wtorek, 21 maja 2013

Tarta ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi


Sezon na szparagi trwa krótko, trzeba więc czerpać z niego garściami.
Dziś niezwykle prosta w wykonaniu i bardzo apetyczna, tarta ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi. Kilka świeżych składników, gotowe ciasto francuskie i w okamgnieniu można wyczarować tartę, która cieszy oko kolorami a smakiem rozpieszcza podniebienie.






Tarta ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi
opakowanie ciasta francuskiego
pęczek szparagów
1 jajko
3 łyżki śmietany 18%
pomidorki koktajlowe
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Ze szparagów odcinamy zdrewniała końcówkę. Blanszujemy je zanurzając na kilka chwil we wrzątku, a następnie polewamy zimną wodą.  Ciasto francuskie dzielmy na prostokąty. W każdym kawałku robimy ramkę, nacinając ciasto ok. 1,5 cm od brzegu nożem, uważając aby nie przekroić ciasta całkowicie. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Śmietanę mieszamy z jajkiem, doprawiamy sola, pieprzem i gałką muszkatołową.  Ciasto francuskie smarujemy mieszaniną śmietanową, układamy szparagi oraz pomidorki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy tartę przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni  i pieczemy przez kolejne 10-15 minut, aż tarta będzie ładnie zarumieniona. 




36 komentarzy:

  1. Biegnę po ciasto francuskie i szparagi!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomysł zachwyca prostotą. Konieczne do wypróbowania! I to jak najszybciej:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tarty wyglądają fenomenalnie!:)
    Jestem już po kolacji, ale chętnie skusiłabym się na kawałek :)

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie cudo! Same zdjęcie sprawia, że zaczyna mi burczeć w brzuchu...

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajna opcja, robiłam podobną, jeszcze z bekonem, świetny pomysł na początek dnia i nie tylko.
    Marta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?

    OdpowiedzUsuń
  6. jaka fajna! wygląda super, chętnie bym zjadła:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają jak obrazki:-) Bardzo apetyczne:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. jaka śliczna! mogłaby zawisnąć u mnie na ścianie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super pomysł i dobrze dobrane składniki:)

    OdpowiedzUsuń
  10. piękna i bardzo elegancko wygląda:)
    a kolorki super na lato:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda jak obrazek:)
    A sezon na szparagi stanowczo trwa za krótko!

    OdpowiedzUsuń
  12. Jaki świetny sposób na szybkie i pyszne danie!

    Apetyczne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale mi narobiłaś ochoty. Jakie to apetyczne.

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglądają cudownie... I jak ja mam teraz wysiedzieć spokojnie w pracy ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda książkowo :) super zdjęcie, doskonały smak a do tego jeszcze szparagi :)

    OdpowiedzUsuń
  16. fantastyczna tarta! Bardzo prosta do przygotowania, a przy tym prezentuje się szalenie efektownie.

    OdpowiedzUsuń
  17. takie tarty wyglądają jak obrazki :) muszę się pokusić o jakąś

    OdpowiedzUsuń
  18. Pyszności!
    Pysznie zaprezentowana tarta.
    Taką tartę,dokładnie, przygotowała moja Koleżanka.
    Szparagujmy do woli!

    OdpowiedzUsuń
  19. pięknie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Obrazek do schrupania:)
    Raj dla oka i ciała!

    OdpowiedzUsuń
  21. Ależ cudownie to wygląda ! :) Szparagi na takiej tarcie są obłędne !

    OdpowiedzUsuń
  22. świetnie wygląda! trzeba korzystać z sezonu póki trwa:D

    OdpowiedzUsuń
  23. obłędnie wygląda! aż mi ślinka cieknie! :)

    OdpowiedzUsuń
  24. No to kurcze, ubiegłaś mnie moja droga z tymi szparagami. Ja też się za nie dzisiaj biorę :-)

    OdpowiedzUsuń
  25. Tarty jak malowane ... pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Tak, dlatego co roku zaczyna się szaleństwo szparagowe. A później przychodzą truskawki. A później przetwory.
    To mi wyznacza całe życie :D

    OdpowiedzUsuń
  27. Bardzo apetyczna:) Wszka je sie tez oczami :) Danie idealne:)

    OdpowiedzUsuń
  28. Uwielbiam to majowe szparagowe szalenstwo, gdzie sie nie zajrzy tam szparagowa orgia!:)
    Pysznie sie prezetuja te Twoje tarty!:)

    OdpowiedzUsuń
  29. bazary niczym magiczne kalendarze odliczają dni maja wiązkami szparagów i rabarbaru ...
    cudowne tarty ...

    OdpowiedzUsuń
  30. (wiem, że banalnie, ale..) jakie cudowne! Meeega :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Chodzi za mna taka tarta już od dłuższego czasu, chyba jutro zrobię :) Pięknie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  32. Ale cudna! Lubię takie jedzonko! Wspaniała :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Super wygląda:) Widzę, że chodzą za nami podobne smaki:D U mnie tarta ze szparagami, cukinią, jajkiem zmiksowanym z białym i żółtym serem oraz kawałkami szynki :) Szparagi zdecydowania królują:) Pozdrawiam gorąco:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!