czwartek, 13 czerwca 2013

Domowa shoarma



 Domowa shoarma


To aromatycznie doprawione i proste w przygotowaniu danie arabskie jest uwielbiane przez wszystkich. Możemy pójść na łatwiznę i odwiedzić jedną w licznych restauracji Sphinxa, ale zapewniam Was, domowa shoarma smakuje o niebo lepiej. Idealnie komponuje się z domowymi frytkami z piekarnika. A jeśli dorzucimy do tego zachwyt w oczach małżonka/partnera/dziecka to chwile spędzone w kuchni okażą się tego warte :) 

Shoarmą przyprawiłam kurczaka, ale z powodzeniem można jej użyć również do innych mięs: indyka, wołowiny, wieprzowiny czy cielęciny.




Przyprawa shoarma

Podaje składniki potrzebne do zamarynowania dwóch filetów kurczaka.
Oczywiście można przygotować większą ilość przyprawy i przechowywać ją w szczelnie zamkniętym pojemniku. 


  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • ½ łyżeczki ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki nasion kolendry
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 i ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki
  • 1 łyżeczka soli



Przyprawy które mamy w postaci nasion ucieramy w moździerzu (lub mielimy młynkiem do przypraw). Wszystkie składniki razem mieszamy.

Filety z kurczaka kroimy w paski, wkładamy do miski, dodajemy 2-3 łyżki oleju i całą mieszankę przypraw. Dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek był pokryty przyprawą. Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy na noc do lodówki.

Smażymy na rozgrzanej patelni, aż kurczak się zarumieni. Można wzbogacić smak shoarmy serem - pod koniec smażenia posypujemy ją startym żółtym serem i podajemy jak tylko ser się rozpuści.

Serwujemy z frytkami lub ryżem, surówką i koniecznie z sosem czosnkowy - pyszne połączenie!

Sos czosnkowy


  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz


Jogurt mieszamy z majonezem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.






35 komentarzy:

  1. Przyznam, że ładnie to wyglaa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się z Ervishą - ładnie to wygląda, a na dodatek najpewniej jest dużo pyszniejsze niż wersja ze sphinxa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie dania! super smak:)

    OdpowiedzUsuń
  4. pora na obiad! ale zgłodniałam od tych zdjęć :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeżeli smakuje, tak jak wygląda, to chętnie skuszę się na jedna porcję :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pychota! Pragnę ten talerz!

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie szykuję się do wyjścia, oczywiście jestem prawie spóźniona, niesamowicie głodna i nie ma szansy na szybkie jedzenie, no może na precla po drodze, a ty tak kusisz... Świetnie to wygląda.
    Marta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie jadłam tego dania...ale MUSZĘ je przyrządzić:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Shoarmę uwielbiam, świetne danie na każdą okazję :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Tylko taka jak Twoja!
    Czyli domowa,pyszna.
    Sphinx smakuje bez wyrazu.
    Od lat tam nie bywam.

    OdpowiedzUsuń
  11. 100 lat nie jadłam! zjadłabym...

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda bardzo apetycznie, na pewno przyrządzę to rodzince na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Oj pyszne, pyszne, ale te tłuste fryteczki... :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam shoarmę :) Często ja robię :)

    OdpowiedzUsuń
  15. jacieeee, jak dawno jej nie jadłam, ale mi przypomniałaś, no i najlepsza jest jak się samemu zrobi ;D

    OdpowiedzUsuń
  16. Trafiłaś w mój gust w 100%. Same pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Oj nie do Sphinxa nigdy w życiu, zimne, tłuste jedzenie, wrr..
    Za to chętnie do Ciebie bym się wprosił :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. oj z wielką chęcią zjadłabym taki obiadek :)))

    OdpowiedzUsuń
  19. bardzo, bardzo apetycznie wygląda. Aż chce się jeść bo jak patrze na to co oferuje Sphinx to mnie po prostu cofa

    OdpowiedzUsuń
  20. Zgadzam się - zachwyt rodziny bezcenny:-) Pyszna ta Twoja shoarma. Do Sphinxa już nie chodzimy...

    OdpowiedzUsuń
  21. jedno z moich ulubionych dań:) domowa lepsza niż ze Sphinksa:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Domowa zdecydowanie najlepsza. Od dłuższego czasu przygotowuję swoją mieszankę i wykorzystuję kiedy tylko Połówek ma ochotę na shawarmę :)

    OdpowiedzUsuń
  23. zgadzam się, bo danie wygląda nadzwyczaj apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  24. aromatycznie mi się zrobiło i ślinianki zaczęły pracować:)

    OdpowiedzUsuń
  25. tak przypraw do woli ,pyszne danie

    OdpowiedzUsuń
  26. Nie ma to jak porządnie doprawione mięsko! Chcę taki obiad, chcę bardzo! :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Zjadłoby się :) zapisuję przepis!

    OdpowiedzUsuń
  28. Po raz dwudziesty korzystam z tego Twojego przepisu i zawsze smakuje wybornie. Ta mieszanka przypraw jest aromatyczna i każdemu smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  29. Kolejny przepis wypróbowany i znowu godny polecenia. Poza tym uwielbiam mieszać przyprawy - im więcej tym lepiej. Bardzo chciałabym żebyś przyrządziła kurczaka byriani bo uwielbiam to danie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!