niedziela, 20 stycznia 2013

Bułeczki czosnkowe


Przepis znaleziony u Dorotki, na stronie Moje Wypieki.
Ulubione bułeczki mojej córki, potrafi zjeść ich ogromną ilość :)
Są puchate, miękkie i lekko słodkie. Smak czosnku wyczuwalny, ale nie dominujący.
Najlepsze (bo chrupiące) zaraz po upieczeniu.

Bułeczki czosnkowe  / 12 sztuk/

Ciasto 
400 g mąki pszennej
20 g drobnego cukru
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka drożdży suchych (4 g) lub 8 g drożdży świeżych
260 g mleka
30 g masła, roztopionego
ponadto do posmarowania - jajko roztrzepane z łyżką mleka

Nadzienie czosnkowe
60 g miękkiego masła
7-8 ząbków czosnku, drobno posiekanych
2 łyżeczki suszonej pietruszki
(dodałam jeszcze szczyptę soli)

Składniki na ciasto włożyć do miski, jeżeli korzystamy z drożdży świeżych wcześniej robimy rozczyn. Wyrobić ciasto mikserem lub ręcznie, powinno był gładkie i sprężyste, łatwo odchodzić od miski. Miskę przykryć ściereczką lnianą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, zazwyczaj zajmuje to około 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części. Uformować z nich kulki, każdą spłaszczyć, ulepić z nich podłużną bułeczkę, zlepiając brzegi tak jak pierożki.  Złączeniem ułożyć na blasze. Przykryć i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
W tym czasie możemy przyrządzić nadzienie. Wszystkie składniki rozetrzeć tyłem łyżki i włożyć do rękawa cukierniczego lub woreczka, w którym odetniecie róg. Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem. Ostrym nożem naciąć bułeczki do połowy i wcisnąć w to rozcięcie nadzienie czosnkowe.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut.





57 komentarzy:

  1. Są boskie!!!robię je latem,na grilla w sam raz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masło czosnkowe z grillowanymi bułkami, mmmm... pycha!

      Usuń
  2. wyglądają super! nie dziwię się, że ulubione:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmm a zapach czosnku w domu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. podobnie mam jak Twoja córka - uwielbiam bułeczki/bagietki czosnkowe:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Już wiem jaką niespodziankę zrobię mojemu dziecku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam pieczywo czosnkowe:) bułeczki wyglądają baardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. I to w nich najgorsze - że można je jeść i jeść i jeść i jeść ... ;P hehe

    OdpowiedzUsuń
  8. wyglądają u Ciebie baaardzo apetycznie:) chyba się skuszę, tym bardziej, że.... lubię czosnek:)

    OdpowiedzUsuń
  9. przepadam za czosnkowymi bułeczkami. takich domowych jeszcze nie jadłam, więc pewnie zjadłabym nieprzeciętną ilość :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo apetyczne te bułeczki!

    OdpowiedzUsuń
  11. koniecznie muszę wypróbować tego przepisu wyglądają bardzo apetycznie jeszcze z czosnkiem mmmm aż chce się jeść :)


    ps. świetny blog będę odwiedzać częściej :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudowne, wspaniałe! Uwielbiam czosnkowe buły :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Hallo Ivka
    Te Buleczki wygladaja wspaniale
    Uwielbiam czosnek (to jest cos mojego)
    Pozdrawiam zycze przyjemnego Tygodnia
    LG KATRIN

    OdpowiedzUsuń
  14. Doskonale Ci się udały!
    Piekłam je i wiem,jak pysznie smakują.
    Uwielbiam domowe pieczywo i Twoje bułeczki stały się dla mnie bodźcem do kolejnego wypieku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja chyba "zabiorę się za chleb"- dawno nie piekłam :)

      Usuń
  15. Odpowiedzi
    1. Były, dlatego szybko zostały pochłonięte

      Usuń
  16. Normalnie czuję zapach przez monitor...:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To się nazywa bogata wyobraźnia kulinarna :)

