niedziela, 18 listopada 2012

Oliwa czosnkowo-ziołowa. Recenzja "Encyklopedii zdrowego żywienia".





Encyklopedia Zdrowego Żywienia to trzy tomowy zestaw w eleganckim etui. Można ją zakupić jako komplet albo każdy tom z osobna, jeśli interesuje nas konkretnie któraś z 3 części: Z klasztornej piwnicy, Tajemnice klasztornych specjałów lub Kuchnia świętych i papieży. 

W pierwszej książce zatytułowanej Z klasztornej piwnicy znajdziemy przepisy na nalewki, wina i herbaty ziołowe. Domowej produkcji "eliksiry alkoholowe" są w większości z dodatkiem ziół i przypraw korzennych. Przepisy oparte są głównie na prostych i naturalnych składnikach, a receptury dostosowane do "domowej produkcji". Nie potrzebny nam będzie zatem żaden specjalistyczny sprzęt czy szczególne umiejętności. Zdobycie składników też nie powinno stanowić żadnego problemu, w każdym supermarkecie dostaniemy przecież jałowiec, liść laurowy, kminek czy rozmaryn, a w osiedlowym warzywniaku czereśnie, cytryny czy brzoskwinie. Przyznaje, że nigdy nie robiłam w domowych warunkach alkoholu, ale wiele z zawartych w książce przepisów mnie kusi. W najbliższych planach mam likier kawowy z wanilią (co to będzie za aromat!) i nalewkę cytrynową, a w sezonie nalewkę rabarbarową czy likier z jeżyn. Wielbiciele niealkoholowych napoi też znajdą tu coś dla siebie - dział herbatki ziołowe to receptury na dobroczynne mieszanki ziół, kwiatów i korzennych przypraw. Dla zdrowia i dobrego samopoczucia - herbatki odchudzające, dostarczające energii, uspokajające, nasenne, dla matek karmiących i wiele innych.

Druga książka Kuchnie świętych i papieży to zbiór wyjątkowych przepisów związanych z osobami Świętych, a także potraw serwowanych na stołach papieskich. To kuchnia regionalna, związana z tradycjami i produktami typowymi dla danego obszaru Włoch. Poznamy zarówno proste potrawy franciszkanów jak i te wykwintne, godne królewskiego stołu, uświetniające wielkie uroczystości. Mając książkę w swojej biblioteczce możemy przyrządzić rybę św. Piotra w ziołach, kaczkę św. Marcina czy risotto z szafranem z San Gimignano. Nie zabraknie oczywiście ciast i deserów, a jakże :). Ciasta w kuchni ludowej pełniły funkcje symboliczną, a ciasta nierzadko nazywane były imionami Świętych.

Trzecia część zdradza nam Tajemnice klasztornych specjałów. Kuchnia klasztorów, opactw i sanktuariów to zazwyczaj skromne dania, które nie wymagają  wielu składników, często są to świeże warzywa i zioła, które można spotkać w przyklasztornym ogródku. Zachwycają jednak bogactwem smaku, nie od dziś wiadomo, że najprostsze połączenia są najlepsze. Dania przesiąknięte aromatami włoskimi,   dostarczą nam niezwykłych doznań kulinarnych. Ribolita, zupa cukiniowa, bucatini , ravioli, wieprzowe spezzatino w aromatycznych ziołach - klasztorne menu to rozkosze dla podniebienia.

Encyklopedia zdrowego żywienia to nie tylko suche przepisy. Piękne zdjęcia, ciekawostki i anegdoty dodają charakteru tej pozycji. Nakarmimy nie tylko ciało, ale i duszę, odbywając klimatyczną wędrówkę po miejscach skupienia, wyciszenia i modlitwy.





Z dziesiątek zamieszczonych przepisów, na początek wyszperałam dla siebie ten, na oliwę czosnkowo-ziołową.
Woń aromatycznych ziół i czosnku zamknięta w buteleczce złotego płynu.


Oliwa czosnkowo-ziołowa
przepis z Encyklopedii zdrowego żywienia 

oliwa z oliwek extra vergine, jak najlepszej jakości
4-5 ząbków czosnku
po gałązce ziół - bazylii, rozmarynu, tymianku
3-4 ząbki czosnku
kilka ziarnek czarnego pieprzu

Przez dwa dni lekko podsuszyć zioła. Do słoja lub innego szklanego naczynia włożyć podsuszone gałązki ziół, ząbki czosnku i ziarenka pieprzu. Zalać oliwą i zamknąć, najlepiej prawdziwym korkiem. Odstawić w chłodne i ciemne miejsce.
Aromatyczny dodatek do sałatek, grzanek i pieczywa. U mnie na początek w duecie z pyszną focaccią (przepis w następnym odcinku :).



55 komentarzy:

  1. Wyglada super :) i super smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie mikstury saą bardzo przydatne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już zużyłam połowę, a bałam się że poleży i się zepsuje

      Usuń
  3. Bardzo ciekawa książka.
    A oliwa piękna!
    Kocham takie własne dodatki do potraw.
    Dzisiaj zrobiłam oliwę czosnkową.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie dodatki podkręcają smak potrawy.

