Ekspresowy makowiec, idealny do zrobienia między pieczeniem schabu a malowaniem pisanek.
Wilgotny i bogaty w bakalie. Z ciekawym posmakiem czekolady. Jeśli lubisz makowce bez ciasto to przepis właśnie dla Ciebie!
Makowiec bez ciasta
- 850 g masy makowej - użyłam gotowej masy
- 130 g mielonych migdałów
- 6 jajek (w temperaturze pokojowej)
- bakalie - po 50 g: rodzynek, orzechów laskowych lub włoskich, suszonych moreli lub kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1/3 szklanki śmietanki kremowej 30% lub 36%
- 150 g czekolady (użyłam gorzkiej)
- cukier puder do posypania
Dno tortownicy 23 - 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki tortownicy posmarować masłem i oprószyć mąką.
Masę makową włożyć do misy miksera, zmiksować na niskich obrotach ze zmielonymi migdałami. Dodawać stopniowo jajka i miksować po każdym dodanym przez około 30 sekund, następnie dodać bakalie, zmiksować. Na koniec dodać śmietankę kremową oraz posiekaną czekoladą zmiksować.
Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec przez 45 - 50 minut.
Makowiec po upieczeniu będzie wilgotny, trzeba go zostawić na noc bez przykrycia, aby się podsuszył i dopiero pokroić.
Wystudzony posypać cukrem pudrem.
Źródło przepisu: Kwestia Smaku
Mmmm...chyba się na niego skuszę:)
OdpowiedzUsuńSkuś się, nie pożałujesz:)
UsuńDo tej pory jadłam makowiec tylko w postaci struclowej, ale ten też mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńTo mój pierwszy "bezciastowiec" :) Nie jadłam ani nie piekłam takiego wcześniej
Usuńwygląda obłędnie, zapisuję sobie
OdpowiedzUsuńA proszę bardzo, napisz jak Ci smakował
UsuńZnakomicie się prezentuje :D
OdpowiedzUsuńSmak też niezły:)
UsuńDla mnie idealny!
OdpowiedzUsuńI ja go upiekę na święta.Super przepis.
Dziękuję.
Cieszę się , że Ci spasował, mam nadzieję, że będzie też smakował,
Usuńpozdrawiam!
Rzeczywiści doskonały do podjadania przy przygotowaniach! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa upiekłam go za wcześniej, bo jeszcze nie przed przygotowaniami się skończył:)
UsuńGenialny! Rzeczywiście mało kłopotliwy, można go między brudnymi garami szybko zrobić :)
OdpowiedzUsuńTaki "fast-makowiec"
UsuńBardzo lubię makowce z dużą ilością maku,
OdpowiedzUsuńa bez ciasta, to uwielbiam po prostu:)
To jest przepis idealnie dla Ciebie!
Usuńteż mi się podoba ten przepis, bo takiego makowca na cieście drożdżowym to chyba nie umiałabym zrobić:)))) zapisuję sobie Twój przepis:)))
OdpowiedzUsuńja też zaczęłam od tego, następnym krokiem będzie makowiec na cieście:)
OdpowiedzUsuńpiękny. wygląda tak... estetycznie :)
OdpowiedzUsuńWesołych i Smacznych Świąt!
Taki makowiec to propozycja w sam raz dla mnie. Na pewno jest boski no i dodatkowo pięknie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńFantastyczny przepis! Makowiec wygląda bardzo 'tortowo', elegancko.
OdpowiedzUsuńTo może być pyszne! Aż mi ślinka cieknie... :)
OdpowiedzUsuńJuż mi smakuje:)
OdpowiedzUsuńa jakich proporcji użyć mając do dyspozycji wyłącznie keksówkę?
OdpowiedzUsuńNa stronie Moich Wyieków jest fajny przelicznik foremek, wpisz wymiary tortownicy, a potem swojej keksówki i listę potrzebnych składników http://www.mojewypieki.com/przelicznik-foremek
UsuńBardzo dziękuję:)
UsuńW ilu stopniach go piec?Dodaje mam piekarnik gazowy
OdpowiedzUsuńW 175 stopniach. W gazowym powinno być tyle samo, ale każdy piekarnik jest inny i nie zawsze osiaga wybraną temperaturę. Naklepiej obserwować jak zachowuje się ciasto, np. jeśli się za szybko przypieka trzeba zmnieszyć temperaturę
UsuńWitam mam piekarnik gazowy właśnie robię ciasto minęło już 50min a ono dalej nie tężeje?
OdpowiedzUsuńWitam mam piekarnik gazowy właśnie robię ciasto minęło już 50min a ono dalej nie tężeje?
OdpowiedzUsuńWitam mam piekarnik gazowy właśnie robię ciasto minęło już 50min a ono dalej nie tężeje?
OdpowiedzUsuń