poniedziałek, 26 marca 2012

Sernik wiśniowe gniazdka


O wiośnie napisano już chyba wszystko co można było napisać, użyto najpiękniejszych słów. Nie napiszę nic więcej ani piękniej.
Będę cieszyć się z innymi, że nadeszła wiosna. Bo to cudowne uczucie, kiedy znowu chce się żyć, spacerować, piec i fotografować.
Więc i ja upiekłam i sfotografowałam.



Sernik wiśniowe gniazdka
przepis z książki "Ciasta" Dr. Oetker wyd. Świat Książki 

Kruche ciasto kakaowe
425 g mąki pszennej
40 g kakao
3 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
200 g cukru
2 opakowania cukru wanilinowego
2 jajka
250 g masła lub margaryny (dałam 200 g masła i 50 g margaryny)

masa serowa
1 kg gotowego twarogu sernikowego (używałam Piątnicy)
250 g cukru
2 opakowania budyniu z cukrem o smaku waniliowym
4 jajka
250 g rozpuszczonego ostudzonego masła - ja ten etap pominęłam, gdyż twaróg, którego użyłam nie wymaga dodawania masła

dodatkowo
słoik wiśni w zalewie albo - waga po odsączeniu 370 g (użyłam wiśni z Lidla- waga 350 g, ale uwaga- trafiają się pestki w środku wiśni, trzeba sprawdzać)

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Wiśnie odsączyć na sitku.
W misce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Wysypać na stolnicę, dodać cukier, cukier wanilinowy, jajka, masło lub margarynę. Wyrobić ciasto na gładką masę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki.
W tym czasie przygotować masę serową. Twaróg, cukier, budyń w proszku i jajka włożyć do miski. Mikserem wymieszać na gładką masę. Na końcu dodać rozpuszczone masło lub margarynę (lub pominąć - patrz składniki).
Blaszkę do pieczenia (standardową) wysmarować masłem lub margaryną. Rozwałkować na dno 2/3 kakaowego ciasta. Wylać na to masę serową. Odsączone wiśnie układać w masie twarogowej. Pozostałe ciasto rwać na kawałki i układać pomiędzy wiśniami.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 45-50 minut.


19 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Basiu, zgadzam się z Tobą, jest bardzo smaczny:)

      Usuń
  2. Sernik z kakaowym akcentem to mój ulubiony. Wygląda wspaniale :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nie oprę się żadnemu sernikowi, a temu z kakaem szczególnie:)

      Usuń
  3. ojj bardzo lubię takie serniki! i żonkile ♥

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żonkile piękne szkoda tylko, że tak szybko więdną

      Usuń
  4. Ivko! Kawałek takiego ciasta teraz mi się marzy! Uwielbiam wszelkie serniki!
    Pozdrawiam Cię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zapraszam do siebie na kawałeczek, ale następnym razem, bo po tym serniku nie zostało już śladu:)

      Usuń
  5. uwielbiam serniki, ale ten wyjątkowo mi się podoba!
    pozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie,
    szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam wiosennie!

      Usuń
  6. Sernik i dobra książka tego mi dziś potrzeba!

    OdpowiedzUsuń
  7. Zestaw dobra książka plus smaczne ciacho jest niezawodny, w mig poprawia mi humor

    OdpowiedzUsuń
  8. prezentuje się ten sernik wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje równie wyśmienicie:)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  9. oo ulubiony klasyczny senik:)

    OdpowiedzUsuń
  10. oj bardzo lubię dodatek wiśni w sernikach, z pewnością pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  11. Serniczek, wiśnie to jest coś co lubię :)
    Wygląda wspaniale.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!