poniedziałek, 17 grudnia 2012

Makowiec zawijany


To mój pierwszy makowiec zawijany i od razu strzał w dziesiątkę.
Smakuje dokładnie tak, jak mój ulubiony makowiec smakować powinien.
Wilgotny, z dużą ilością maku, długo zachowuje świeżość.
Z podanych składników wychodzą 3 duże makowce.


Makowiec zawijany


Ciasto drożdżowe na 3 strucle:
  • 3 szklanki mąki pszennej +do podsypywania
  • 180 ml letniego mleka
  • 150 g margaryny lub masła
  • 6 żółtek
  • 45 g świeżych drożdży lub 21 g suchych
  • 6 łyżek cukru
  • 1,5 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki spirytusu lub innego alkoholu np. wódki, rumu (ja dodałam ekstrakt z wanilii na spirytusie)
  • opakowanie cukru waniliowego (16 g)
Masa makowa - użyłam gotowej masy z puszki  z bakaliami i miodem o pojemności 900 g. Ponieważ nie czułam za bardzo tych bakalii, wzbogaciłam masę o rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową, orzechy włoskie posiekane i olejek migdałowy. Na koniec dodałam białka z 6 jajek ubite na sztywną pianę.

Margarynę lub masło roztopić na małym ogniu i zostawić do wystudzenia. Drożdże rozpuścić z cukrem oraz letnim mlekiem. Odstawić na 15 minut. Wlać do miski, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodać roztopiony tłuszcz. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Miskę przykryć ściereczką bawełnianą i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość.

Kiedy ciasto będzie już gotowe masę makową połączyć z bakaliami, a następnie dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.

Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować prostokątne placki, w razie konieczności podsypując mąką. Nałożyć masę makową, zostawiając boki około 2 cm bez masy. 
Zwinąć ciasto jak roladę, boki skleić i założyć pod spód. Następnie ciasto zawinąć w papier do pieczenia, tworząc rulon nieco większy niż obwód ciasta (ciasto będzie rosnąć podczas pieczenia). Położyć na blaszce do pieczenia, zlepieniem na dołu. 

Piec w  piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30-40 minut.

Po wystudzeniu można udekorować lukrem i posypać kandyzowaną skórką pomarańczowa lub makiem.

Źródło przepisu: Moje Wypieki




111 komentarzy:

  1. Taki makowiec to u nas mus na Boże Narodzenie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też już będzie obowiązkowym punktem programu :)

      Usuń
  2. piękny! , w ub roku był mój debiut makowcowy i też byłam zadowolona :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały, napakowany po brzegi :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę przyznać, że nie przepadam za makiem... i kiedy patrzę na takie pięknie wyglądające makowce, to nawet się cieszę :P bo to musi być czasochłonne i trudne... żeby tak ładnie wyglądało :)

    Gratuluje debiutu! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie aż tak trudne, jak się spodziewałam, tym bardziej że efektem są aż 3 duże makowce

      Usuń
    2. Dzień dobry ;) przybyłam aktualne życzenia złożyć! Pysznego roku 2013! ;)

      Usuń
  5. pięknie Ci wyszedł ten makowiec, mój mąż uwielbia takie ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Makowiec upiekłam właśnie na życzenie mojego męża :)

      Usuń
  6. domowy najlepszy! Twoja strucla do pozazdroszczenia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wcześniej myślałam, że tylko kupowany może być smaczny :) Domowe wydawały mi się zbyt suche

      Usuń
  7. Cudowny Ci wyszedł, pyszności!!

    OdpowiedzUsuń
  8. U mnie nie ma świąt bez takiego makowca, mój przepis jest podobny i zawsze mi wychodzi makowiec. Pyszności!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Niesamowite, że pierwszy a taki udany!! Ja się wciąż boję podejść do makowca, u mnie mak będzie w kutii, jak co roku. Podziwiam efekty Twojej pracy ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. dobrze, że znalazłaś "ten" przepis już za pierwszym razem ;) nie wyobrażam sobie świąt bez makowca, takiego tradycyjnego zwijanego

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglada wspaniale. Uwielbiam takie zawijane makowce. Koniecznie z duza iloscia maku :)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  12. Aż tu u mnie zapachniało:)Ja piekę taki w foremce keksowej,niczym chyba sie za bardzo nie różni od tradycyjnej strucli ale moja teściowa tak lubi ten pierwszy że nie mogę jej odmówić:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Oo, super przepis, chyba musze sprobować ;)
    Zapraszam do mnie, u mnie pierniczki ;)

    www.takeabreakkk.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Wspaniały makowiec!
    Taki jak lubię,pełen pysznego makowego nadzienia.

