czwartek, 4 sierpnia 2011

Musaka

Bakłażan w roli głównej.
Bakłażan i kmin rzymski to dla mnie idealne połączenie.
Ilekroć przyrządzam bakłażana szczodrze obsypuję go ta przyprawą.
Musaka (moussaka) to znana śródziemnomorska zapiekanka. Ojczyzną muskaki jest Turcja (nazwa wywodzi się z języka arabskiego). Przyrządzana jest również w Bułgarii i Rumunii, ale głównie znana jest jako potrawa grecka.
Tak, to prawda, musaka jest pracochłonna, ale uwierzcie mi, trud zostaje wynagrodzony.



Musaka 
(inspirowana przepisem Gordona Ramsaya)

500 g mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowego)
1 duża cebula, drobno posiekana
2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
400 ml pomidorów bez skórki z puszki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
100 ml czerwonego wina
1 laska cynamonu (ewentualnie łyżeczka mielonego)
1 łyżka kminu rzymskiego (zwanego kuminem)
1 łyżka suszonego oregano
1 duży bakłażan lub 2 małe
sól morska, pieprz
oliwa z oliwek

sos serowy
50 g masła
50 g mąki pszennej
300 ml tłustego mleka
1 jajko roztrzepane
70 g sera cheddar lub innego sera o wyrazistym smaku, ostatecznie dowolny ser żółty

na wierzch
50-80 g sera do posypania (zależnie od upodobań, ja dałam 80 g)

W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek, dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek  i smaż aż się zarumienią, Następnie dodaj mielone mięso, dopraw solą i pieprzem, smaż rozgniatając widelcem, aż zmieni kolor na brązowy. Dodaj wino i gotuj aż prawie całkowicie wyparuje. Teraz dodaj posiekane pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, cynamon, kumin i oregano, gotuj 30-35 minut na niewielkim ogniu.
Bakłażana pokrój na plastry grubości 1,5 - 2 cm, natrzyj oliwą z oliwek i solą. Wrzucaj partiami na rozgrzaną patelnię i smaż z każdej strony po 2 minuty, aż się zarumienią.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę, gotuj minutę, następnie wlewaj powoli mleko mieszając jednocześnie trzepaczką. Gotuj sos na małym ogniu przez 8-10 minut, dodaj ser, dopraw solą i pieprzem. Zestaw z ognia i zostaw na parę minut do ostygnięcia. Dodaj do sosu roztrzepane jajko.
W naczyniu żaroodpornym  (u mnie o wielkości 30x18 cm) układaj warstwami 1/3 część bakłażana, 1/3 sosu mięsnego, 1/3 sosu serowego, tak samo układaj dwie kolejne warstwy bakłażana i sosów. Wierzch posyp startym żółtym serem. Wstaw do piekarnika na 35-45 minut, piecz aż ser zarumieni się na kolor złotobrązowy.
Przed podaniem odczekaj parę minut, a najlepiej pozostaw do ostygnięcia i przez samym podaniem podgrzej ponownie.
Zapiekanki najlepsze są odgrzewane, a już zupełnie wyśmienite na drugi dzień.


7 komentarzy:

  1. Wygląda niesamowicie pysznie!
    Bardzo lubię musakę.A po raz pierwszy jadłam ją na bułgarskiej ,riwierze' mnóstwo lat temu.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Odnośnie jagodzianek - tak, czasem wypłynie nadzienie, ale to wtedy kiedy zrobię zbyt cienki placuszek z ciasta. Ale szczerze mówiąc, mi to nie przeszkadza :D Spróbuj zrobić z mojego przepisu i nie otaczać jagód zbyt cienką warstwą ciasta ;) Powodzenia i smacznego! :) A musaka boska, bardzo lubię bakłażany w tej postaci :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja jadłam te pyszności tylko raz... mam nadzieję skorzystać z tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam nadzieje skorzystać z tego przepisu, bo musakę jadłam tylko raz w życiu!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetycznie wygląda ta musaka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wow, ostatnie zdjęcie zdecydowanie działa na moje kubki smakowe! sama jeszcze nie odważyłam się zrobić musaki, muszę się w końcu przełamać :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda podobnie jak lasagne! Z chęcią bym spróbowała!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!