
  22. wow! pomysł genialny. Wygląda obłędnie.
    Na pewno zrobię ( dobrze, że latem zatroszczyłam się o zapasy owoców leśnych na zimę )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też mam jeszcze spory zapas jagód. Trzeba czyścic zamrażarki przez sezonem i piec serniki :)

      Usuń
  23. czy moga być mrożone jagody ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tylko trzeba je wcześniej rozmrozić i w miarę możliwości odsączyć z nadmiaru soku.

      Usuń
    2. specjalnie zamroziłam 1,5 kg jagód na ten sernik :) robiłam go ze świeżych jagód na obronę mgr swojego męża ale nie miałam możliwości go spróbować więc postanowiłam,że zamrożę trochę jagódek i będę miała na kilka okazji :) sernik obłędny, mąż zdał na "5" .

      Usuń
    3. To chyba sernik przynoszący szczęście :). Spróbuję go "użyć" przy najbliższej okazji, pozdrawiam :)

      Usuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!