    OdpowiedzUsuń
  15. z duużą ilością maku - taki właśnie lubię najbardziej ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Gratuluję.Kocham makowce drożdżowe i zawijańce drożdżowe z masą orzechową, więc sporo ich piekę na święta.
    Rzucę okiem na Twój przepis.).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale mak robię sama z dodatkiem konfitur wiśniowych zamiast miodu i orzechów.)

      Usuń
  17. jak dla mnie to taki makowiec to już wyższa sztuka wypiekania :)

    OdpowiedzUsuń
  18. pycha!:) swój pierwszy zrobiłam jeszcze będąc w gimnazjum, później już nie miałam tyle chęci aż do niedawna:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jako gimnazjalistka byłaś już nieźle wprawiona w pieczeniu

      Usuń
  19. jaki piękny! mój pierwszy makowy zawijaniec ciągle przede mną :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie odwagi i powodzenia :)

      Usuń
  20. Dziękuję za przepis bo uwielbiam makowiec ale nigdy nie mogę sie zmobilizować aby go upiec. Teraz gdy mam przepis upiekę makowiec na świeta:))

    OdpowiedzUsuń
  21. oooo, Kochana....mistrzostwo!!
    i wcale nie przesadzam!!

    OdpowiedzUsuń
  22. Wspomnienia z dzieciństwa:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Za makowcem nie przepadam, ale Twój wygląda kusząco:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Ala narobiłaś smaka...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  25. Odpowiedzi
    1. Poczęstowałabym Cię gdybym jeszcze miała :)

      Usuń
  26. Nie wyobrazam sobie Swiat bez makowca, ale sama nigdy go jeszcze nie robilam.
    Twoj wyglada wspaniale:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do tej pory zawsze był u nas kupowany, od dziś tylko domowy :)

      Usuń
  27. jaki piekny, ale nie pokusze sie, zeby samej sprobowac, chyba ze gdzies kiedys w przyszlosci:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najtrudniejsze jest zawijanie, ale mamy trzy roladki, jeśli jedna nie wyjdzie to zostaną jeszcze dwie :)

      Usuń
  28. Odpowiedzi
    1. Smak był równie udany, dodam nieskromnie:)

      Usuń
  29. Makowiec wygląda pysznie, u mnie produkcja rusza w sobotę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszne będziesz mieć święta :)

      Usuń
  30. zawijany makowiec .. jeszcze lukier z pomarańczową skórka i dziecięce wspomnienie świat spędzanych u babci powraca...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie babcine wypieki zawsze pachniały najintensywniej :)

      Usuń
  31. jak malowany! cieniutkie ciasto i dużo masy makowej - idealny!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Idealny i nie taki trudny jak się okazało :)

      Usuń
  32. tak. jakby był oblany lukrem to nikt nie powstrzymałby mnie od zjedzenia całego na raz :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja jakoś za lukrem nie przepadam, ale i tak mogłabym zjeść cały :)

      Usuń
  33. Ja w tym roku stawiam na pierniki, więc napatrzeć się muszę na Twojego cudnego makowca :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierniki też pyszne są :)

      Usuń
    2. Oj tak, pyszne albo i nawet przepyszne :-)
      A tak poza tym, to dziękuję Ivko za życzenia i ja Tobie życzę cudownych i pysznych Świąt :-D Pozdrawiam ciepło :-D

      Usuń
  34. Piękny debiut!
    Lubię kiedy makowiec ma dużo maku:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawartość maku w makowcu jest bardzo ważna :)

      Usuń
  35. Pewny siebie kucharz to połowa sukcesu, makowiec musiał się udać ;))
    Życzę Ci kolejnych wielkich dokonań, nie tylko w kuchni! Niech te Święta będą spokojne, radosne, pełne miłości i bliskich Ci ludzi.
    Udanego świętowania i pięknego Sylwestra!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i mnóstwa pozytywnych wrażeń na Święta Ci życzę

      Usuń
  36. Super Ci wyszedł, ja nie mam odwagi zrobić, za bardzo lubię:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zufik- nic trudnego, polecam ten przepis :)

      Usuń
  37. No to gratulacje! W tamtym roku zrobiłam obrzydliwego makowca. Mój pierwszy raz nie był strzałem nawet w jedynkę. Gratuluję! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak czasami bywa, ale nie poddawaj się i szukaj dalej :)

      Usuń
  38. Pięknie wyszedł. Mój pierwszy makowiec zwijany został przez rodzinę nazwany "kapciem" bo dosyć płaski wyszedł, ale na smak wpływu to chyba nie miało, bo na Nowy Rok domagano się kolejnego kapcia. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo wygląda mało ważny, liczy się smak, a Twój kapeć widocznie miał odpowiedni

      Usuń
  39. Przesyłam życzenia zdrowych , spokojnych i pełnych miłości Świąt dla Ciebie i Twoich bliskich...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i pozdrawiam cieplutko!

