sobota, 3 sierpnia 2013

Pomidory faszerowane mięsem mielonym i serem


Pyszne i proste danie, które zachwyci każdego.
Bo kto nie lubi pomidorów?





Pomidory faszerowane mięsem mielonym i serem

  • 500 g mięsa mielonego (dowolnego, robiłam zarówno z kurczakiem, jak i wieprzowiną)
  • 12 pomidorów (dość sporych, jednakowej wielkości)
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g sera żółtego
  • oregano, bazylia
  • sól, pieprz


Cebulę drobno siekamy i szklimy na oleju lub oliwie, następnie dodajemy drobno posiekany czosnek. Dodajemy mięso mielone i całość smażymy. Doprawiamy solą, pieprzem, sporą ilością oregano i bazylii. Zostawiamy do przestygnięcia.
Z pomidorów wydrążamy miąższ łyżką stołową. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. 200 g sera dodajemy do mięsa i mieszamy, 100 g pozostawiamy do posypania na wierzch.
Pomidory nadziewamy farszem mięsnym, posypujemy serem żółtym.
Przekładamy do naczynia do zapiekania.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut, aż ser się zarumieni.

Smacznego :)



24 komentarze:

  1. Przepyszne, letnie danie! Uwielbiam pomidory w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super pomysł dla osób tak jak ja uwielbiających pomidory

    OdpowiedzUsuń
  3. Nabrałam na nie wielkiej ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja też faszerowałam... wczoraj ale po wegetariańsku :) pyszne te Twoje mięsne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pomidorów nigdy jeszcze nie faszerowałam mięsem. Fajna propozycja, na pewno spróbuję:-

    OdpowiedzUsuń
  6. Niestety nie lubię pomidorów, więc tym razem to nie dla mnie. Ale smacznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam faszerowane warzywa mięsem:) ostatnio robiłam cukinię i bakłażana:)

    OdpowiedzUsuń
  8. też takie robię, tzn zmieniam często farsz, żeby się nie znudziły :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Proste a jakie wykwintne danie. Najbardziej lubi e takie własnie przepisy. Brawo za zdjecia:))

    OdpowiedzUsuń
  10. W tym sezonie pomidorowym jeszcze takich nie robiłam, koniecznie muszę nadrobić, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  11. pięknie podane:) uwielbiamy takie!

    OdpowiedzUsuń
  12. to takie smaczne i takie proste, robię w sezonie na pomidory całkiem często, ale jeszcze nie dodawałam mięsa.
    Marta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?

    OdpowiedzUsuń
  13. Zdecydowanie moje klimaty, świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam faszerowne pomidory! Na zimno i na cieplo, zawsze wychodza i zawsze sa pycha!:) A te Twoje z mieskiem...hmmm...do odgapienia!;)

    OdpowiedzUsuń
  15. nic dodać nić odjąć po prostu PYSZOTA :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Porwałabym z tego talerza dwie połóweczki;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Muszą być bardzo smaczne! na takie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!