wtorek, 25 czerwca 2013

Curry z kurczakiem i mleczkiem kokosowym



Do tej pory sos curry kupowałam gotowy. Wydawało mi się, że przygotowanie go w domu jest trudne i pracochłonne.
Nic bardziej mylnego!  To danie przygotowuje się łatwo i szybko, a smak jest nieziemski :)
W zależności od tego, ile czasu chcemy poświecić na przygotowanie dania, możemy użyć gotowej mieszanki curry lub pokusić się o przygotowanie własnej (polecam!)


Przyprawa curry

  • 2 łyżki ziaren kolendry
  • 1 łyżka nasion gorczycy
  • 2 łyżki nasion kminku
  • 2 łyżki mielonego cynamonu
  • 1 łyżka kolorowego pieprzu
  • 1 łyżka gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki kardamonu (nasion lub mielonego)
  • 2 łyżki kurkumy
  • 2 łyżki mielonego imbiru
  • 1 łyżka pieprzu cayenne
  • 2 łyżki kuminu (kminu rzymskiego)
  • ½  łyżki mielonych goździków

Przyprawy, które mamy w postaci nasion ucieramy w moździerzu (lub mielimy młynkiem do przypraw). Dodajemy pozostałe składniki curry i mieszamy.




Curry z kurczakiem i mleczkiem kokosowym


  • 400 ml mleczko kokosowe w puszce
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 4 średniej wielkości filety z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru ok. 2 cm
  • 1 papryczka chilli
  • 3 łyżki przyprawy curry


Cebulę, czosnek, imbir i papryczkę chilli posiekać i podsmażyć na oliwie. Dodać przyprawę curry  i smażyć jeszcze parę minut ciągle mieszając. Kurczaka pokroić w dość duża kostkę, dodać do powstałej pasty curry, doprawić solą i pieprzem i smażyć przez kilka minut, aż się zarumieni. Dolać mleczko kokosowe, passatę pomidorową  i dusić przez około 20-30 minut. Podawać z ryżem ugotowanym z kurkumą, posypane listkami kolendry.

Smacznego :)




33 komentarze:

  1. Uwielbiam domowe curyy! Świetny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie smaki, a jak pysznie to wszystko wygląda! mniaaaam

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie robiłam...chyba sporo trące...

    OdpowiedzUsuń
  4. drób w sosie curry jest jednym z moich ulubionych sposobów na podanie takiego mięska :) pysznie u Ciebie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam kurczaka w każdej postaci ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czysty optymizm na talerzu!!

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo lubię taką wersje kurczaka:) pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię curry i wszystko co jest nim doprawione :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Z przyjemnością bym zjadał taki obiadek:)

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam!! pięknie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  11. przyprawy curry sama jeszcze nie robiłam, na pewno smakuje o niebo lepiej niż kupna:)
    Blog about life and travelling
    Blog about cooking

    OdpowiedzUsuń
  12. moja ulubiona przyprawa!:) ja robię na gotowej mieszance Kamis (jak dla mnie idealna spośród wszystkich na rynku, które próbowałam) pyszny kurak:D

    OdpowiedzUsuń
  13. Aromatycznie i pysznie :)
    Pozdrawiam
    myszkagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Curry zawszw kojarzy mi sie z aromatycznością! Aż wącham monitor;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Podoba mi się niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. tak, jak kiedyś omijałam curry łukiem szerokim, tak teraz lubie je bardzo :]

    OdpowiedzUsuń
  17. Kobietko! Jak ty smacznie gotujesz... piszesz... fotografujesz... Wpadłabym do ciebie na obiadek :))))
    Pozdrawiam cieplusieńko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A daleko masz do Kielc? Jak nie, to zapraszam:)

      Usuń
  18. Też tak kiedyś mówiłam, dopóki sama nie spróbowałam. Choć robiłam tylko z krewetek. Mam smaka na Twoją porcję:-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Smakowicie! Uwielbiamy tak przygotowane!

    OdpowiedzUsuń
  20. Wszystkie domowe miksy przypraw są lepsze, bo możemy wszystko wymieszać i dopasować do naszych indywidualnych upodobań, choć przyznam szczerze, ja się jeszcze za to nie zabrałam. Nadal korzystam z gotowych mieszanek, bo jest mi po prostu wygodniej. A kurczak zapowiada się przepysznie. Już oblizuję się ze smakiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ojj jak ja kocham takie domowe curry ! Zabić bym się dała za taki talerz :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Witaj-fantastyczny ten Twój blog-zostaję i rozgoszczę się.Ciebie zapraszam do Dobrych Czasów.Pozdrawiam serdecznie Jola

    OdpowiedzUsuń
  23. Zdecydowanie za często biegam do Tajskiej za rogiem, powinnam sobie sama coś pysznego przyrządzić. Curry z kurczaka będzie idealnie pasowało :)
    Marta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?

    OdpowiedzUsuń
  24. jak zwykle świetny przepis chyba muszę się bliżej przeprowadzić i wpadać na takie obiadki :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Mam taka sprawę, nie chcę tutaj spamować, ani nic, ale obserwujesz mojego bloga przez program obserwacji google, który w przeciągu 2 tygodni ma zniknąć :< Dlatego zapraszam Cię do obserwowania mnie na bloglovin'- który ma zastąpi program google. Tu jest link: http://www.bloglovin.com/blog/3704460 BUZIAKI!! <3

    OdpowiedzUsuń
  26. sos curry-też myślałam, że ciężki :) może pokuszę się i spróbuję?

    OdpowiedzUsuń
  27. Można dodać jakieś warzywa żeby było bardziej kolorowe czy nie pasują??

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!