      Usuń
  40. Cudownych świąt Ci życzę:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  41. Najwspanialszych, magicznych Świąt dla Ciebie i Twoich bliskich!

    OdpowiedzUsuń
  42. Z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia życzę
    spokojnych, radosnych i ciepłych chwil, spędzonych
    wraz z bliskimi:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Marzenko, serdeczności !

      Usuń
  43. Nie piekłam jeszcze makowca. Twój wygląda pięknie, aż trudno uwierzyć, że piekłaś go po raz pierwszy :) Wszystkiego dobrego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czasami tak jest że coś mi się udaje (nie zawsze:)

      Usuń
  44. Zapachniało Wigilią... Wesołych świąt w ciepłej i rodzinnej atmosferze. Pysznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  45. rewelacyjnie się on prezentuje, super :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że Ci się podoba, pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  46. Wesołych, zdrowych i pogodnych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  47. Zdrowych, szcześliwych i cudownych świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  48. Piękny makowiec Ivko, zawsze piekłam podobny, a w tym roku zrobiłam nowość - przekładaniec, tez super.
    Wszystkiego dobrego, wesołych i zdrowych Świąt życzę.

    OdpowiedzUsuń
  49. Przepieknych,magicznych i pełnych ciepłą świąt Bożego Narodzenia!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  50. dziękuję kochana i Tobie również życzę udanych, wesołych i pogodnych świąt :*

    OdpowiedzUsuń
  51. Ivko! Wesołych Świąt dla Was! Ściskam! :)

    OdpowiedzUsuń
  52. Wesołych Świąt! pozdrowienia i podziękowania za życzenia:)

    OdpowiedzUsuń
  53. Wesołych Świąt:) piękny ten makowiec, wypełniony po brzegi makiem:)

    OdpowiedzUsuń
  54. Moja mama takie uwielbia... pełno maku :)

    Spokojnych i wesołych świat :D

    OdpowiedzUsuń
  55. Ile maku:) Bez makowca nie mogę żyć. To zdecydowanie mmoje ukochane ciasto :) A przy okazji chciałabym Ci życzyć cudownych Świąt w gronie najbliższych osób, dużo przysmaków na stole i w całym 2013roku!

    OdpowiedzUsuń
  56. pyszny makowiec, ale u mnie... może w przyszłym roku?:) wesołych i smacznych świąt!

    OdpowiedzUsuń
  57. wygląda wspaniale :) u mnie nie ma makowca. Całkiem niedawno polubiłam ciasta z makiem. Porywam kawałek. Dziękuję za życzenia i składam Tobie życzenia zdrowych i radosnych Świąt Bożęgo Narodzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  58. Pierwszy a już sukces! Podoba mi się ta duża ilość maku! ;)

    OdpowiedzUsuń
  59. ja miałam swój pierwszy raz w tamtym roku;) robiłam krucho drożdżową strucle chyba od niny w kuchni. Wyszło prawie idealnie, trochę mak był za mokry chyba. W każdym razie zaniechałam w tym roku, bo chyba nie przepadam za tym, ale makiełki co roku w moim domu rodzinnym - nizbyt gęsty mak z miodem i wodą zmielony, namoczonne i pokrojone bakalie, orzechy, podawane na zimno jako deser. Do tego maca lub niezbyt słodkie ciasteczka :) znowu nie cyknęłam fotki... ;)

    OdpowiedzUsuń
  60. fantastyczny ten Twój makowiec :)

    OdpowiedzUsuń
  61. piękny makowiec! wesołych Świąt, pomyślności i samych pysznych potraw w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
  62. Robię z tego samego przepisu i również wyszedł mi pyszny i piękny!

    OdpowiedzUsuń
  63. Tylko ja masę makową robiłam sama :)))

    OdpowiedzUsuń
  64. A kiedyś z Matką próbowałyśmy zrobić... no nie wyszedł za bardzo ;)

    OdpowiedzUsuń
  65. masz wspaniałego bloga! będzie mi miło jeśli spodoba Ci się mój i również go zaobserwujesz ;))

    OdpowiedzUsuń
  66. Dziękuję Wam dziewczynki za życzenia, spełniły się- święta były rodzinne i radosne. Pozdrawiam cieplutko !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!