piątek, 8 czerwca 2012

Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką




Rabarbarowe szaleństwo nie ominęło i mnie. Upiekłam swoje wspaniałe ciasto jogurtowe. Z posmakiem migdałowym, z dużą ilością rabarbaru. Dość wilgotne i długo zachowujące świeżość. Z pyszną migdałową kruszonką- bardzo prostą w wykonaniu, w sam raz dla kogoś takiego jak ja, komu przygotowanie kruszonki zawsze sprawia dużo kłopotu :)
Przepis na ciasto znalazłam na stronie Kwestii Smaku i zaadaptowałam go na swoje potrzeby.



Ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką 
1 kubeczek (150 g) pełnotłuszczowego jogurtu naturalnego. 
Kubeczek po jogurcie myjemy  i używamy go do odmierzania reszty składników
3 kubeczki mąki
2 kubeczki cukru
1 kubeczek oleju roślinnego
4 jaja, oddzielnie żółtka i białka
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub olejku migdałowego 
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg rabarbaru, umytego i pokrojonego na kawałki

Migdałowa kruszonka
1/2 kostki masła 
1 niepełna szklanka mąki
1/2 szklanki migdałów pokrojonych na słupki ( użyłam płatków migdałowych)
1/3 szklanki mielonych lub tartych migdałów
1/2 szklanki cukru (użyłam brązowego)


Dużą blachę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. 
Najpierw przygotowujemy migdałową kruszonkę Masło roztopić i ostudzić, wymieszać z mąką, mielonymi migdałami, migdałami pokrojonymi w słupki lub płatkami migdałów oraz z cukrem. 
Białka ubić na sztywną pianę. Wymieszać łyżką na gładką masę z żółtkami, cukrem, olejkiem migdałowym lub ekstraktem, olejem, jogurtem, a na koniec połączyć delikatnie z mąką przesianą razem z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy, na cieście ułożyć kawałki rabarbaru. Zastygłą kruszonkę odrywać po kawałeczku i kruszyć na wierzch ciasta. 
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, piec przez  około 45 - 50 minut. Ciasto zostawić do wystygnięcia. Pokroić na kawałki  i delektować się smakiem:) 





47 komentarzy:

  1. Wygląda na bardzo wilgotne i delikatne. Poproszę o kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bajkowe ciasto :-) uwielbiam takie i uwielbiam kruszonkę :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli tak, to ciasto idealne dla Ciebie:)

      Usuń
  3. Uwielbiam takie ciasta! Mogę liczyć na parę kawałków?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Parę kawałeczków i herbatkę jeszcze dorzucę:)

      Usuń
  4. przyjemne to ciasto;)i dla oka i podniebienia jak sądzę;)lubię na jogurcie za tą wilgotność.

    pozdrawiam!
    m.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja do tej pory nie miałam okazji spróbować takiego na jogurcie, teraz też lubię

      Usuń
  5. Pysznie się prezentuje!
    Wygląda na takie mięciutkie,mocno rabarbarowe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie własnie jest, jak opisujesz

      Usuń
  6. Jak ja lubię takie ciacha! Cudownie wygląda, pysznosci.
    Ciasta na maślance to jedne z moich ulubionych.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wygląd i smakuje równie cudownie:)

      Usuń
  7. Robiłam je właśnie z tego przepisu, baaardzo smaczne, chyba moje ulubione z ciach owocowych z kruszonką ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też coś czuję, że ten przepis wejdzie na stałe do mojego repertuaru :)

      Usuń
  8. Odpowiedzi
    1. Było pyszne i dlatego tak szybko zniknęło :)

      Usuń
  9. Fantastyczne ciasto! Zapisuję do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się ,że Ci przypadło do gustu

      Usuń
  10. Ciasto z kruszonką to pyszne ciasto. A jak do tego jest w cieście rabarbar to już jest podwójnie pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. wszyscy pieką z rabarbarem, a ja nie mogę namówić domowników do tego pomysłu;) mam taką ochotę na wypróbowanie tego pomysłu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To upiec i sama zajadaj! Ja tak często robię. Może Ci pozazdroszczą i sami się skuszą? :)

      Usuń
  12. wygląda niesamowicie apetycznie:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cynamonko, ciasto faktycznie apetyczne i do tego aromatyczne

      Usuń
  13. bardzo smakowite! rabarbar jest niezwykle wdziecznym dodatkiem do wypieków

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I pomyśleć, że paręnaście lat temu kojarzył mi się tylko z nielubianym kompotem :)

      Usuń
  14. Ja chętnie bym upiekła takie ciasto, ale boję się, że musiałabym sama je zjeśc, bo na słowo rabarbar mój mąż strasznie się krzywi :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ileż ja potraw robiłam tylko dla siebie :) przy moich grymaśnikach nie spróbowałabym wielu pysznych rzeczy

      Usuń
  15. Musze koniecznie wypróbować ten przepis:)ciasto wygląda przepysznie i smakowicie. Uwielbiam ciasta jogurtowe, ale mam tylko przepisy na mufinki jogurtowe.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj, jeżeli lubisz ciasta jogurtowe, będziesz zadowolona

      Usuń
  16. Nastały truskawki , to powoli zapominamy o rabarbarze...
    Ale Twoje ciasto urocze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, teraz truskawki będą królowały:0

      Usuń
  17. Uwielbiam takie ciasta, to obowiązkowa pozycja w sezonie rabarbarowym, chociaż akurat jogurtowego nie robiłam, ale w podobnym stylu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że każde ciasto z rabarbarem jest wspaniałe, rabarbar daje tyle możliwości :)

      Usuń
  18. Mhhh :) inspiracja.
    Czerwone badyle w koszyku stoją,
    pozostałe składniki na półkach i w lodówce.
    Zrobię.
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A zrób, niech badyle zamienią się we wspaniale pachnące ciasto :)

      Usuń
  19. Dużo rabarbaru, dużo kruszonki...pychota:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I dużo przyjemności z jedzenia :)

      Usuń
  20. bardzo mi się podoba :) w weekend chciałabym odpocząć i upiec takie właśnie pyszne ciasto :) szkoda tylko, że moje jogurtowe zawsze klapną :/ Twoje prezentuje się wspaniale! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To było moje pierwsze jogurtowe i nie klapło, mogę je polecić z czystym sumieniem:)

      Usuń
  21. aż się zrobiłam głodna :)
    bardzo dobra inspiracja na weekend, to lecę jutro po rabarbar :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie ciasto z powodzeniem osłodzi każdy weekend :)

      Usuń
  22. ciasto wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj pyszne, pyszne, jeszcze nie raz je upiekę:)

      Usuń
  23. nigdy dość rabarbaru!
    i kruszonki :)
    mniam :)))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!