sobota, 13 lipca 2013

Kruche ciasto z wiśniami i budyniem



Lato to dla mnie czas ciast owocowych.
Ledwo upiekłam ciasto z wiśniami, a już rozmyślam z czym będzie następne. Z malinami, z jagodami?
Szkoda, że lato tak szybko ucieka.

Ciasto z wiśniami i budyniem


Kruche ciasto 
  • 3 szklanki mąki
  • 5 żółtek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 kostki masła (150 g)
  • cukier wanilinowy (15 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa
  • 2 budynie z cukrem waniliowe lub śmietankowe
  • 0,75 litra mleka

Ponadto 
  • 800 g wiśni
  • 3 łyżki cukru
  • cukier puder do posypania


Żółtka ucieramy/miksujemy z cukrem i cukrem pudrem. Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i siekamy razem z mąką. Dodajemy żółtka utarte z cukrem i wyrabiamy kruche ciasto. Owijamy je w folie spożywczą i wkładamy do lodówki.

Wiśnie myjemy i drylujemy.

Budynie przygotowujemy według sposobu podanego na opakowaniu, z tym że dodajemy mniejszą ilość mleka, zamiast 1 litra - 0,75 litra na dwa budynie.

Blachę o wymiarach około 40x24 cm smarujemy masłem. Wyciągamy ciasto z lodówki. 2/3 ciasta ugniatamy dłońmi/rozwałkowujemy na blachę. Na ciasto wylewamy masę budyniową, wyrównujemy wierzch. Na masie układamy wiśnie, posypujemy 3 łyżkami cukru. Na wierzch skruszamy palcami pozostałą 1/3 ciasta.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut.
Czekamy, aż ciasto wystygnie i budyń stężeje - dopiero wtedy kroimy na kawałki :)

Smacznego!


24 komentarze:

  1. Zdjęcia mnie zachęciły, wszystko wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajne ciasto!, bardzo takie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie i prosto ;) Plus śliczne zdjęcia! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak tu u Ciebie pysznie :) Będę zaglądać ;)))

    OdpowiedzUsuń
  5. za to właśnie kocham lato - owoce i warzywa:) też ostatnio wykorzystywałam wiśnie:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ wypasione to kruche ciasto - aż 5 żółtek!!! ;-)
    Uwielbiam wszystko co z wisniami.....
    Milego wieczoru!:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak wspaniale to ciasto wygląda. Mogę sobie tylko wyobrazić,że smakuje 100 razy lepiej:)) Fajny, prosty przepis.

    OdpowiedzUsuń
  8. ciasta z owocami to mój absolutny numer 1:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie robię sobie kawy, a tu takie pyszności. To ciasto musi świetnie smakować.

    OdpowiedzUsuń
  10. A u mnie w piekarniku podobne ciacho z czereśniami :)
    Mówisz lato, to czas ciast z owocami? Ja mogłabym do znudzenia szamać serniki, a owoce tonami "na surowo" :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię ciasto z budyniem, a tego typu często jem z brzoskwiniami.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto z kruszonką i owocami to jest to! Prawdziwa esencja lata.

    Serdeczności,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  13. Pychota :) i jak piękna butelka :) a i strona nie do poznania :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zgadzam się z Tobą. Lato zdecydowanie zbyt krótko trwa. Szkoda, bo by się chciało takie ciasta owocowe jeść i jeść :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Z wiśniami ciasta najlepiej lubię, jest boski:-) Zaraz po powrocie z urlopu robię!:-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Z wiśniami jeszcze nie piekłam ,ale z jagodami już za nami :)

    OdpowiedzUsuń
  17. A właśnie! Podobne ciasto przyniosła wczoraj moja sąsiadka. Czyżby skorzystała z przepisu? ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wiśnie z ciastem drożdżowym... przepis prawie identyczny jak robi moja mama, uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Jakie to ciasto musi być pyszne!;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Witam! Mam zamiar upiec to ciasto i w związku z tym potrzebuję pilnie informacji na jak dużą blachę jest przepis? Z góry dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Pięknie zdjęcia! :))) A ciasto kusi!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!