poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Tarta z malinami



Jak każdy, mam swój ulubiony przepis na kruche ciasto do tarty - przepis Anieli Rubinstein, z książki "Kuchnia Neli".
Bardzo go lubię bo:
- jest to przepis prosty,
- nie wymaga "natychmiastowego" zagniatania ciasta (dla mnie to zawsze jakiś stres, a przecież pieczenie powinno być przyjemnością : ),
- nie wymaga chłodzenia w lodówce, ciasto i tak świetnie się rozwałkowuje i rozkłada w formie - sprawdziłam! 
- nie trzeba ciasta obciążać grochem, fasolą itp., wystarczy ponakłuwać widelcem.


Ciasto jest niezwykle smaczne, złociste i kruche.Świetnie się nadaje zarówno do tart słodkich jak i wykwintnych. Zresztą myślę, że przepisów Neli nie trzeba reklamować :)

Kruche ciasto do tart
przepis Neli Rubinstein

120 g masła w temperaturze pokojowej
3 łyżki stołowe cukru (pomijamy przy tartach wytrawnych)
2 żółtka
1 szklanka (200 g) i 3 łyżki stołowe mąki
1/2 łyżeczka soli

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. 
Masło rozetrzeć łyżką lub drewnianą pałką (nie musi być roztarte na puch), dodawać kolejno: cukier, żółtka, mąkę i sól. Zagnieść ciasto i uformować kulę. Dno i boki formy do tarty, o średnicy ok. 24 cm, wylepiamy równomiernie ciastem, (można pomóc sobie małym wałeczkiem). Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 12-15 minut, aż nabierze złocistego koloru. Zostawiamy do przestudzenia. 
W przypadku tarty pieczonej z nadzieniem czas pieczenia jest zależny od wypełnienia, zazwyczaj jest to ok. 30 minut.

Wypełnienie tarty z malinami
200 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
250 g mascarpone
ok 50 g cukru pudru
ok 250 g malin

Śmietanę ubijamy mikserem. Gdy zacznie sztywnieć dodajemy stopniowo cukier puder i miksujemy jeszcze chwilę. Dodajemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy łopatką do połączenia składników. Kremem wypełniamy upieczoną i wystudzoną tartę. Na wierzchu układamy maliny, dekorujemy listkami mięty. Letnia tarta gotowa! 





Zgodzicie się ze mną, że kwiaty polne są piękne? 
Rosną sobie na łące, takie pospolite, jakby zupełnie nieświadome swojej urody.









A w odpowiedniej oprawie nawet mucha wygląda niezwykle eterycznie :)



106 komentarzy:

  1. Cudna, malinowa rozkosz :)
    Córeczka(?) bardzo odważna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Córka uwielbia wszystkie stworzenia żyjące, dla niej wszystkie robaczki są przeurocze, dżdżownice słodkie a chrabąszczom nadaje imiona, brrr... :)

      Usuń
  2. kwiaty polne są piękne, ale już polne owoce są przepiękne :) jest takie japońskie powiedzenie "Piękne są kwiaty jabłoni, lecz piękniejsze placuszki z jabłkami" i ja się z tym zupełnie zgadzam :) tarta wyglada wyśmienicie :) pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, jeśli miałabym wybierać to przedkładam placuszki z jabłkami nad kwiaty :)

      Usuń
  3. Tarta pięknie wygląda. A pozostałe zdjęcia cudne. Pozdrawiam :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Od jakiegoś czasu przymierzam się do tarty, bo zakupiłam foremkę, ale jak mówisz zagniatanie, chłodzenie... widze kilka potencjalnych progów, w których ciasto mogłoby mi się nie udać. Wypieki nie są moją mocną stroną. Ale Twój przepis bardzo mi się podoba, chwalisz prostotę przygotowania, więc go sobie zapisze i na pewno spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno sobie poradzisz, to ciasto jest stworzone dla zaczynających przygody z tartą

      Usuń
  5. pycha! a kremy do ciast na bazie mascarpone sa obłędne!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. większość moich kremów to te z mascarpone, bardzo je lubie

      Usuń
    2. Ivko,

      dokładnie tak samo jak u mnie :) Korzystam z identycznego przepisu, choć czasami zmieniam nieco proporcje w zależności od rodzaju owoców daję mniej lubi więcej cukru. Pyszności i wygląda przepięknie, jak dzieło doskonałego w swym fachu cukiernika.

