środa, 17 sierpnia 2011

Placki z cukinii


Placki z cukinii to proste danie, które każdy może urozmaicić według własnego gustu. Można przyrządzić je na ostro z dodatkiem papryczek chilli czy pieprzu cayenne. Będą smakować jak potrawa śródziemnomorska jeśli dodamy parmezan, bazylię i oregano. Łagodne będą z serem feta. Moim ulubionym dodatkiem są zioła prowansalskie. Możemy serwować je same, z sosem pomidorowym lub tzatziki.


Placki z cukinii
1 spora cukinia
2 łyżki śmietany
6-7 łyżek mąki (lub więcej)
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
opcjonalnie: bazylia, oregano, zioła prowansalskie, skruszony ser feta, starty parmezan, drobno posiekana papryczka chilli

Cukinie obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jeżeli cukinia tego wymaga, odcisnąć nadmiar soku. Dodać jajka, mąkę, śmietanę, wyciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz oraz wybrane przez siebie dodatki. Wymieszać ciasto dokładnie, w razie potrzeby dodać więcej mąki. Na patelni dobrze rozgrzać olej, nakładać 1 łyżkę masy i smażyć z obu stron na złocisty kolor. Smacznego!


9 komentarzy:

  1. ja uwielbiam w cukiniowych plackach quinoa i sezam :)

    piękne zdjęcia. Ja na razie dopiero uczę się fotografii ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach te dary lata.Cudownie nas inspirują.
    Pyszne placuszki!
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Monami, muszę spróbować z sezamem, ja fotografii też wciąż się uczę, z każdym zdjęciem uczę się czegoś nowego, daleko mi jeszcze do tych bloggerek, które podziwiam.
    Amber, tak lato nas rozpieszcza,może nie pogodą, ale obfitością świeżych owoców i warzyw.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie placki. Ja robię trochę inaczej, ale twoje też na pewno pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Placki robię według pierwszego przepisu, który mi wpadł w ręce, ale może kiedyś poeksperymentuję i zrobię je inaczej:)

    OdpowiedzUsuń
  6. W tym roku robiłam je już kilka razy, pierwszy raz w zeszłym roku i od tej pory sa stała pozycją w menu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tak, tak i jeszcze raz tak - dla placuszków z cukinii! Ja najbardziej lubię z papryczką chilli, chociaż propozycja z fetą też mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Placki z cukinii to dla mnie nowość, nie miałam okazji jeść. Ale postaram się to naprawić :) i zrobić w najbliższej przyszłości.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Kuchareczko, burczymiwbrzuchu - tak, placuszki z cukinii to jest to, tym bardziej teraz, w sezonie, kiedy "kuszą" nas z każdego stoiska warzywnego
    Russkaya- musisz koniecznie spróbować, jeden przepis na placki a tyle możliwości na ich urozmaicenie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!