Sezon na szparagi trwa krótko, trzeba więc czerpać z niego garściami.
Dziś niezwykle prosta w wykonaniu i bardzo apetyczna, tarta ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi. Kilka świeżych składników, gotowe ciasto francuskie i w okamgnieniu można wyczarować tartę, która cieszy oko kolorami a smakiem rozpieszcza podniebienie.
Tarta ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi
opakowanie ciasta francuskiego
pęczek szparagów
1 jajko
3 łyżki śmietany 18%
pomidorki koktajlowe
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Ze szparagów odcinamy zdrewniała końcówkę. Blanszujemy je
zanurzając na kilka chwil we wrzątku, a następnie polewamy zimną wodą. Ciasto francuskie dzielmy na prostokąty. W
każdym kawałku robimy ramkę, nacinając ciasto ok. 1,5 cm od brzegu nożem,
uważając aby nie przekroić ciasta całkowicie. Pomidorki koktajlowe kroimy na
połówki. Śmietanę mieszamy z jajkiem, doprawiamy sola, pieprzem i gałką
muszkatołową. Ciasto francuskie
smarujemy mieszaniną śmietanową, układamy szparagi oraz pomidorki. Wstawiamy do
nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy tartę przez 10 minut, następnie
zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i
pieczemy przez kolejne 10-15 minut, aż tarta będzie ładnie zarumieniona.
Biegnę po ciasto francuskie i szparagi!:)
OdpowiedzUsuńPomysł zachwyca prostotą. Konieczne do wypróbowania! I to jak najszybciej:)
OdpowiedzUsuńTarty wyglądają fenomenalnie!:)
OdpowiedzUsuńJestem już po kolacji, ale chętnie skusiłabym się na kawałek :)
Ściskam cieplutko!
Jakie cudo! Same zdjęcie sprawia, że zaczyna mi burczeć w brzuchu...
OdpowiedzUsuńBardzo fajna opcja, robiłam podobną, jeszcze z bekonem, świetny pomysł na początek dnia i nie tylko.
OdpowiedzUsuńMarta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?
Znakomite! Pycha!
OdpowiedzUsuńwygląda bosko ;)
OdpowiedzUsuńjaka fajna! wygląda super, chętnie bym zjadła:))
OdpowiedzUsuńWyglądają jak obrazki:-) Bardzo apetyczne:-)
OdpowiedzUsuńjaka śliczna! mogłaby zawisnąć u mnie na ścianie:)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł i dobrze dobrane składniki:)
OdpowiedzUsuńpiękna i bardzo elegancko wygląda:)
OdpowiedzUsuńa kolorki super na lato:)
Wygląda jak obrazek:)
OdpowiedzUsuńA sezon na szparagi stanowczo trwa za krótko!
Jaki świetny sposób na szybkie i pyszne danie!
OdpowiedzUsuńApetyczne zdjęcia!
Ale mi narobiłaś ochoty. Jakie to apetyczne.
OdpowiedzUsuńWyglądają cudownie... I jak ja mam teraz wysiedzieć spokojnie w pracy ;)
OdpowiedzUsuńWygląda książkowo :) super zdjęcie, doskonały smak a do tego jeszcze szparagi :)
OdpowiedzUsuńfantastyczna tarta! Bardzo prosta do przygotowania, a przy tym prezentuje się szalenie efektownie.
OdpowiedzUsuńtakie tarty wyglądają jak obrazki :) muszę się pokusić o jakąś
OdpowiedzUsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńPysznie zaprezentowana tarta.
Taką tartę,dokładnie, przygotowała moja Koleżanka.
Szparagujmy do woli!
pysznie wyglądają
OdpowiedzUsuńpięknie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńObrazek do schrupania:)
OdpowiedzUsuńRaj dla oka i ciała!
Ależ cudownie to wygląda ! :) Szparagi na takiej tarcie są obłędne !
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda! trzeba korzystać z sezonu póki trwa:D
OdpowiedzUsuńobłędnie wygląda! aż mi ślinka cieknie! :)
OdpowiedzUsuńNo to kurcze, ubiegłaś mnie moja droga z tymi szparagami. Ja też się za nie dzisiaj biorę :-)
OdpowiedzUsuńTarty jak malowane ... pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńTak, dlatego co roku zaczyna się szaleństwo szparagowe. A później przychodzą truskawki. A później przetwory.
OdpowiedzUsuńTo mi wyznacza całe życie :D
Bardzo apetyczna:) Wszka je sie tez oczami :) Danie idealne:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam to majowe szparagowe szalenstwo, gdzie sie nie zajrzy tam szparagowa orgia!:)
OdpowiedzUsuńPysznie sie prezetuja te Twoje tarty!:)
bazary niczym magiczne kalendarze odliczają dni maja wiązkami szparagów i rabarbaru ...
OdpowiedzUsuńcudowne tarty ...
(wiem, że banalnie, ale..) jakie cudowne! Meeega :)
OdpowiedzUsuńChodzi za mna taka tarta już od dłuższego czasu, chyba jutro zrobię :) Pięknie wygląda
OdpowiedzUsuńAle cudna! Lubię takie jedzonko! Wspaniała :)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda:) Widzę, że chodzą za nami podobne smaki:D U mnie tarta ze szparagami, cukinią, jajkiem zmiksowanym z białym i żółtym serem oraz kawałkami szynki :) Szparagi zdecydowania królują:) Pozdrawiam gorąco:)
OdpowiedzUsuń