sobota, 17 sierpnia 2013

Makaron z tuńczykiem, suszonymi pomidorami i kaparami


Jeśli nie macie czasu, aby przesiadywać godzinami w kuchni, to moja dzisiejsza propozycja na pewno Wam się spodoba.
Zapraszam na pyszne i aromatyczne danie, błyskawiczne w przygotowaniu.



Makaron z tuńczykiem, suszonymi pomidorami i kaparami
  • puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 
  • 8 suszonych pomidorów
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 mała cebula
  • 500 g dowolnego makaronu
  • sól, pieprz, chilli 
  • oregano i bazylia
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, do momentu, aż będzie al dente.
Cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie. Można wykorzystać oliwę z suszonych pomidorów, ma wspaniały aromat. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy suszone pomidory pokrojone w paseczki i podsmażamy kilka minut. Następnie dodajemy kapary i smażymy kolejne parę minut. Doprawiamy solą, pieprzem, chilli, dodajemy bazylię i oregano. Na koniec dodajemy odsączone z wody kawałki tuńczyka i całość smażymy jeszcze 2-3 minuty.  Dodajemy ugotowany makaron i serwujemy.

Smacznego :) 


18 komentarzy:

  1. często u mnie bywa, taki domowy fast food:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo apetyczne danie, lubię takie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Widzę nowy wygląd strony;-) A makaronik super, bardzo lubimy takie wariacje:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobrze brzmi, dobrze wygląda, niom :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam makaron pod każdą postacią.

    OdpowiedzUsuń
  6. za kaparami to ja średnio, ale reszta - totalnie moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię przesiadywać w kuchni i lubię Twoje danie.
    Pyszna kompozycja!

    OdpowiedzUsuń
  8. Mm, robie też podobny, ale ze zwykłymi pomidorkami. Twój tez musi byc pyszny. Fajne logo!

    OdpowiedzUsuń
  9. Proste i pyszne jedzenie! Dokładnie takie lubię najbardziej, z tą różnicą, że sama częściej od kaparów używam czarnych oliwek.

    Z serdecznymi pozdrowieniami,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  10. makaron z tuńczykiem robiłam w formie zapiekanki. ale to musi byc bardzo aromatyczne dzięki suszonym pomidorom i kaparom;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. przepis wspaniały - nie robiłam z kaparami i suszonymi pomidorami, pewnie przełamują one smak makaronu i tuńczyka - kapary zaostrzają smak a pomidory podkręcają swoją słodko-słoną nutą tę pikanterię

    OdpowiedzUsuń
  12. O rany, ale pyszny!! Uwielbiam, gdy obok makaronu dużo się dzieje. Tu kapary, tuńczyk i suszone pomidory bardzo ładnie grają ze sobą. Jestem pewna, że smakowało wybornie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Wystarczy na chwilę wyjechać, a u Ciebie nowości. Bardzo smacznie, bardzo gustownie - serdeczności :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jak dla mnie to ideale połączenie smaków! Viva la pasta! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mój dzisiejszy obiad, który podam w okolicach kolacji ;) Jestem ciekawa kaparów. Nigdy nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!