      Usuń
  4. podoba mi się taka encyklopedia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciągle ją przeglądam i odkrywam coś nowego

      Usuń
  5. a ja właśnie wczoraj pisałam u siebie o jednej z części "Z klasztornej piwnicy":) Zachęcona wnętrzem tej księgi, mam ochotę sięgnąć po dwie pozostałe części. I jeszcze ta oliwa tak kusi. Właściwie brakuje mi tylko specjalnej buteleczki, więc pewnie szybko zakupię i wypróbuję:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oliwa niezwykle prosta w wykonani,u a urozmaici każdą potrawę

      Usuń
  6. ech, kiedyś usilnie potrzebowałam materiałów o kuchni ludowej... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O widzisz, tyle, że to kuchnia z włoskich stron, a nie naszych polskich.

      Usuń
  7. Oliwa... mmm :) ostatnio zawróciła mi w głowie! Wystarczy mi troszkę pieczywa, talerz i oliwa ;D nawet nie czuję kiedy rymuję! A jeszcze dobra smakowa to już w ogóle rarytas! Smaczności :)

    Udanego poniedziałku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widocznie smaczne słowa same się układają w rymy :)

      Usuń
  8. Widziałam te książki i nawet zastanawiałam się czy je kupić :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że warto, jest taka...ponadczasowa

      Usuń
  9. Taka aromatyczna oliwa idealnie pasuje do świeżo upieczonej focacci :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie wiedziałam jak bardzo, dopóki nie spróbowałam

      Usuń
  10. doskonale wygląda i oliwa i focaccia!

    OdpowiedzUsuń
  11. foccacia wygląda pysznie, czekam na przepis
    a oliwę kocham, nie wyobrażam sobie bez niej kuchni

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I pomyśleć, że dawno temu nie lubiłam oliwy

      Usuń
  12. piekna ksiazka, tez bym taka chciala

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może napiszesz list do Mikołaja? :)

      Usuń
  13. Oliwa świetna, zwłąszcza do polania ciabatty i nic więcej nie trzeba:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiele trzeba aby przeżyć kulinarną rozkosz :)

      Usuń
  14. Widzę ją na swojej półce z innymi książkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie na półce nieźle się komponuje :)

      Usuń
  15. O, chętnie też taką oliwę sobie przyrządzę! Musi aromatycznie pachnieć ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, niewiele roboty, a dużo przyjemności :)

      Usuń
  16. Książka zapowiada się fantastycznie, muszę ją zdobyć:) A oliwa jest wspaniała!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zastanawiam się jak mogłam jej wcześniej nie mieć na swojej półeczce kuchennej:)

      Usuń
  17. Oliwa cudowna potrafi pięknie uaromatyzować każdy byle jaki dzień, ten całkiem udany także...
    również czekam na przepis na foccacię - bardzo ładnie się prezentuje na powyższym zdjęciu. pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wkrótce się zmobilizuję i umieszczę przepis :)

      Usuń
  18. pięknie wydana, no i na pewno 'treściwa' (o ile można tak o książce powiedzieć :)
    a taka oliwa ze świżaym pieczywem... marzy mi się z rana :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Apetyczne masz marzenia, ja z rana marzę zazwyczaj o 5 dodatkowych minutach snu :)

      Usuń
  19. Wspaniala oliwa. Do focacci jak znalazl :)) A ksiazka niezwykle inetresujaca...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak zobaczyłam tę oliwę, to od razu pomyślałam sobie o duecie focaccią

      Usuń
  20. love it! would you like to follow each other? let me know!

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo bym chciała! Zapowiada się zdrowo i smacznie. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno może być świetną inspiracją w kuchni :)

      Usuń
  22. aromaty i esencja zdrowia w Twojej butelce oliwy zaklęte ... jak w spiżarni u czarodziejki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam wrażenie, że kuchnia czasami ociera się o magię :)

      Usuń
  23. taka oliwa to musi być naprawdę bardzo aromatyczna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najwyraźniej czuć czosnek, a potem przebijają się zioła

      Usuń
  24. Widzę, że książki naprawdę wyjątkowo ciekawe, piękne zdjęcia - bardzo lubię takie albumy. A specjały zza klasztornych murów ostatnio bardzo popularne :)
    A oliwa świetna. Czy to foccaccia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, focaccia, wkrótce na blogu :)

      Usuń
  25. uwielbiam chlebek lekko skropiony oliwą... jadłam tak w pewnej restauracji

    OdpowiedzUsuń
  26. Rozglądnę się za tą książką,dzięki:)

    OdpowiedzUsuń
  27. Przygotowuję również taką oliwkę, korzystam również często z klasztornych receptur,które zawsze mi się sprawdzają. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie przepisy to lata doświadczeń, nie mogą być nieudane

      Usuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!