niedziela, 2 czerwca 2013

Roladki z kurczaka w szynce parmeńskiej



Coś ze starych zbiorów. Odkopane i odkurzone zdjęcia z listopada :)
Przepyszne roladki z kurczaka w szynce parmeńskiej nadziewane fetą, suszonymi pomidorami, bazylią.





Roladki z kurczaka w szynce parmeńskiej
4 pojedyncze piersi z kurczaka
100 g fety
6 suszonych pomidorów
8 plastrów szynki parmeńskiej
garść bazylii
sól, pieprz

Piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i osuszamy. Mięso przekrajmy z grubszej strony tak, aby można było otworzyć jak książkę. Rozbijamy na cienkie kotlety, najlepiej przez folię spożywczą. Oprószamy z obu stron solą i pieprzem Suszone pomidory kroimy w paseczki, fetę rozdrabniamy, bazylie siekamy i wszystko razem mieszamy. Na każdy kawałek mięsa kładziemy mieszankę pomidorów, fety i bazylii. Zawijamy ściśle, tworząc roladkę i owijamy 2 plastrami szynki parmeńskiej. Spinamy wykałaczkami. Roladki przekładamy do blaszki wysmarowanej oliwą z oliwek i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30 minut.
Smacznego!





28 komentarzy:

  1. mniam. ja w weekend jadłam kurczaka owiniętego szynką parmeńską, czyli coś podobnego. Feta i pomidory musiały tylko podkręcić smak.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam podobne nadziewane fetą i pomidorami suszonymi, ale bez szynki ;)
    Twoje wyglądają cudownie!

    OdpowiedzUsuń
  3. wręcz obiad idealny!:)Moja ukochana pierś z kurczaka z dodatkami - zawsze się skuszę:)
    Ps. gotowanie za głosowanie już trwa!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Proste, a znakomite!!!
    Miłego poniedziałku!:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. pychota:) ślinka cieknie do samej ziemi:)

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglądają mega pysznie!!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Genialny przepis! W sam raz dla mnie, zwłaszcza, że uwielbiam szynkę parmeńską:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszą być okropnie pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  9. mmmm ależ to musi być pyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Na pewno były pyszne. Wczoraj jadłam na obiedzie proszonym piersi owinięte w szynkę, tylko nie było farszu w środku, ale był warzywny sos do polania:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Te roladki jakaś magia:)!!Właśnie niedawno robiłam podobne tylko z innymi dodatkami, ale Twoje wyglądają tak, że samo patrzenie na nie stymuluje u mnie wydzielanie się enzymów trawiennych;D

    OdpowiedzUsuń
  12. totalnie moje smaki! mmm jak one muszą pachnieć :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Podobnie jak dla Kaś, to połączenie idealne dla mnie. Z fetą i pomidorami i oczywiście z parmą ten kurczak musi być charrrakterny :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Super, też takie robiłam, ale bez owijania w szynkę :)Połączenie fety i pomidorów suszonych, pycha :)
    Kacha

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo lubię to połączenie.
    Zawsze się sprawdza.
    Pysznie je sfotografowałaś.

    OdpowiedzUsuń
  16. O to dobre, to dobre!;) Ale kapitalne połączenie smaków!

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam takie dania !:) Idealne połączenie !!!

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetne połączenie:) a do tego wyglądają obłędnie !

    OdpowiedzUsuń
  19. Twoje roladki to iście królewskie danie !

    OdpowiedzUsuń
  20. Widzę, że odkopałaś apetyczne, archiwalne danie, roladki zapowiadają się pysznie :) Lubię jak są owinięte w szynkę parmeńską, dzięki temu mięso jest soczyste.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!