środa, 19 czerwca 2013

Chleb nacinany, z serem i masłem czosnkowo - ziołowym


Okraszony masłem czosnkowo-ziołowym, bogato nadziany serem i zapieczony na rumiano chleb zachwyci każdego. To prosta i efektowna przekąską na imprezy domowe. Odrobiny cierpliwości wymaga jedynie upychanie masełka i sera w nacięcia, ale uwierzcie mi - warto :)


Chleb nacinany, z serem i masłem czosnkowo-ziołowym 
mały bochenek chleba o wadze około ½ kg
3 łyżki masła w temperaturze pokojowej
2-3 ząbki czosnku
200 g sera, różne gatunki, w tym mozzarella (koniecznie! fajnie się ciągnie :)
bazylia, oregano,
sól, pieprz

Do masła dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię i oregano, wszystko mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. 
Chleb nacinamy w kratkę. Staramy się nacinać możliwie jak najgłębiej, uważając aby nie przeciąć dolnej skórki. W nacięcia wciskamy masło czosnkowe, a następnie sery pokrojone na małe kawałki. Masło staramy się wciskać do samego końca nacięć. Można sobie pomagać, rozchylając nacięcia długim nożem. Chleb zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut, aż ser się rozpuści, a chleb ładnie zarumieni. 




31 komentarzy:

  1. Ale świetny, niesamowicie wygląda :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ smakowicie i pięknie wygląda. Taki jeżyk:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ten chlebek! :)) u nas non stop praktycznie gości na stole :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ślinę przełykam tak głośno, że słychać mnie w pokoju obok a jestem w pracy...

    OdpowiedzUsuń
  5. już go gdzieś widziałam i kiedyś planowałam zrobić, ale jakoś nie wyszło
    może teraz się uda ! wygląda przesmacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. No, no takiej pyszności nie jadłam, na pewno dałabym się skusić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zjadłabym wszystko !!!! Jak Boga kocham - wygląda pysznie !

    OdpowiedzUsuń
  8. Fantastyczny pomysł! idealny!

    OdpowiedzUsuń
  9. Odpowiedzi
    1. Można jeść tak jak na zdjęciu- wyskubując kawałki albo w wersji bardziej eleganckiej - pokroić na kromki :)

      Usuń
  10. Bajecznie apetyczny obiekt!;)

    OdpowiedzUsuń
  11. brak mi słów.. Cudo! Genialne, pięknie się prezentuje, zapewne smakuje 100x lepiej.. piękny, no!:)

    OdpowiedzUsuń
  12. ranyyyy i ten ciągnący się nieziemsko ser:) zakochałam się w tym chlebusiu:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Już myślałam, że to nie dla mnie, bo pieczenie chleba, ale ten ser skusił mnie do przeczytania całości:) I jeśli chodzi o pieczenie GOTOWEGO chleba, to jak najbardziej dla mnie! Genialna przekąska:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszności!
    Zrobię na pewno,ser i czosnek w tych nacięciach są boskie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja widzę jak świetnie wygląda i już wiem, że będę go robić.

    OdpowiedzUsuń
  16. Pychota prosty przepis i a jaka uciecha :)

    OdpowiedzUsuń
  17. świetny pomysł, małe co nie co serem nadziane. podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  18. pychota!:D już x czasu się przymierzam do podobnego:D

    OdpowiedzUsuń
  19. I ja tego jeszcze nie zrobiłam?!
    Cóż za niedopatrzenie!:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Dołączam do przedmówczyń, pomysł przedni ;-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wytypowałam Twoją stronę do Liebster Blog Award :)
    Pytania znajdziesz tu: http://garymichy.blogspot.co.uk/2013/06/libster-blog-award.html
    Jeśli tylko znajdziesz odrobinę czasu zapraszam do wspólnej zabawy :)
    Gratuluję i pozdrawiam!
    Ewelina

    OdpowiedzUsuń
  22. Wspaniały jeż:) poskubałabym z chęcią:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Wygląda bardzo zacnie, lubię takie konkretne receptury!!

    OdpowiedzUsuń
  24. nieustannie się nim zachwycam! muszę w końcu sama go przygotować
    te ujęcia z odrywany kawałkiem i ciągnącym serem... ach i och :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Ach, juz widziałam ten chlebek niejednokrotnie i mnie kusi. Zastanawiałam się czy to bajer tylko czy wykonalne. Ale widzę, że wykonalne :) Nice!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!