      Pozdrawiam serdecznie,
      Edith

      Usuń
  6. mmmm pyszności <3
    a kruche ciasto faktycznie świetne. Wypróbuje :D

    OdpowiedzUsuń
  7. jest północ a przez Ciebie mam ochotę na słodkie! :D
    tak apetycznie wygląda... :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a czemu to nie śpisz o północy? :)

      Usuń
  8. ciasto i krem pycha, chętnie wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Masz rację, najważniejsze to się nie stresować.. :-)
    Ja często łapię się na tym, że np mrożenie ciasta to już jakaś perzeszkoda a ja bym chciała zaraz natychmiast to zrobić i widziec efekty w postaci upieczonego ciasta.

    Piękne zdjęcia :-)
    A czyje to piękne dziewczę na zdjęciach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje to dziewczę, córunia mamuni :)

      Usuń
  10. Również uwielbiam polne kwiaty- maki , chabry;) Apetycznie wygląda Twoja tarta;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maki i chabry w zbożu- cudo natury!

      Usuń
  11. jakoś przegapiłam chyba ten przepis na tartę w książce, muszę wypróbować, zwłaszcza, że nadzienie boskie!

    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mimo, iż mam książkę od ponad roku też nie wczytałam się we wszystkie przepisy

      Usuń
  12. Ja też bardzo lubię kremy na bazie mascarpone. Są łatwe, trzymają się w miejscu i są pyszne!
    A kwiatki? Kojarzę z dzieciństwem :) W lato zawsze musiałam mieć kwiatka w wazoniku obok łóżka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo masz kwitnące wspomnienia z dzieciństwa :)

      Usuń
  13. Już od dawna mam zamiar wypróbować ten przepis Neli.
    Wiele osób go poleca.
    Tarta śliczna i kwiaty też!:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Koniecznie muszę wypróbować. Klepka
    Zapraszam do siebie http://klepka-pisze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj i ciesz się smakiem :)

      Usuń
  15. Apetycznie wygląda !Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj i dołącz do grona wielbicieli tego przepisu :)

      Usuń
  16. ale pysznie wygląda! a przepis na tartę zapisuję - tyle pozytywów, że aż trzeba go spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ps świetny zegarek po prawej! nie mogłam się oprzeć i podkradłam :)

      Usuń
    2. przekonasz się sama, że to fajny przepis :)
      A zegarek sama też komuś podwędziłam :)

      Usuń
  17. Pyszna, apetyczna tarta - przepis jak najbardziej do przetestowania:) Nie pamiętam kiedy ostatni raz byłam na łące, co najwyżej odwiedzałam ogródki działkowe, ale to nie to samo...może podczas króciutkiego urlopu w górach nadrobię zaległości:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie się udało w końcu wybrać na łakę. Urlop w górach- zazdroszczę, mnie się już bardzo tęskni za górami..

      Usuń
  18. pyszna i do tego piękna! :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Jestem wielką fanką malin więc ta tarta jest właśnie dla mnie. Kolejny raz jak będę robiła kruche ciasto to spróbuję przepisu, który podajesz :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj, a może na stałe zagości w twoim repertuarze :)

      Usuń
  20. Dobrze widzieć i wiedzieć, że cały czas jest lato! Wypiek wygląda cudnie :)
    Pozdrawiam Cię serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Choć lato powoli się kończy, nie dopuszczam do siebie tej myśli. Pozdrawiam również Słonecznych ostatnich dni lata!

      Usuń
  21. piękne kwiaty :)
    chętnie wykorzystam Twój przepis na kruche ciasto, bo akurat szukałam czegoś nowego, a chcę zrobić babeczki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj i daj znać jak Ci smakowało

      Usuń
  22. ale klimatyczne zdjęcia:) a ta tarta wspaniała:)

    OdpowiedzUsuń
  23. Muszę takie zrobić, bo mi smaka narobiłaś wielkiego tym ciastem! ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze Cię do tego zachęcam :)

      Usuń
  24. Malinowy zawrót głowy!
    Zjadłabym chyba całą...
    Ja korzystam z różnych receptur na kruche ciasto.
    Lubię zmiany.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zmieniam dopóki trafię na ten właściwy przepis

      Usuń
  25. pierwsze zdjęcie i oczy z orbit mi wyleciały i zalałam się ślinotokiem! matko - wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  26. obłędna - i jaka pyszna, czuje sie jak w niebie :-), ze smacznymi pozdrowieniami Ella

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smaczne pozdrowienia, fajnie powiedziane

      Usuń
  27. Zapomniałaś dodać, że zaletą tarty jest to, że wygląda uroczo i apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, przeoczyłam zupełnie ten fakt :)

      Usuń
  28. Tarta jak marzenie,przepysznie wygląda:)zapraszam ponownie na swoja stronę ponieważ zmieniłam adres bloga. http://kulinarnefantazjemarioli.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za zaproszenie, zajrzę na pewno

