poniedziałek, 20 lutego 2012

Szarlotka z pianką budyniową





Witam po przerwie.
Potrzebowałam trochę czasu, żeby przekonać się, że jednak lubię prowadzić bloga :)
Przepis od pewnej pani Czesi, z którą kiedyś pracowałam. Do tej pory pamiętam smak tamtego ciasta :)

Ciasto kruche
4 szklanki mąki
6 żółtek utartych z 3/4 szklanki cukru
mały proszek do pieczenia (15 g)
1/2 kostki masła
1/2 kostki margaryny

Masa jabłkowa
1 1/2 kg jabłek
cynamon, cukier

Pianka budyniowa
2 białe budynie  (śmietankowe lub waniliowe) z cukrem
piana ubita z 6 białek
szklanka cukru pudru


Z podanych wyżej składników ugnieść kruche ciasto. 2/3 ciasta rozwałkować/ugnieść dłońmi na blachę wysmarowaną margaryną. Pozostałą 1/3  ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki.
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, podsmażyć chwilę dodając w zależności od kwaśności jabłek parę łyżek cukru. Nie żałujemy też cynamonu, który doskonale komponuje się z jabłkami.
Masę jabłkową wykładamy na rozłożone ciasto. Ubijamy pianę z 6 białek, kiedy piana będzie już nieco ubita stopniowo dodajemy szklankę cukru pudru i dwa budynie. Masę piankową rozsmarować na jabłkach. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałą 1/3 ciasta.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50-60 minut.








20 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda!
    Chętnie bym zjadła.Teraz,bo piję kawę.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. To zajrzyj do mnie na kawałeczek:)
    Miłego dnia

    OdpowiedzUsuń
  3. Mm pycha, a budyniowa pianka kusząca :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj kusząca, kusząca, to prawda:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dokładnie takie ciacho z pianą budyniową robi moja treściowa. Od razu przypominają się te wszystkie pogawędki w kuchni :) Ech :)

    OdpowiedzUsuń
  6. przy ciachu lepiej nawiązać nić porozumienia, jak myślę:)

    OdpowiedzUsuń
  7. wyskubałabym kruszonkę a później zachłannie pochłonęła resztę, pysznie wygląda!
    fajnie, że jednak lubisz prowadzić bloga :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubię prowadzić bloga, ale jeszcze bardziej zaglądać do Waszych blogów. I tego brakowało mi najbardziej

      Usuń
  8. kruche i jabłka;)zawsze!
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ze wszystkich ciast na świecie właśnie to kruche z jabłkami lubię najbardziej

      Usuń
  9. Dobrze, że wróciłaś. Z tak kuszącą propozycją! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też się cieszę że wróciłam i że czasami do mnie ktoś zaglądnie:)

      Usuń
  10. bardzo pysznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  11. do jabłek i kruszonki nie trzeba mnie długo namawiać:)))

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajnie, że jesteś z powrotem! :-)
    A ja dzisiaj będę piekła coś podobnego :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. no to udanych wypieków i miłego weekendu

    OdpowiedzUsuń
  14. Widziałam już wiele przepisów na to ciasto, a jeżeli uważasz je za najlepsze to pewnie zrobię je z tego przepisu, gdy się już na nie zdecyduję. To tylko kwestia czasu :) Mam pytanie, czy ta pianka choć trochę przypomina w smaku prawdziwy budyń?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wypróbuj na pewno będziesz zadowolona. Co do pianki budyniowej to myślę, że konsystencja jest inna niż budyniu,nie jest taka typowo kluchowata-budyniowata:) Smak owszem wyczuwalny, ale struktura inna. Nie wiem czy Ci pomogłam bale próbowałam.
      Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!