sobota, 11 czerwca 2011

Tiramisu






Co nam będzie potrzebne:
- ser mascarpone 250 gr
- 50 ml likieru amaretto (np. Lidl’owski Armilar - przystepna cena)  
- 200 gr śmietany kremówki 30 %
- paczka biszkoptów podłużnych (użyłam biszkoptów z Lajkonika)
- kubek mocnej kawy (250 ml)
- cukier puder wg uznania (u mnie 3 łyżki) 
-kakao po posypania


Co musimy zrobić:
Zaczynamy od przygotowania mocnej kawę (3 łyżki na 250 ml wody). Zostawiamy ją do przestudzenia.
W tym czasie ser marscarpone wymieszać ze schłodzoną kremówką i ubić na sztywną masę.  Dodać cukier  i amaretto, dokładnie wymieszać.
Kawę wlewamy do głębszego naczynia (np. głeboki talerz) i maczymy w niej biszkopty. Wystarczy zanurzyć je dosłownie na sekundę z każdej strony. Nie należy przesadzać z czasem namaczania, bo biszkopty na drugi dzień zrobią się ciapowate zamiast wilgotne. Namoczone biszkoty układamy w dowolnym naczyniu ( u mnie było to średnie naczynie do zapiekania 16x20 cm), pokrywamy masą z sera mascarpone, kolejna warstwa namoczonych biszkoptów, znowy masa serowa. Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki. Niestety na konsumpcję musimy poczekać kilka godzin a najlepiej całą noc. 
Przed podaniem posypujemy gorzkim kakao. 


3 komentarze:

  1. A ja zrobiłam wersję zmienioną tiramisu, ponieważ przy tradycyjnym przepisie jak Twój mascarpone mi się ważyło ze śmietanką- próbowałam 3 razy :(. Zrobiłam wersję z samą ubitą śmietanką (żeby była sztywniejsza dodawałam żelatyny spożywczej do ciast). Wychodzi mniej tłusto (serek) ale przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejny świetny przepis Ivko! Szybko i łatwo a jak pysznie! Nie miałam jednak Amaretto więc dodałam Baileys`a ;)))
    Również polecam :) i do dekoracji świeża mięta ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iza, ogromnie się cieszę, że przepis się podobał. Następnym razem spróbuję dodać Baileys`a, dla urozmaicenia :) Pozdrawiam:)

      Usuń

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!