wtorek, 16 lipca 2013

Kebab domowy


Macie tak czasami, że ogarnia Was twórcza niemoc? Przepisów piętrzą się stosy, a Wam za nic nie chce się wejść do kuchni? Marzy mi się wtedy, że ktoś za mnie ugotuje, usmaży czy upiecze przepysznego danie, mnie pozostawiając jedynie przyjemność jedzenia :)




Są też takie dni kiedy grafik mam napięty do granic wytrzymałości, kiedy między jednym zadaniem a drugim nie sposób wcisnąć już nic innego, kiedy najzwyczajniej nie mam czasu na gotowanie. Na takie przewidziane i nieprzewidziane sytuacje mam świetne rozwiązanie - zamówienie jedzenia przez internet na portalu www.foodpanda.pl. Zamawianie jedzenia przez portal Foodpanda jest niezwykle łatwe. Wystarczy wpisać swój adres, a serwis pokaże Ci oferty restauracji w Twojej okolicy. Wyszukiwarka pokaże też czy restauracja jest otwarta i do której godziny można składać zamówienie. Pod listą restauracji dostępna jest także strona testowa, na której można wypróbować zamawianie.
Kiedy przetestujemy stronę pozostaje tylko zamawiać i ...delektować się smakiem :)



Kebab domowy
  • 2 filety z kurczaka
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek
  • kilka liści kapusty pekińskiej lub sałaty karbowanej
  • 4 chlebki pita
Przyprawa do kebaba
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1/2 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki  pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczki soli

Mięso kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy na paseczki. Przekładamy do miski, dodajemy przyprawy, 3 łyżki oliwy i wszystko dokładnie wymieszamy. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na cała noc.
Ogórka i pomidora kroimy w plasterki. Cebule w piórka. Liście kapusty/sałaty kroimy w paseczki.
Rozgrzać patelnię grillową i usmażyć mięso, mocno je zarumieniając. Chlebki pita przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Pogrzane chlebki napełniamy mięsem, warzywami i polewamy szybkimi w przygotowaniu sosami - czosnkowym lub pomidorowym lub po prostu samym ketchupem.

Sos czosnkowy
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Sos pomidorowy
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub ketchupu
  • sól, pieprz
Jogurt mieszamy z majonezem i koncentratem (lub ketchupem), doprawiamy do smaku solą i pieprzem.





28 komentarzy:

  1. Jak fast food to tylko domowy :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam mniam jadłabym :)

    catchysue.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha, chętnie bym wpadła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki śliczny ! :D aż się zrobiłam głodna, te małe chlebki są najlepsze, sama bym chętnie zjadła wszystkie cztery ^^

    OdpowiedzUsuń
  5. Serwis do zamawiania wyżerki to fajny pomysł, ale ja i tak chętniej bym złapała tego Twojego domowego kebaba :-) Oblizuję się na samą myśl o nim. to efekt odstawienia :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. u Ciebie domowy kebab a u mnie domowe szaszłyki ;D ad topic posta, lubię od czasu do czasu skorzystać z takich myków, wszystko pod nosem praktycznie. Testowałam inny portal, ale jestem ciekawa również tego;)

    pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam jeść kebab:) Bardzo wyraźne i ładne zdjęcia zrobiłaś:))

    OdpowiedzUsuń
  8. kurde! ale mi narobilas apetytu, chyba nie powinnam wchodzic na Twojego bloga jak jestem glodna haha ;d

    OdpowiedzUsuń
  9. domowy kebab wychodzi pyszny:) też robiłam jakiś czas temu
    a co do dni na brak chęci - to też je miewam, chyba jak każdy:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super :) jutro drukuje przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie ma to jak pyszny, domowy kebab :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja mam pyszne kebaby na rogu i będę musiała zrobić domowe w wielkim sekrecie, coby pan z dołu sie nie obraził ;)
    Marta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?

    OdpowiedzUsuń
  13. Fajny, bo to zamykany = bezpieczny w jedzeniu :D

    OdpowiedzUsuń
  14. oj... marzy m się taki kebab.. .ech muszę zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  15. smakowite
    ja w takie dni staram się przełamać-satysfakcja jest wtedy z reguły duża:)
    Blog o życiu & podróżach
    Blog o gotowaniu

    OdpowiedzUsuń
  16. ale fajny!
    wygląda jak coś co powinno się znaleźć u mnie dziś na talerzu w porze lunchu:)

    OdpowiedzUsuń
  17. jak ja kocham takie żarcie!!! To ono niestety mnie gubi:), Słodkości mogą nie istniej, ale fast-foody, pity, kebaby...:P

    OdpowiedzUsuń
  18. A myślałam,że tylko mnie taka niemoc ogarnia;p Ależ Twoj kebab wygląda smakowicie:) !!!

    OdpowiedzUsuń
  19. Pyszne zdjęcia!
    Tylko domowy kebab jadam.
    Zaprosiłabym się do Ciebie z radością...

    Mój nowy adres: kuchennymidrzwiami.pl

    OdpowiedzUsuń
  20. wygląda bardzo apetycznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  21. skusiłabym się z pewnością wygląda bardzo zachęcająco!

    OdpowiedzUsuń
  22. you have a great blog ^ ^
    you want to follow each other?
    follow me and let me know with a comment
    and follow you too :))


    kisses
    http://lemonchicbeautyfashion.blogspot.it/

    OdpowiedzUsuń
  23. uwielbiam domowe falafel:) a przepis na domowy kebab na pewno wyprobuje:) wyglada tak samakowicie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!