niedziela, 20 maja 2012

Babeczki z kremem jagodowym



Powoli stragany i warzywniaki wypełniają się sezonowymi owocami i warzywami.
Pora przejrzeć zamrażalnik i oczyścić go z pozostałości z zeszłego lata, zrobić miejsce na nowe.
Dziś pomysł na krem z wyszperanych jagód.








Babeczki czekoladowe
przepis na babeczki znaleziony na  Moje wypieki

110 g masła
110 g drobne cukru
2 jajka
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
25 g kakao
55 ml mleka
55 ml śmietany kremówki

Formę na muffinki na 12 sztuk wyłożyć papilotkami.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.

Składniki przechowywane w lodowce wyjąć odpowiednio wcześniej, powinny mieć temperaturę pokojową.
Do jednej miski przesiać składniki suche- make, kakao, proszek do pieczenia i wymieszać.
W drugiej misce mikserem utrzeć masło na puszystą masę, następnie dodać cukier  i dalej ucierać. Dodawać po jednym jajku i miksować do połączenia składników, po każdym dodanym jajku. Dodać składniki suche, mleko i kremówkę. Wymieszać szpatułką.
Papilotki wypełnić ciastem. Piec przez około 20-25 minut, do "suchego patyczka". Wyjąć i zostawić do ostudzenia.
W tym czasie można zająć się kremem


Krem jagodowy z mascarpone

250 g mascarpone
200 ml śmietany kremówki (30 lub 36 % tłuszczu)
parę łyżek jagód
4-5 łyżek cukru
1 fix do bitej śmietany

Jagody zasypać cukrem i rozetrzeć widelcem na papkę.
Śmietanę ubić na sztywno z fixem. Dodać serek mascarpone i delikatnie wymieszać.
Na koniec dodać rozgniecione jagody i wymieszać do połączenia składników.
Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego i dekorować wystudzone babeczki.
Wstawić do lodówki na 15-20 minut, aby krem się schłodził.


46 komentarzy:

  1. Ivka,
    przepiękne babeczki.
    A ten bukiet bzu...Cudny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Amber.
      Bez jest piękny w każdej odsłonie i do tego ten zapach!

      Usuń
  2. Ależ Ci piękne wyszły zawijasy z kremu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Starałam się aby zawijasy choć w części wyszły tak jak sobie zaplanowałam:)

      Usuń
  3. ojejku uwielbiam takie jagódkowe pyszności! :-) bajkowe te babeczki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudne babeczki, pięknie przybrane!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten krem jagodowy musi być obłędny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, krem był zdecydowanie najwspanialszy

      Usuń
  6. Piękne zdjęcia, a babeczki z całą pewnością smakują wspaniale!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smakują tak jak wyglądają, szkoda że nie mogę poczęstować Cie jedną, abyś sama sprawdziła

      Usuń
  7. bardzo fajne, z chęcią wypróbowałabym w sezonie!


    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W sezonie na pewno zrobię powtórkę z babeczek

      Usuń
  8. Nie mam zapasów w zamrażalniku, więc czekam z wytęsknieniem na świeże! Pyszny ten krem i babeczki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekam na świeże jagódki i ja

      Usuń
  9. Zjadłabym łyżką sam krem ;)
    A muffinki swoją drogą ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tajemnicy zdradzę Ci, że nieco kremu zostało i wyjadałam go samą łyżką- niebo w gębie:)

      Usuń
  10. Jaka szkoda, że nie mam jagód, ten krem musi być przepyszny! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Babeczki śliczne!Chcę zjeść! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdyby tylko została mi choć jedna, to bym Cię poczęstowała:)

      Usuń
  12. ja również jestem w trakcie robienia porządków w zamrażarce:) pozostały mi jeszcze śliwki:) babeczki cudne! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi zostały już tylko truskawki i koperek :)

      Usuń
  13. Masz rację. Trzeba wyczyścić zamrażarkę. Koniecznie, bo nie zmieszczą się nowe truskawki:-) Ten przepis to więc świetny pomysł na porządki przez sezonem owocowym :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem już prawie gotowa na nowy sezon

      Usuń
  14. Ten krem wygląda wprost bajecznie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Odpowiedzi
    1. Właśnie jagody dają takie wspaniałe możliwości:)

      Usuń
  16. o jakie cudeńka! krem ma śliczny odcień fioletu

    OdpowiedzUsuń
  17. Przepiękne zdjęcia, jeszcze dodatkowo ich urodę podkreśla towarzystwo majowego bzu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fakt, bez jest wyjątkowo piękny w towarzystwie jagodowych babeczek

      Usuń
  18. looks so easy to prepare and delicious...mouthwatering!

    OdpowiedzUsuń
  19. Oj ja też jestem chomik okropny i mam jeszcze mnóstwo pozamrażanych owoców. W tym roku chyba trochę przystopuję z zamrażaniem i przerzucę się na przetwory. ;-)

    OdpowiedzUsuń
  20. sam fakt, że użyłaś mascarpone, uwielbiam Cię;p
    no i prosty przepis, super;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  22. jakie piękne kolory, bosko:) krem jagodowy musi być pyszny, na pewno go wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  23. Witam,
    mam pytanie - czy ten krem nada się do przełożenia tortu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście, mojej ulubione kremy do tortów to właśnie te z bita śmietaną i mascarpone,
      pozdrawiam!

      Usuń
  24. Al tu u Ciebie pięknie! Tak delikatnie...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!