poniedziałek, 10 czerwca 2013

Sernik kajmakowy


Pyszny i delikatny w smaku, idealny dla wielbicieli kajmaku :)

Sernik kajmakowy

Spód
200 g herbatników pełnoziarnistych Digestive
100 g gorzkiej czekolady
50 g masła

Masa serowa
1 kg sera z wiaderka (Piątnica)
300 g masy kajmakowej (z puszki 510 g – resztę masy wykorzystamy na polewę)
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii
5 jajek
2 łyżki mąki ziemniaczanej


Polewa
kajmak (pozostały z masy serowej) 
czekolada gorzka rozpuszczona



Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.  Dno tortownicy z odpinaną obręczą o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy obręcz wypuszczając papier na zewnątrz. Odcinamy nadmiar papieru.

Czekoladę roztapiamy razem z masłem, zostawiamy do przestudzenia. Ciastka dokładnie rozdrabniamy tłuczkiem lub w melakserze. Dodajemy roztopioną czekoladę z masłem i wszystko dokładnie mieszamy. Masą wykładamy dno tortownicy, dokładnie uklepując i wstawiamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C . Do dużej miski wkładamy ser, masę kajmakową i zmiksujemy mikserem na małych obrotach, do połączenia się składników. Dodajemy cukier, mąkę, ekstrakt z wanilii i dalej miksujemy. Następnie dodajemy po jednym jajku, za każdym razem miksując tylko do połączenia się składników na najmniejszych obrotach miksera. Masę wylewamy na dno tortownicy.  Wyrównujemy powierzchnię.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut, a następnie przez 90 minut w temperaturze 120 stopni. Aby uniknąć pęknięć sernika, na najniższy poziom piekarnika można położyć naczynie żaroodporne wypełnione wodą.

 Sernik wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia. Wystudzony sernik pokrywamy masę kajmakową. Dekorujemy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej. Aby masa czekoladowa była bardziej płynna, do roztapiającej się czekolady można dodać kilka łyżek śmietany kremówki lub mleka. Sernik schładzamy całą noc w lodówce.




29 komentarzy:

  1. fantastyczny! będzie mi się śnił :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Az ci sie zrymowalo :)
    A sernik boski!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale cudny,pyszny,uwielbiam serniki,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepiękny ! Ja chcę kawałek !

    http://katarzynagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. cudo!!! porywam kawał na deserek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bosssski!
    Ser i kajmak mają wielki potencjał smakowy.
    Uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszności! coś dla mnie! mniam

    OdpowiedzUsuń
  8. Góra świetnie wygląda, takie czekoladowe pomazanie.
    Marta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?

    OdpowiedzUsuń
  9. Dołączam do grona zachwyconych serniczkiem.:-) Uwielbiam sernik kajmakowy!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Kajmak uwielbiam więc i ten sernik zapewne przypadłby mi do smaku:-) A wygląda cudnie, tek, że ślinka leci...

    OdpowiedzUsuń
  11. Chętnie podkradłabym kawałek do jutrzejszej porannej kawy ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudowny! Zamawiam podwójną porcję, a najlepiej cały!
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  13. zjadłabym taki, nigdy jeszcze takiego nie probówałam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. chciałabym go zjeść, całego! :))

    OdpowiedzUsuń
  15. Znakomity! Prawdziwa perełka!

    OdpowiedzUsuń
  16. mistrzostwo świata:) wygląda lepiej niż w niejednej cukierni:)

    OdpowiedzUsuń
  17. O wow ale pycha, nie robiłam, czas na mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wiesz Ivka , gdy tak leje za oknem , gdy ból głowy po kawie nie mija , gdy do weekendu jeszcze daleko taki sernik świat rozchmurzyć potrafi bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Kajmakowo uwieńczony sernik... czy można choć kawałeczek :)Pyszne zdjęcie...

    OdpowiedzUsuń
  20. dla mnie pewnie byłby niestety za słodki

    OdpowiedzUsuń
  21. Coś dla mnie <3 Kocham serniki i kajmak - a to połączenie to dla mnie raj na ziemi :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Pychotka, i ta pajęczynka czekoladowa bardzo mi się podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Diabelnie kaloryczny, ale na 100% przepyszny! Ja również jestem sernikomaniakiem! Ciasto idealne na każdą porę roku :D

    OdpowiedzUsuń
  24. Oj pyszny musi byc i slodki!:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Genialny! Pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Jest po prostu przepiękny!;)

    OdpowiedzUsuń
  27. Pięknie wygląda! :) Wydaje się nawet nie aż tak bardzo trudny do zrobienia. W ogóle widziałam w sklepach, że pojawił się nowy waniliowy smak gostyńskiego kajmaku - tego z krowka. Myśle, że bardzo dobrze by pasował do tego przepisu i podkreslił waniliowość serniczka ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!