wtorek, 1 stycznia 2013

Kurczak pod ciastem francuskim


Mocuję się z założeniem konta fejsbukowego. Średnio mi to idzie, choć we własnym mniemaniu byłam niezłym fachowcem od internetu, a cyfrowy świat stał przede mną otworem. Jakże złudne okazało się to wrażenie :) 
Wcześniej nie widziałam sensu posiadania, obok bloga, takiego konta. Ostatnio doszłam jednak do wniosku, że tysiące ludzi nie może się mylić - konto na Facebooku posiadać będę i ja. Zapraszam wkrótce.

Dziś na obiad potrawka z kurczaka zapiekana pod ciastem francuskim. 
Świetnie danie Jamiego Olivera z książki  "30 minut w kuchni". 
Szybkie i bardzo smaczne. Jeśli do tego pobawimy się w wycinanie liści z ciasta, to danie może prezentować się naprawdę efektownie :) 

Kurczak pod ciastem francuskim
4 pojedyncze filety z kurczaka (po ok. 180 g każdy)
kawałek masła, oliwa
pęczek dymki
150 g pieczarek
1 czubata łyżka mąki
2 łyżeczki musztardy angielskiej (użyłam zwykłej)
1 czubata łyżka śmietany
300 ml bulionu z kurczaka
kilka gałązek świeżego tymianku
1 arkusz gotowego ciasta francuskiego
1 jajko 
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Piersi z kurczaka kroimy na paski o grubości 1 cm. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i wrzucamy kawałek masła. Dorzucamy kurczaka i smażymy przez około 3 minuty. Dodajemy posiekaną dymkę i pieczarki, czubatą łyżkę mąki, mieszamy. Następnie dodajemy musztardę, śmietanę, bulion i tymianek i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową i zostawiamy na małym ogniu. W tym czasie rozwijamy arkusz ciasta francuskiego i lekko nacinamy nożem w kratkę. Przygotowaną potrawkę z kurczaka przekładamy do naczynia do zapiekania o wymiarach znacznie mniejszych niż arkusz ciasta. Nadzienie przykrywamy ciastem, upychając je przy brzegach. Na koniec smarujemy ciasto rozkłóconym jajkiem. 
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i zapiekamy około 15 minut. 





99 komentarzy:

  1. Śliczny kwiatek ;)
    Apetycznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki, pozdrawiam noworocznie :)

      Usuń
  2. Bardzo lubię tę książkę Jamiego.
    Ja konto blogowe na FB założyłam na samym początku głównie dla moich znajomych, którzy ciągle pytali mnie czy dodałam już coś nowego ;) ale fajna z tym sprawa :)
    Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku! :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To też biorę pod uwagę, niektórzy mają problem ze znalezieniem mojej strony a teraz będą na bieżąco :)

      Usuń
  3. Pięknie przygotowany!
    Wszystkiego najlepszego
    wszelkiej pomyślności
    oraz spełnienia najskrytszych marzeń
    w nadchodzącym
    Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Kamilo, pozdrawiam noworocznie :)

      Usuń
  4. ślicznie udekorowana, musi być mega smaczna:)
    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię takie zapiekanki pod ciastem.
    Twoja bardzo elegancko przystrojona.
    Pomyślności na 2013 rok!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaka cudowna dekoracja na wierzchu:-) Bardzo fajny przepis, do wypróbowania:-) Wyjątkowego i pełnego sukcesów Nowego Roku!:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i pozdrawiam Marzenko :)

      Usuń
  7. Wyborna dekoracja! Wszystkiego najwspanialszego w 2013 roku oraz powodzenia z fejsbukowym profilem,Pozdrawiam Nowo-Rocznie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo mi się spodobało to danie, wygląda super:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje równie dobrze jak wygląda :)

      Usuń
  9. Nie jestem głodna ale zjadłabym:)))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również :) od czasu zjedzenia ostatniego kawałka minęło tyle czasu :)

      Usuń
  10. Smakowicie wygląda! Jutro ostatni dzień konkursu, serdecznie zapraszamy! Do wygrania Książka Roberta Makłowicza wraz z jego autografem!http://domowe-wypieki.blogspot.com/2012/12/konkurs.html

    OdpowiedzUsuń
  11. obłędnie wygląda:)
    coś pysznego!

    OdpowiedzUsuń
  12. Kurczaka i ciasto lubię. Zwłaszcza w takiej postaci. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo ładnie ozdobione:)
    Samych wspaniałości w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i pozdrawiam w Nowym Roku :)

      Usuń
  14. co do FB, to rzeczywiście bałaganowo tam jest i trudno się połapać (przynajmniej mi), a danie pięknie zrobiłaś, podziwiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powoli ujarzmiam bestię FB:)
      A co do dania, to wbrew pozorom wycinanie liści nie było takie trudne

      Usuń
  15. Życzę Ci wszystkiego dobrego w Nowym Roku ... radości , miłości i szczęścia ...
    wspaniały przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale milutko, dziękuję, za życzenia :)

      Usuń
  16. Mmmmmmm, tak mozna zacząć rok!..... świetnego NOwego Roku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, widzę, że fejsbukowe konto już jest ;)

      Usuń
    2. jest, na razie bez postów, działam dalej :D

      Usuń
  17. Pyszna potrawa, a do tego tak pięknie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z grzeczności nie zaprzeczę :)

      Usuń
  18. pięknie podany i na pewno smakowity :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Emcia, był smakowity, ale niestety się skończył :)

      Usuń
  19. jakie to ładne, aż szkoda jeść;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem Ci, że wygłodniali nie mieliśmy żadnych oporów :)

      Usuń
  20. Odpowiedzi
    1. Izo, dokładnie takie było:) Pozdrawiam!

