niedziela, 21 lipca 2013

Kruche ciasto z malinami i pianką budyniową




Pyszne, kruche ciasto z duuuużą ilością malin :)
Czy Wam też kruche ciasta z owocami najbardziej smakują na drugi, trzeci dzień?

Kruche ciasto z malinami i pianką budyniową

Składniki na standardową blachę do pieczenia 

Kruche ciasto
  • 3 szklanki mąki
  • 5 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 kostki masła (150 g)
  • cukier wanilinowy (15 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka budyniowa
  • 5 białek
  • 2 budynie z cukrem malinowe (mogą być też waniliowe lub śmietankowe)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
Ponadto
  • 600-700 g malin
  • bułka tarta
  • cukier puder do posypania






Żółtka ucieramy/miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i siekamy razem z mąką. Dodajemy żółtka utarte z cukrem i wyrabiamy kruche ciasto. Owijamy je w folie spożywczą i wkładamy do lodówki, aby się odrobinę schłodziło.

Maliny myjemy i odsączamy na sitku.

Wyciągamy ciasto z lodówki. 2/3 ciasta ugniatamy dłońmi/rozwałkowujemy na blachę wysmarowaną masłem. Ciasto posypujemy bułką tartą i układamy na nim maliny. Ubijamy pianę z 5 białek, kiedy piana będzie już nieco ubita stopniowo dodajemy cukier puder i dwa budynie. Masę piankową rozsmarowujemy na malinach. Delikatnie wyrównujemy powierzchnię. Na wierzch skruszamy palcami pozostałą 1/3 ciasta.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!




31 komentarzy:

  1. Ale pysznie...uwielbiam takie ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis zapisałam, bo uwielbiam ciasta z malinami :))

    OdpowiedzUsuń
  3. jak ja lubię takie ciasta :D

    OdpowiedzUsuń
  4. to ciasto było hitem zeszłego lata u mnie w domu, robione dziesiątki razy :) już się nie mogę doczekać, kiedy zrobię je pierwszy raz w tym roku (wszyscy już się dopytują ;)), jest pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm... uwielbiam kruche ciasto i maliny. Co prawda, nie przepadam za budyniem, ale w tym przypadku na pewno przełknęłabym go. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie nigdy żadne ciasto nie wytrzymało aż tyle:) Zawsze zjedzone na poczekaniu.
    Twoje kruche bardzo pociągające, szczególnie ta budyniowa pianka pobudza mi ślinianki:)

    OdpowiedzUsuń
  7. pycha!:) też robię podobne ciacho:D

    OdpowiedzUsuń
  8. o boze...ale to smakowicie wyglada ;) szkoda ze ja nie mam talentu kulinarnego :(

    OdpowiedzUsuń
  9. Czyżby inspirację stanowił przepis z bloga Moje Wypieki? :-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba nie, inspiracją jest moje ciasto z jabłkami i bardzo stary przepis od pani Czesi :)

      Usuń
  10. Ivka, takie ciasto u mnie stanowczo nie wytrzymałoby 2-3 dni. Z pewnością nie!
    Piękne i na 100% smakowite. Uwielbiam kwaskowate ciasta, więc te z malinami pożarłabym od razu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Duża blacha więc nie da rady zjeść od razu :)

      Usuń
  11. maliny, ach! ciasta z malinami kuszą zawsze i wszystkich!

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne zdjęcia, lato pod chmurką ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  13. aż ślinka cieknie i te malinki!

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale mi narobiłaś ochoty ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. będzie trzeba zrobić bo zachęciłaś na maxa

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam to ciasto! Wspaniałe ze wszystkimi owocami. Pysznie wygląda u Ciebie.:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pięknie Ci wyszło! tak letnio i smacznie;)

    OdpowiedzUsuń
  18. uwielbiam to ciasto, mogłabym je jeść i jeść ;) pysznie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. BAJECZNE! uwielbiam maliny:)

    OdpowiedzUsuń
  20. PIeknie wygląda. Chyba skorzystam z przepisu, bo już niebawem dojrzeją maliny u mamy w ogródku. Jeśli jest w połowie tak dobre jak wygląda, to musi być super!

    OdpowiedzUsuń
  21. Aż grzech jeść - takie to śliczne!! Musiało smakować nieziemsko:)

    OdpowiedzUsuń
  22. U mnie żadne ciasto nie wytrzyma do drugiego ani trzeciego dnia, a zwłaszcza takie, kruche, z letnimi owocami :-)

    OdpowiedzUsuń
  23. Jeżeli tylko dotrwa do tego czasu :) malinowa pychota!

    OdpowiedzUsuń
  24. A zamiast budyniu ile mąki ziemniaczanej i cukru jak myślisz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biorąc pod uwagę że budyń z cukrem waży 60 g, razy dwa to będzie 120 g to może spróbowałabym tak - 100 g mąki a 20 g cukru? Oczywiście strzelam :) Jeśli pianka będzie za mało słodka zawsze możesz dodać cukru podczas ubijania.

      Usuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!