sobota, 11 czerwca 2011

Placek z jabłkami



Składniki na ciasto:
15 dk margaryny
15 dk cukru
3 jajka
30 dk mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego

Masa jabłkowa
1,5 kg kwaśnych jabłek (najlepiej szara reneta, choć mogą być też zwykłe, wtedy niewiele słodzimy)
3 łyżeczki miodu naturalnego
1 łyżeczka cynamonu
cukier - ilość dostosować do upodobań i kwaśności jabłek



Wyrobić ciasto i podzielić na dwie nierówne części. Większą część rozłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jabłka zetrzeć na tarce o grubszych oczkach, w razie potrzeby odcisnąć sok. Do jabłek dodać miód, cynamon, cukier, wymieszać. Masę jabłkową rozłożyć na cieście. Drugą część ciasta rozwałkować, nożykiem do pizzy wyciąć cienkie paski i układać w kratkę na masie jabłkowej. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec w temperaturze 150-160 stopni przez około godzinę. Można serwować z bitą śmietaną i lodami. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za każdy komentarz!