niedziela, 21 kwietnia 2013

Tort kawowy


Kolejny tort w moim wykonaniu, tym razem dla smakoszy kawy. 
Tort jest lekki dzięki kremowi z bitej śmietany, smak kawy jest delikatny i wzbogacony likierem amaretto. 
Obsypany gorzkim kakao, udekorowany bitą śmietaną i ziarnami kawy z lukru plastycznego z firmy Renshaw, brytyjskiej firmy specjalizującej się w produkcji surowców cukierniczych. 


Masa cukrowa firmy Renshaw jest łatwa w użyciu niczym modelina. Jest elastyczna, dobrze się ją wyrabia, równo wałkuje i wycina elementy. Jako jedyna na polskim rynku, posiada Królewską Gwarancję (wyraz uznania dla firmy, która w ciągu minimum ostatnich pięciu lat była dostawcą towarów albo usług dla Jej Wysokości Królowej, Jego Wysokości Księcia Edynburga oraz Jego Wysokości Księcia Walii). Masę można kupić w sklepie internetowym Tortytorty.pl. 
Ja zakupiłam białą masę i barwię ją barwnikami żelowymi firmy Wilton. Są według mnie najlepsze, próbowałam różnych, w proszku, w płynie, ale te w żelu sprawdzają się najlepiej. Są gęste, dzięki czemu nie rozrzedzają masy cukrowej, kremów itp. Bogactwo kolorów z firmy Wilton jest ogromne, możecie więc wybierać z gotowych kolorów albo zakupić kolory podstawowe i tak jak ja, bawić w mieszanie kolorów :). Brązowy kolor ziaren kawy uzyskałam dodając do białej masy cukrowej barwnika w kolorze czerwonym, żółtym i czarnym. Barwniki żelowe Wilton również do kupienia w sklepie Tortytorty.pl



Biszkopt kakaowy
z przepisu Wielkie żarcie

8 jaj
15 dag mąki
15 dag cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 budyń czekoladowy
2 łyżki kakao
1/2 opak. proszku do pieczenia ( kopiasta łyżeczka)
szczypta soli

Oddzielić białka od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywną pianę. Nadal ubijając dodać cukier i cukier waniliowy. Żółtka dodać do piany z białek i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Mąkę, proszek do pieczenia, budyń i kakao przesiać. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Dno tortownicy wysmarować margaryną i posypać mąką. Nie smarować brzegów tortownicy. Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem czy biszkopt jest upieczony. Od razu po wyjęciu biszkopta z piekarnika (musi być gorący) upuścić na ziemie z około 30 cm wysokości, tak aby upadł płasko na podłogę. To sprawi, że biszkopt nie opadnie i bez problemów przekroimy go na 3 placki



Krem kawowy

600 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
2 śmietan fixy
80 g cukru pudru
2 łyżeczki kawy ( u mnie espresso) zalane 2 łyżkami wrzącej wody
1 łyżka likieru amaretto
250 g mascarpone

Kawę wymieszać z gorącą wodą, dodać amaretto, wystudzić.
Śmietanę ubić mikserem, dodawać po trochu cukier puder wymieszany ze śmietan fixem. Wystudzoną mieszankę kawową dodać do śmietany, zmiksować. Do sera mascarpone dodać trzy łyżki bitej śmietany, aby go rozrzedzić, wymieszać. Mascarpone dodać do bitej śmietany i wymieszać delikatnie szpatułką do połączenia składników.

Nasączenie
3 łyżki kawy zalane 60 ml wrzącej wody
6 łyżek likieru amaretto

Kawę zaparzyć wrzątkiem, dodać amaretto i pozostawić do przestudzenia.

Biszkopt przekroić na 3 blaty, nasączyć, przełożyć kremem kawowym.
Obsypać gorzkim kakao i dowolnie udekorować. Schłodzić w lodówce.
Wyjąć, pokroić na kawałki i delektować się smakiem :)






49 komentarzy:

  1. wygląda obłędnie :) jest tak ładnie ozdobiony, że aż żal zjadać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. żal było tylko przez chwile, podczas robienia zdjęć, potem zajadałam bez wyrzutów :)

      Usuń
  2. moje smaki!:) pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam do mnie na kawałeczek :)

      Usuń
  3. Jaki piękny, musi bajecznie smakować...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nadal smakuje- trochę jeszcze zostało :)

      Usuń
  4. Swietny pomysl z tymi ziarenkami kawy!Chcialam zapytac jakiej koncowki uzylas do dekoracji?

    OdpowiedzUsuń
  5. ale cudny, jestem kawoszem więc idealny dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Prezentuje się bardzo profesjonalnie, jakby najlepszy cukiernik go robił:-) Gratulacje!

    OdpowiedzUsuń
  7. Imponujący, jak każdy Twój tort!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda idealnie, a przepis zapowiada się pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wow! jaki efektowny ten tort:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kawowy, czyli idealny dla mnie! Zamawiam cały:)
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  11. Oj jak wspaniale się prezentuje, pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  12. piękny! akurat piję kawkę, to może się poczęstuję? ;))

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam takie połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  14. ślinka cieknie na jego widok:) cudnie go ozdobiłaś:)

    OdpowiedzUsuń
  15. ...zastanawiałam się co mam napisać, kołacze mi się w głowie, że po prostu "piękny"...i przy tym zostanę;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie lubię tortów, ale Twój wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  17. Fantastyczny tort! Właśnie wybieram sobie tort na urodziny, ale teraz, po obejrzeniu Twojego, na pewno żaden nie będzie już dość dobry;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Idealny ,piękny tort. Kawowy to dla mnie najcudniejszy smak w tortach. :)
    No i truskawkowy i czekoladowy :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ja już widziałam ten cudowny tort na FB. Jest boski. I do tego kawowy czyli taki jak lubię. Mam na niego wielką ochotę :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Robię wielkie oczy OO! Perfekcyjny tort <3

    OdpowiedzUsuń
  21. Jejku jaki piękny !!!!!!!!!!
    Jak z obrazka. Taki piękny, że szkoda go jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  22. po prostu bajeczny! i z wyglądu i smakowo

    OdpowiedzUsuń
  23. cudowny! A jak pięknie go ozdobiłaś, a super! :)

    OdpowiedzUsuń
  24. delicious! would you like to follow each other in gfc and bloglovin? let me know!

    OdpowiedzUsuń
  25. Dziękuję wszystkim za komentarze, bardzo, bardzo mi miło że do mnie zaglądacie :)

    OdpowiedzUsuń
  26. ach te Twoje torty!!
    pełna profeska :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Twoje wypieki wyglądają zabójczo !

    OdpowiedzUsuń
  28. Ale piękny, Ty cukiernię migiem otwieraj :-)

    OdpowiedzUsuń
  29. przepiękny tort! koniecznie muszę wypróbować przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  30. chyba obliżę monitor :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Juz widzę jak jest cudownie nasączony:)

    OdpowiedzUsuń
  32. Mam pytanie :)
    Jakich rozmiarów jest tortownica ?
    I czy z tej masy są zrobione te ozdoby ? :)
    Jest piękny :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Torcik świetny. Sprawdził się na wielkanoc :) Dziękuję za przepis.
    Nie jest za słodki. Idealny. Nic dodać nic ująć.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakował :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!