Eton Mess to klasyczny angielski deser, który składa się z pokruszonej bezy, bitej śmietany i truskawek.
Tradycyjnie podawany jest podczas corocznego rozdawania nagród w Eton College - jednej z najbardziej znanych brytyjskich szkół.
Jest pyszny i niezwykle prosty w wykonaniu.
W podstawowej wersji składa się tylko z trzech składników, które tworzą tytułowy "bałagan".
Swój eton mess wzbogaciłam o syrop malinowy, a truskawki zastąpiłam malinami i jeżynami.
Eton mess z malinami i jeżynami
(można zastąpić syropem gotowym np. grenadiną)
W podstawowej wersji składa się tylko z trzech składników, które tworzą tytułowy "bałagan".
Swój eton mess wzbogaciłam o syrop malinowy, a truskawki zastąpiłam malinami i jeżynami.
Eton mess z malinami i jeżynami
- 1 szklanka malin
- 1 szklanka jeżyn
- 400 g kremówki
- 60 g bez
- 2 łyżki cukru pudru
(można zastąpić syropem gotowym np. grenadiną)
- 1 szklanka malin
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki cukru
- sok z 1/2 cytryny
Maliny i jeżyny myjemy.
Najpierw przygotowujemy syrop malinowy.
(Jeśli wybraliście wersję z gotowym syropem, ten etap pomijamy).
Szklankę malin przesypujemy do małego rondelka, dodajemy 2 łyżki wody, 2 łyżki cukru i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut, aż maliny się rozpadną a syrop zgęstnieje. Przecedzamy przez sitko.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, tak aby była gęsta (nie musi być sztywna).
Bezę kruszymy na kawałki.
Pucharki wypełniamy kolejno warstwami bitej śmietany, pokruszonych bez, owoców. Polewamy syropem. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną i owocami.
Smacznego :)
Najpierw przygotowujemy syrop malinowy.
(Jeśli wybraliście wersję z gotowym syropem, ten etap pomijamy).
Szklankę malin przesypujemy do małego rondelka, dodajemy 2 łyżki wody, 2 łyżki cukru i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut, aż maliny się rozpadną a syrop zgęstnieje. Przecedzamy przez sitko.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, tak aby była gęsta (nie musi być sztywna).
Bezę kruszymy na kawałki.
Pucharki wypełniamy kolejno warstwami bitej śmietany, pokruszonych bez, owoców. Polewamy syropem. Wierzch dekorujemy bitą śmietaną i owocami.
Smacznego :)
mm wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńWyrafinowany deser ;0)
OdpowiedzUsuńZrobiłam sobie w tym roku pierwszy raz w życiu i to właśnie z truskawkami, ranyyyyyyy ale dobre było! Ale w sierpniu zrobiłam sobie szlaban na słodycze wiec chwilowo obchodzę się tylko smakiem;)
OdpowiedzUsuńpychota!
OdpowiedzUsuńBlog o życiu & podróżach
Blog o gotowaniu
pysznie wygląda:D kocham jeżyny, ale szkoda, że są takie drogie :(
OdpowiedzUsuńMusi być delikatny w smaku.
OdpowiedzUsuńMarta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?
A ja lubie eton mess chyba w kazdej wersji smakowej - swietny, prosty i pyszny deser.
OdpowiedzUsuńRewelacyjny!
OdpowiedzUsuńpyszny letni deser!
OdpowiedzUsuńzamawiam jeden pucharek!;)
OdpowiedzUsuńPyszny ten bałagan!
OdpowiedzUsuńRewelacja !!!!!!
OdpowiedzUsuńwspaniały deser:) ubóstwiam!
OdpowiedzUsuńFajny lakier ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńKurcze tyle tej śmietany;-) Ale wygląda obłędnie:-)
OdpowiedzUsuńOj, daj spokój, w końcu sezon na owoce jest tylko latem :)
Usuńmoże jak się w końcu odważę zrobić bezy to przy okazji zrobię też eton mess? bo bardzo mnie kusi! :)
OdpowiedzUsuńKusisz Ivko niemiłosiernie, bo eton mess to jeden z moich najbardziej ukochanych deserów. A ja tu na diecie, próbuję eliminować słodkości właśnie :-)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie :) bardzo lubię ten deser, robiłam go z jagódkami :)
OdpowiedzUsuńech, do zjedzenia a pucharek do wylizania, a co;p
OdpowiedzUsuńtyle pyszności w jednym pucharku, fajnie musza przełamywać się te smaki.. no i jak pięknie to podałaś :)
OdpowiedzUsuńcoś czuję, że to będzie mój ulubiony deser!
OdpowiedzUsuńzachwycam się. Patrzę i wyobrażam sobie jakie to dobre:)
OdpowiedzUsuńŚliczny pucharek!
OdpowiedzUsuńA deser uwielbiam.