      Usuń
  21. Przede mną też stoi takie wyzwanie:] Hahaha! Samych wspaniałych chwil w 2013! A kurczak i ciasto francuskie to jedno z lepszych połączeń;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Hallo Ivka
    To danie wyglada bardzo smakowicie,i pysznie prezentowane
    Dzieki za przepis
    Pozdrawiam cieplutko
    Katrin

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Ci się podoba, pozdrawiam!

      Usuń
  23. kwiatowa ozdoba chwyta za serducho

    OdpowiedzUsuń
  24. cudownie wygląda ten kwiat z ciasta - masz rękę do ozdób :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaś, chcesz mnie zawstydzić? :)

      Usuń
  25. Pięknie zapieczone, podoba mi się gra faktur - z wierzchu chrupie a w środku się rozpływa. Rewelacja!!! Piękny kwiatowy ornament. Serdecznie pozdrawiam i życzę samych dobroci w Nowym!!

    OdpowiedzUsuń
  26. Wygląda świetnie. I ten kwiat :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Wygląd robi swoje! Oczami pożarłabym całość, a jednak zostaje tylko ślinienie się przed monitorem :( Bardzo fajny pomysł i pięknie wygląda z ozdobami z ciasta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie obok smaku liczy się też wygląd

      Usuń
  28. Uwielbiam jak coś skryte jest pod ciastem francuskim :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tym bardziej kiedy skryje się tam pyszna potrawka z kurczaka :)

      Usuń
  29. cudny obiad :) z przyjemnością bym się wprosiła

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następnym razem czuj się zaproszona :)

      Usuń
  30. Ja też z miałam problemy z tym kontem, ale metodą prób i błędów udało się;-)
    Ale mi aprtytu narobiłaś tym daniem :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powoli zaczynam się orientować, choć przyszło mi to z trudem :)

      Usuń
  31. facebook się przydaje, ja na każdym kroku dowiaduję się że mojego bloga czytają ludzie, których bym o to nie podejrzewała ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie też będę ciekawa tajemniczych czytelników :)

      Usuń
  32. Odpowiedzi
    1. Zajrzyj do mnie, użyczę Ci swojego :)

      Usuń
  33. Wspaniale to wygląda! Kurczakowi udała się pierzyna;)Super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Długo się nią nie nacieszył, szybko został spałaszowany :)

      Usuń
  34. Warto założyć dodatkową stronę bloga na Facebooku, tam często dzieje się więcej niż na blogu pod przepisami (przynajmniej u nas :)
    A kurczak pod ciastem francuskim to faje danie na szybki obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widziałam Waszego FB i faktycznie warto tam zaglądać

      Usuń
  35. Pięknie się ukroiło :)
    Ja myślę ciężko nad założeniem strony bloga, ale... po prostu mi się nie chce. Potrzebuję jakiegoś kopa, albo natchnienia :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie się w końcu zachciało :)

      Usuń
  36. Przepysznie jest u Ciebie :)
    Pozdrawiam,
    Monika.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Moniko, za odwiedziny i komentarz, pozdrawiam!

      Usuń
  37. Mniam, mniam, mniam... i jak pięknie zrobione! Widać, że kochasz gotować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kocham gotować bo i kocham jeść :)

      Usuń
  38. Fajny kurczak, potrawa z typu comfort food. :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie, świetnie się wpisuje w ideę comfort food :)

      Usuń
  39. Uwielbiam takie dania, a jak efektownie podane, pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szybki i smaczny, niezawodny pomysł obiad :)

      Usuń
  40. To danie wygląda swietnie i nie trzeba się za bardzo przy nim narobić:)) gotowe ciasto francuskie to jest to, co my kobiety umiemy docenić:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie wynalazki jak ciasto francuskie zdecydowanie ułatwiają życie :)

      Usuń
  41. O jak ja bym teraz zjadła to cudo. Próbowałam już czegoś podobnego ale z wołowiną. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z wołowiną też bym skosztowała :)

      Usuń
  42. Jakiś czas temu, też próbowała założyć konto na Facebooku, niestety wszystko legło w gruzach. Nijak nie wiem jak do tego podejść.
    Natomiast jeśli chodzi o kurczaczka, to bardzo lubię takie zapiekanie pod ciastem francuskim. Wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze, że mam doradców fejsbukowych, bo byłabym bezradna jak małe dziecko :)

      Usuń
  43. O, mniam, mniam, mniam, już wiem, co będzie u mnie jutro na obiad <3
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  44. Jeśli masz jakiś problem, pisz śmiało na mojego maila :) Postaram się pomóc :) A kurczak wygląda baaardzo smacznie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki serdeczne. Trochę pomogła mi koleżanka i nie jest to już dla mnie taka czarna magia, choć wiele muszę się jeszcze nauczyć :)

      Usuń
  45. Lubie takie potrawy, pyszne i proste:)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak, aż chce się gotować :)

      Usuń
  46. Wszystko co Oliviera to wspaniałe! Pięknie Ci się udała :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ma facet talent, uwielbiam go :)

      Usuń
  47. Bardzo lubię jego książki, a ten przepis w Twoim wykonaniu jest świetny! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W kuchni jest niesamowity, to fakt :)

      Usuń
  48. Rzeczywiście wygląda efektownie :)

    OdpowiedzUsuń
  49. Mniam...do tego cieszy oko.Liście z kwiatem pierwsza klasa!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!