poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Makowiec bez ciasta



Ekspresowy makowiec, idealny do zrobienia między pieczeniem schabu a malowaniem pisanek.
Wilgotny i bogaty w bakalie. Z ciekawym posmakiem czekolady. Jeśli lubisz makowce bez ciasto to przepis właśnie dla Ciebie!


Makowiec bez ciasta

  • 850 g masy makowej - użyłam gotowej masy 
  • 130 g mielonych migdałów
  • 6 jajek (w temperaturze pokojowej)
  • bakalie - po 50 g: rodzynek, orzechów laskowych lub włoskich, suszonych moreli lub kandyzowanej skórki pomarańczowej 
  • 1/3 szklanki śmietanki kremowej 30% lub 36% 
  • 150 g czekolady (użyłam gorzkiej)
  • cukier puder do posypania

Piekarnik nagrzać do 175 stopni.

Dno tortownicy 23 - 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki tortownicy posmarować masłem i oprószyć mąką.

Masę makową włożyć do misy miksera, zmiksować na niskich obrotach ze zmielonymi migdałami. Dodawać stopniowo jajka i miksować po każdym dodanym przez około 30 sekund, następnie dodać bakalie, zmiksować. Na koniec dodać śmietankę kremową oraz posiekaną czekoladą zmiksować.

Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec przez 45 - 50 minut.

Makowiec po upieczeniu będzie wilgotny, trzeba go zostawić na noc bez przykrycia, aby się podsuszył i dopiero pokroić.

Wystudzony posypać cukrem pudrem.


Źródło przepisu: Kwestia Smaku




26 komentarzy:

  1. Mmmm...chyba się na niego skuszę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Do tej pory jadłam makowiec tylko w postaci struclowej, ale ten też mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To mój pierwszy "bezciastowiec" :) Nie jadłam ani nie piekłam takiego wcześniej

      Usuń
  3. wygląda obłędnie, zapisuję sobie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A proszę bardzo, napisz jak Ci smakował

      Usuń
  4. Znakomicie się prezentuje :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Dla mnie idealny!
    I ja go upiekę na święta.Super przepis.
    Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się , że Ci spasował, mam nadzieję, że będzie też smakował,
      pozdrawiam!

      Usuń
  6. Rzeczywiści doskonały do podjadania przy przygotowaniach! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja upiekłam go za wcześniej, bo jeszcze nie przed przygotowaniami się skończył:)

      Usuń
  7. Genialny! Rzeczywiście mało kłopotliwy, można go między brudnymi garami szybko zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię makowce z dużą ilością maku,
    a bez ciasta, to uwielbiam po prostu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest przepis idealnie dla Ciebie!

      Usuń
  9. też mi się podoba ten przepis, bo takiego makowca na cieście drożdżowym to chyba nie umiałabym zrobić:)))) zapisuję sobie Twój przepis:)))

    OdpowiedzUsuń
  10. ja też zaczęłam od tego, następnym krokiem będzie makowiec na cieście:)

    OdpowiedzUsuń
  11. piękny. wygląda tak... estetycznie :)

    Wesołych i Smacznych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  12. Taki makowiec to propozycja w sam raz dla mnie. Na pewno jest boski no i dodatkowo pięknie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Fantastyczny przepis! Makowiec wygląda bardzo 'tortowo', elegancko.

    OdpowiedzUsuń
  14. To może być pyszne! Aż mi ślinka cieknie... :)

    OdpowiedzUsuń
  15. a jakich proporcji użyć mając do dyspozycji wyłącznie keksówkę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na stronie Moich Wyieków jest fajny przelicznik foremek, wpisz wymiary tortownicy, a potem swojej keksówki i listę potrzebnych składników http://www.mojewypieki.com/przelicznik-foremek

      Usuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!