sobota, 7 kwietnia 2012

Babka cytrynowa


Ostatnio mam szczęście do ciast super łatwych i super smacznych. Nie ma żadnych zakalców, niewyrośniętych mas i lądowania dwugodzinnej pracy w koszu. Każdy wybrany przepis to strzał w dziesiątkę. Delikatnie cytrynowa, puszysta, mięciutka i lekko wilgotna.
Miała zawitać rozłożysta i dumna na wielkanocnym stole, ale niestety- upiekłam ją wczoraj i a dziś połowy już nie ma :)




Babka cytrynowa
200 g miękkiego masła - roztopionego i wystudzonego
4 jajka
1 szklanka cukru
opakowanie cukru wanilinowego
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z połowy cytryny
skórka otarta z jednej cytryny
cukier puder do dekoracji

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Formę na babkę wysmarować masłem i posypać mąką.
Do miski wbić całe jajka, dodać cukier i cukier wanilinowy, utrzeć mikserem na puszystą masę.
W drugiej misce wymieszać obie mąki i proszek do pieczenia. Dodać mąki do masy jajecznej.
Miksować do połączenia się składników. Dodać sok i skórkę z cytryny oraz roztopiony tłuszcz i znów zmiksować.
Piec około 45 minut, do suchego patyczka.
Zostawić do ostygnięcia, obsypać cukrem pudrem.

Zdrowych i rodzinnych Świąt! I pysznego jedzonka :)

Przepis na babkę znalazłam u Kaś

37 komentarzy:

  1. Śliczna!
    Cytrynowa lekkość na wiosenne święta jest w sam raz.
    Dobrej Paschy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Lekkość babki jest przeciwnością do ciężko zastawionego świątecznego stołu :)

      Usuń
  2. Piekna babka! Faktycznie bardzo delikatnie wyglada :)

    Pogodnych Swiat!

    OdpowiedzUsuń
  3. piękna Ci wyszła! cieszę się, że wypróbowałaś ten przepis, no i że smakował :)

    Jeszcze raz Wesołych!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis super, babka na stałe zagości w moim repertuarze

      Usuń
  4. ja cos nie mam reki do babek
    zawsze wychodzi mi z zakalcem :(
    ale za to w tym roku jest idealna! bo prosto z cukierni :P



    wesołego alleluja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj tę, powinnaś wyczarować niezłą babkę, jeszcze lepszą niż z cukierni:)
      Pozdrawiam

      Usuń
  5. Niespotykanie spokojnych i radosnych Świąt Wielkanocnych
    pełnych słońca w sercu i na niebie
    urokliwej atmosfery skąpanej w autentycznej życzliwości

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdrowych, spokojnych i radosnych Świąt:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale piękna! u mnie jest babka pomarańczowa i też nie ma już połowy ;) Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomarańczową też lubię, miałam w zeszłym roku.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  8. pięknie się komponuje z soczystą zielenią rzeżuchy;)lubię!
    Tobie również wspaniałych świąt Ivko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Moniko! Rzeżucha od zawsze gości u mnie na święta. Żółty i zielony to dla mnie kolor Wielkanocy.

      Usuń
  9. Oglądając te kadry poczułam taki zapach tych ładnych, zdrowych cytryn ;) Piękne kadry i bardzo inspirująco i smacznie na blogu. Pozdrawiam, www.monika-paula.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię cytrynową babkę (ja do swojej na te święta dodałam sok z całej cytryny). Wcale się nie dziwię, że tal szybko zaczęła znikać :)
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, cytrynka świetnie pasuje do babki, dodaje jej lekkości i aromatu.

      Usuń
  11. moja baba cytrynowa była porażką ;( a twoja taka piękna !
    pozdrawiam,
    szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj tej, to babka z tych "zawsze udających się"

      Usuń
  12. Cytrynową bardzo lubię. Za ten wesoły kolor. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Cytrynowe wypieki kojarzą mi się właśnie z wiosną i z optymizmem

    OdpowiedzUsuń
  14. Pysznie tu u Ciebie i słodko. Bardzo mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odwiedziny i miłe słowa

      Usuń
  15. Uwielbiam takie cytrynowe ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam babki o smaku cytryny :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Jak ja uwielbiam takie babki! Przepięknie u Ciebie wygląda, pyszności. Cytrusowe są wspaniałe, zaraz obok drożdżowych ;)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Zrobiłam dzisiaj i na pewno dołączy do moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  19. To ciasto podbiło nasze serca:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!