      Usuń
  29. Mam nadzieję, że przy okazji uda mi się nie zapomnieć by wypróbować ten przepis na kruche ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Hmm brzmi jak idealne ciasto do tarty:) A ja właśnie takiego poszukuję, niby każde którego do tej pory używałam było fajne, pyszne, ale faktycznie - trzeba je chłodzić, zagniatać, czekać...:) Tarta wygląda przepysznie, jeszcze te maliny...mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba za takie je uważam idealne, jak dla mnie przynajmniej

      Usuń
  31. Miałam maliny, planowałam tartę... kombinowałam coś z budyniem... choć Twój pomysł jest lepszy :) ale... w ostateczności wybrałam wersję light - koktajl :) za dużo słodyczy jadam... stanowczo!!!! :) Stanowczo jednak nie zaprzeczam, że wrócę tutaj po to cudeńko :)


    P.S. Wspomnienia są bardzo ważne :) zawsze jest się do czego uśmiechnąć... albo z czego pośmiać :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też jadam za dużo słodyczy i...nie zamierzam przestać :) w końcu można mieć jakieś słabości, nie palę i nie pijam w nadmiarze, tylko ten jeden malutki nałóg posiadam :)

      Usuń
    2. Wymyśliłam wspaniały wyjście z tej sytuacji ;D postanowiłam jeść słodycze tylko w weekend :) to oznacza, że nie odmawiam ich sobie (zgadzam się z teorią o słabościach i o przyjemnościach, życie mamy jedno...), ale i nie jem za dużo :) myślę, że wyjdzie mi to na dobre :)


      P.S. Mam nadzieję, że to świeżością powiało z moich i nie moich zdjęć! :)

      Usuń
  32. tarta wygląda cudownie ,musi być wyśmienita w smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  33. ostatnio naczytałam się o kruchym cieście Gordona chyba, wypróbowałam i kompletnie mnie nie zachwycił. Tłusty, strasznie maślany i uformować się go nie da...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. każdy ma swoje ulubione ciasto, widocznie Gordon nie wpasował się w Twój gust

      Usuń
  34. Uwielbiam tę tartę. Robiłam już wiele razy, za każdym razem, pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzę, że wielbicieli tarty Neli jest dużo więcej niż się spodziewałam :)

      Usuń
  35. zarówno tarta jak i cała przyroda wygląda rewelacyjnie w Twoim obiektywie :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Na pewno wypróbuję przepis :) Piękne zdjęcia robisz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może się powtarzam, ale polecam tę tartę:)

      Usuń
  37. Piekna tarta, cudowne zdjęcia!
    Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozdrawiam Cię i ja, widzę że już wróciłaś z wakacji, mam nadzieję, że szczęśliwa i wypoczęta

      Usuń
  38. rewelacja, uwielbiam tartę...w każdej postaci;)

    p.s. nominowałam Cię do nagrody;)
    http://olalallola.blogspot.com/2012/08/versatile-blogger-award.html

    OdpowiedzUsuń
  39. Tatra wygląda rewelacyjnie, a zdjęcia są przepiękne ! <3

    OdpowiedzUsuń
  40. Odpowiedzi
    1. Kawałeczek dla Ciebie, proszę :)

      Usuń
  41. Haha , ja wczoraj robiłam tarte z malinami i również wrzuciłam ją na bloga ;) Musze wypróbować jeszcze tą z Twojego przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń
  42. Tarta wygląda super, chyba pożyczę sobie ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  43. Mam tyle malin! Musze zrobić taką tarte. Dzięki za prosty przepis. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  44. malinowy zawrót głowy! :)

    kradnę garść i biegnę na łąkę :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. śpiesz się póki jeszcze jest pogoda :)

      Usuń
  45. Będę próbować :)
    Śliczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, na pewno będziesz zadowolona :)

      Usuń
  46. Kobietko, muszę ci napisać, że tarta po prostu super! Palce lizać! Ciasto tak pachnie masełkiem... malinki rozpływają się w kremie... Świetna i tyle! Moja rodzinka była nią zachwycona. Zdążyłam już ją zareklamować koleżance i dałam jej twój przepis. Dzięki za takie pomysły. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet nie wiesz jak się cieszę, że smakowała! Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  47. Jeszcze nigdy nie robiłam tarty..musze sobie kupić foremkę, a ten przepis będzie pierwszym, który wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj, wiele osób wypróbowało ten przepis i są nim zachwycone. Powodzenia przy wypieku!

      Usuń
  48. wygląda pysznie muszę wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  49. Z wielką przykrością nie mogę podzielić zachwytu przedmówczyń...tartę upiekłam dwa razy pod rząd, jednak za każdym razem ciasto było tak kruche, że pękało przy najdelikatniejszym dotknięciu...podziwiam dziewczyny, którym ciasto wyszło, brawo

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!