niedziela, 3 marca 2013

Babeczki z kremem czekoladowym z nutellą



Babeczki upiekłam z mojego ulubionego przepisu na ciasto czekoladowe, z którego wychodzą, aż 24 babeczki (jeszcze trochę zostaje :). Przepis znajdziecie w poście o babeczkach czekoladowo-miętowych.
Połowę babeczek udekorowałam kremem maślanym z kawą, ale nie byłam zadowolona z tego kremu. Kremy maślane są jednak dla mnie zbyt ciężkie i chyba muszę jeszcze z nimi poeksperymentować, żeby znaleźć coś, co będzie mi odpowiadało. Drugą połowę udekorowałam kremem czekoladowym, a to już zupełnie inna bajka, to moja bajka -czekoladowa kraina rozkoszy :) Do kremu dodałam nutelli, dzięki czemu gorycz czekolady łagodnieje a krem nabiera delikatnej słodkości. Krem jest mocno czekoladowy, o wyważonej słodyczy, chętnie zjadany zarówno przez dorosłych jak i dzieci.

Krem czekoladowy z nutellą
200 g gorzkiej czekolady
200 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
100 g nutelli

Śmietanę podgrzać w małym garnku, doprowadzając prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika i dodać połamaną na kawałki gorzką czekoladę, mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawić w chłodne miejsce, aby masa nieco stężała. Ubić mikserem, aby masa nabrała puszystości, następnie dodać nutellę i ponownie zmiksować. Wstawić do lodówki do stężenia. Przełożyć do rękawa cukierniczego i dekorować babeczki. Zajadać bez wyrzutów :)





57 komentarzy:

  1. Bajecznie pyszne babeczki! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale piękne! Aż żal byłoby jeść.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zajadałam namiętnie, nie zaważając na ich urodę :)

      Usuń
  3. jakie piękne! przydałaby mi się taka babeczka do kawki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie cudowne masz zdjęcia na blogu, ogólnie to bardzo mi sie tutaj podoba ! :))
    Przed chwilą właśnie zjadłam babeczkę, jednak nie byla tak piękna jak Twoja ;)

    takeabreakkk.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najważniejsze że była smaczna

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. Na pozostałe dni tygodnia też :)

      Usuń
  6. Mniam mniam:)Co do kremów maślanych mam to samo zdanie.Raz zrobiłam ciasto raczej torcik czekoladowy i przełożyłam go miętową masą maślana i to był ten jedyny raz gdzie masa maślana smakowała wyśmienicie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli jest szansa, że masa maślana może smakować :)

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. I tak samo smakują, dodam nieskromnie:)

      Usuń
  8. Odpowiedzi
    1. Przez grzeczność nie zaprzeczę :)

      Usuń
  9. Rozmarzyłam się... Ten krem musi być cudowny, już sobie zapisałam przepis :))

    OdpowiedzUsuń
  10. absolutnie bez wyrzutów zjadłabym taką babeczkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i o to chodzi, aby jedzenie było przyjemnością :)

      Usuń
  11. Urocze. Z gory ten krem wyglada jak czekoladowe roze :)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  12. zakochałam się:) cudowne są!

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudowne. Nie mam w domu nic słodkiego, więc oglądanie tych babeczek to taka słodka tortura dla mnie ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja torturuję się tak prawie codziennie :)

      Usuń
  14. mamusiu.. Boskieee<3 podrzuć mi parę!

    OdpowiedzUsuń
  15. ale śliczne! wyglądają jak różyczki! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ale one cudowne! Zabieram jedną:)

    OdpowiedzUsuń
  17. pysznie wyglądają , zwłaszcza dla wielbicieli nutelli:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Z maślanymi kremami jest mi nie po drodze, również są dla mnie za ciężkie, więc raczej ich unikam, ale nutellowy.... to całkiem inna sprawa:) Chętnie kiedyś skorzystam z Twojej propozycji. Do babeczek czy czegoś innego... może naleśników... Aj, smaka mi narobiłaś;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Hi beautiful!

    I think that this post is really interesting...and i love cupcakes! do u want to follow each other? I'm already following u!

    xx from

    http://letoileduphare.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  20. Ach, jakże one są piękne! Eleganckie, śliczne,pyszne.:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Bosz...to musi byc prawdziwe niebo w gebie...:o
    A ja sie zawzielam i do Wielkanocy nie jem slodyczy!
    Pozdrawiam Cie goraco:*

    OdpowiedzUsuń
  22. C u d o w n e! Też chcę jedną (przynajmniej jedną ;-)

    OdpowiedzUsuń
  23. wyglądają super... a przepis na krem z pewnością wykorzystam wkrótce :)

    OdpowiedzUsuń
  24. czekoladowa kraina rozkoszy :) ALEŻ DZISIAJ KUSISZ !
    dla mnie też maślane kremy zbyt "ciężkie" się wydają ... wolę te na bazie śmietanki lub serka mascarpone ...

    OdpowiedzUsuń
  25. wyglądają tak, że nie oparłabym się z pewności :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Też nie przepadam za kremami maślanymi, z pewnością więc wybrałabym ten :) Wyglądają cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  27. niektóre z góry przypominają różyczki :) cudne!

    OdpowiedzUsuń
  28. Cudne ujęcia oraz oczywiście ciacha <3

    Zapraszam do mnie :))

    OdpowiedzUsuń
  29. czekoladowo, czyli tak jak lubię:D

    OdpowiedzUsuń
  30. Jeden "bobek" ze szprycy i jak to pięknie wygląda :)
    Zrobiłam ten krem z domową nutellą i mniejszą ilością czekolady. Do naleśników też jest idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Są idealne, masz rękę do słodkich smakołyków, nie ma co!! pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  32. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  33. Co zrobić, gdy krem jest ciekły ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze ubiłaś śmietanę? Wstaw do lodówki może trochę stężeje, albo nawet na chwilę do zamrażalki, tylko zaglądaj co trochę żeby nie zamarzł .

      Usuń
  34. Robiłam wszystko jak w przepisie, jednak krem nie wyszedł, nie jest puszysty, jest ciemny i czuć samą gorzką czekoladę... :/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!