      Usuń
  17. piękne! ubóstwiam pieczywo czosnkowe! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. w obliczu kanapek pracowych ze starego chleba, to ja tu chyba zaraz oszaleję ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Idealne na śniadanie, mimo, że z czosnkiem :) Na pewno bym przesadziła z ilością naładowanego na nie masła :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że ani z czosnkiem ani masłem nie można przesadzić :)

      Usuń
  20. Jakie one są piękne ;) Musiały być pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ale fajne! :) Zapisuję sobie przepis i na pewno wkrótce wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  22. Wyglądają cudownie, pieknie wyrosły:)

    OdpowiedzUsuń
  23. o mamo.. ale cuda! piękne są..;D

    OdpowiedzUsuń
  24. O ludku... te zdjęcia aż pachną... i ślinka mi cieknie :)))))

    OdpowiedzUsuń
  25. Przepyszne, moje dzieciaki też będą nimi zachwycone. Czosnek niezbędny zimą, więc muszę je popełnić. uściski!

    OdpowiedzUsuń
  26. Uwielbiam czosnkowe pieczywo. Twoje buleczki sa sliczne :) Teraz musze je koniecznie upiec. Narobilas mi na nie ochoty :)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  27. ale piękne! czosnek, masło i domowe pieczywo- fantastyczna kombinacja! :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Piekłam te bułeczki i choć mnie nie zachwyciły, to mój mąż był nimi zachwycony :-)
    Wspaniałe zdjęcia :-)

    OdpowiedzUsuń
  29. Ale cudne! I do tego jakaś sałatka..mmmm

    OdpowiedzUsuń
  30. Ja do tych bułeczek przybieram się już sporo czasu..i zawsze coś stoi na przeszkodzie...ale w końcu chyba je zrobie..

    OdpowiedzUsuń
  31. możesz mi zrobić takie na sobotę?:D

    OdpowiedzUsuń
  32. Wyobrażam
    sobie ich zapach:) Mmmmm

    OdpowiedzUsuń
  33. Z pewnością Twoje bułeczki są smaczne. Kiedyś je zrobię, przepis jest prosty, więc chyba nie będzie problemu...Pozdrawiam cieplutko w tą mroźną zimę i bardzo proszę o głos na mnie w konkursie na BLOG ROKU 2012 numer mojego bloga to G00875, wystarczy SMS na numer 7122. z Góry bardzo dziękuję:) http://anialek36-cakowiciewmoimklimacie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  34. Uwielbiam czosnkowe pieczywo, te bułeczki muszą być cudowne :)

    OdpowiedzUsuń
  35. już nie raz czytałam, że to rewelacyjny przepis ;) bułeczki pierwsza klasa

    OdpowiedzUsuń
  36. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  37. Ja też nie przepadam za dominującym smakiem czosnku. Jego lekki akcent w zupełności wystarcza. Bułeczki pierwsza klasa!;)

    OdpowiedzUsuń
  38. Super przepis, uwielbiam pieczywko czosnkowe w każdej postaci, więc na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  39. to będą moje pierwsze domowe bułeczki ... do nich WIEEELKA micha sałaty , pieczone z ziołami podudzia z kurczaka , talerz serów i winogron , nadziewane pomidory , wino i ... i jeszcze trochę wina :):) i przyjaciele i wieczór i świece
    trzymaj kciuki żeby mi się udały :):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapowiada się wspaniały wieczór. Taka zdolniacha jak Ty, nie mam wątpliwości, na pewno odniesie sukces kulinarny :)

      Usuń
  40. Przyznaję. Drożdżaki są najlepsze zaraz po upieczeniu :)

    OdpowiedzUsuń
  41. Też robiłam te bułeczki, twoja są takie identyczne :), u mnie goszczą bardzo często :)

    OdpowiedzUsuń
  42. Witaj jakiej maki uzylas ;-) ? Chcialabym j e jutro zrobic!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam mąki tortowej. Udanego wypieku i pozdrawiam :)

      Usuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!